20’lik diş ağrısı, üçüncü azı dişlerinin çıkmaya başlamasıyla oluşmaktadır. 20’lik diş ağrısının geçmesi için en uygun seçenek, ilgili dişin çekilmesidir. 20’lik diş ağrısı problem haline gelmeden önce diş muayenesi yapılmalı ve gerekli görülmesi halinde bu dişler mutlaka çıkarılmalıdır.
İnsanların bir çoğu 20’lik dişlerinin normal ve düzgün olarak çıkması için yeterli çene alanına sahip değildir. Bu nedenle 20’lik dişler çene üzerinde yeterli yer bulamadığı için, çıkamayarak diş eti içinde gömülü halde kalabilmektedir. Bu da bazı insanlarda şiddetli ağrı ve sızı hissedilmesine neden olabilir.
Ancak yirmilik dişlerin hepsini zarar verici olarak nitelemek doğru değildir. Diğer dişlerin herhangi bir zarar görmediği ve doğru olarak pozisyonlanan 20’lik dişlerin yerinde kalması gerekir. Anormal pozisyona sahip ve çene kemiği ile kaynaşan 20’lik dişlerin, ileride neden olabileceği ağrı gibi sorunları engellemek adına ise, dişlerin röntgenin alınmasının ardından çekilmeleri uygun görülebilmektedir.
20’lik diş ağrısı, akıl dişi olarak da adlandırılan 20 yaş dişleri dişlerimiz arasındaki en büyük dişlerin oluşturduğu ağrıdır. 20’lik dişler dört segmentin en sonunda bulunan dişlerdir. Ağızda oluşan en son dişler olan 20’lik dişler genel olarak 18 ile 24 yaş arasında yerlerini almaktadır. Ancak genellikle bu dişler gömülü kalır. 20’lik dişlerin gömülü kalması ise ağız açmada kısıtlama yaşanmasına, kulak ve diş ağrısına neden olur.
20’lik diş ağrısının genel olarak pek bir belirtisi yoktur. Hastalar sadece artık dayanamayacakları derecede ağrılı hale dönüştüğünde tepki vermektedir. Yirmi yaş dişlerinin ağrımasının sebebi, diş temizliğinin oldukça zor olmasından dolayı enfeksiyon kapması ya da dişlerde çürük oluşması olabilmektedir. 20’lik diş ağrısının belirtileri genel olarak şunlardır;
20’lik diş ağrısının geçmesi için yapılması gereken ilk şey, bir diş hekimine muayene olmaktır. 20’lik dişler, daha kolay diş apsesi ve iltihap oluşumu gözlenen dişlerdendir. Bu sebeple söz konusu dişlerin öncelikle çekilmesi önerilir. Bunun sebebi ise çıkan yirmi yaş dişlerinin sağlam diş köklerine zarar vererek ağrıyı iki kat arttırabilmesidir.
Doktor tedavi süreci ile ilgili planlama yaparken aynı zamanda ağrınızı hafifletmek adına ağrı kesici de verecektir. Doktora gidemeyeceğiniz durumlarda ise doktorunuza gidene dek aşağıda geniş olarak yer verdiğimiz evde ağrı geçirme yöntemlerimizden yardım alabilirsiniz.
İnsanların birçoğu yaşamlarının bir döneminde 20’lik diş ağrısı ile karşılaşmaktadır. Bu gibi durumlarda yapılacak ilk şey kuşkusuz ki diş hekimine başvurmaktır. Ancak hekime başvurmanın mümkün olmadığı durumlarda evinizde diş ağrınızı geçirebilmek adına başvurabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır.
Tuz yapısı gereği oldukça güçlü bir antiseptik olduğundan özellikle iltihaptan kaynaklı ağrıların şiddetini azaltabilmektedir. Bir bardağı ılık su ile doldurarak bir çay kaşığı tuz koyup karıştırın ve ağzınızın içerisinde gargara yapın.
Ağrıyan 20’lik dişin olduğu bölgede, genel olarak apseden kaynaklı şişme oluşur ve bu da ağrının şiddetini daha da arttırır. Beze sarılan buz; söz konusu bölgeye baskı uygulayarak şişkinliğin inmesini sağlarken, ağrının şiddetinin de azalmasına sebep olur.
Karanfil doğal uyuşturucu etkiye sahiptir. Ağrıyan diş yanına ya da üstüne bütün bir karanfil koyarsanız ağrınızın şiddetinin kısa sürede azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Karanfilden daha şiddetli ve keskin bir uyuşturucu madde varsa o da karanfil yağıdır. Ağrıyan 20’lik dişinize bir damla karanfil yağı damlatırsanız, ağrının büyük ölçüde azalmasını sağlayabilirsiniz.
Limonun antiseptik ve damarları büzücü özelliği bulunması nedeniyle, diş ağrılarının hafifletilmesinde etkisi oldukça fazladır. Ağrıyan dişin bulunduğu bölgeye limon suyu uygulayarak ya da tuzla birlikte limon suyunu gargara yaparak ağrının ciddi oranda azalmasını sağlayabilirsiniz.
Soğan, suyu içeriğinde iltihaba iyi gelen pek çok madde barından bir antibiyotiktir. Soğanı sıkarak elde edeceğiniz suyu ağrıyan bölgeye uygulamanız, ağrının azalmasına yardımcı olur.
Oksijenli suyun iltihap temizleme özelliği vardır. Direkt olarak ağrıyan bölgeye uygulanabildiği gibi suyla karıştırılarak gargara da yapılabilmektedir.
Çayın ağrı giderme ve iltihap sökme özelliği bulunmaktadır. Demlenen siyah çayı bir pamuk yardımıyla ağrıyan dişe uygulayabilir ya da etkisini arttırmak için dilerseniz içebilirsiniz.
Ağrıyan 20’lik dişin olduğu bölgeyi diş fırçasını tuz ya da tuzlu suya batırarak fırçalamak; bölgede bulunan iltihabın temizlenmesini sağlarken, ağrının şiddetinin azalmasına da neden olur.
Doğal antibiyotik olduğu belirtilen sarımsağın suyu da diş ağrısında oldukça etkilidir. 3-4 diş sarımsağın ezilmesi ile çıkan suyu ağrıyan dişe uyguladığınızda çok kısa sürede rahatlama hissedebilirsiniz.
Doğal iltihap ve ödem sökücü olarak kabul edilen maydanozu sapları ile çiğneyerek diş ağrınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
20’lik diş ağrısı genel olarak bu dişlerin gömülü kalması nedeniyle oluşmaktadır. Gömülü kalan dişler zamanla enfeksiyon kapmakta ve dayanılmaz şiddette ağrılara sebep olmaktadır.
20’lik diş ağrılarının en çok tetiklediği ağrılardan bir tanesi de kulak ağrısıdır. 20’lik diş enfeksiyon ve iltihap nedeniyle ağrırken, aynı zamanda lenf bezlerinin şişmesine neden olabilmektedir. Bu da şiddetli bir kulak ve boğaz ağrısını beraberinde getirir.
20’lik dişler çıkarken damağı yarıp zorlayarak yol bulduğu için fazlasıyla ağrı yapabilmektedir. Çene ve hatta baş bölgesine yayılabilen ağrılar bazen çok sancılı hale gelebilmektedir. Dişte başlayan; dişin çene kemiğindeki bölgesinden baş bölgesine doğru devam eden ağrılar, genel olarak zonklama tarzındadır. Ağrı durumu kişinin ağrı eşiği ve damak yapısına göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak şiddetli ağrıların yaşanması halinde mutlaka diş hekimine başvurularak durumun kontrol altına alınması sağlanmalıdır.
20’lik diş çekimi işleminin ardından bir süre ağrı hissedilebilmektedir. Boğaz ağrıları ise genel olarak diş çekiminin ardından sigara kullanan kişilerde görülmektedir. Ancak bir süre sonra ameliyat bölgesinin iyileşmesiyle beraber boğaz ağrısı da geçmektedir.
20’lik dişlerin bulunduğu bölgede çok sık olarak enfeksiyona rastlanmaktadır. Bu enfeksiyon zaman içerisinde boğaz ağrısına da neden olabilmektedir. Bu nedenle ihmal etmeden diş hekimine başvurulması gerekir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi 20’lik dişlerin oldukları bölgede en sık rastlanılan durum enfeksiyon oluşumudur. Diş hekimine başvurarak enfeksiyonun giderilmesi için tedaviye başlanmaması halinde, diş iltihabı ciddi boğaz ağrılarına neden olabilmektedir.
20’lik dişlerin ağrı yapmasının birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bu nedenle ilk olarak 20’lik dişlerde meydana gelen sorunların tespit edilmesi ve diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir. Ancak, genel olarak 20’lik dişler tedavi edilememekte, diğer dişlere ve çevre dokulara zarar verebilmektedirler. Bu durumda dişin çekilmesi en uygun seçenektir.
20’lik diş ağrılarında, neden iltihap ya da enfeksiyon kaynaklıysa, bu problemler giderilene dek doktor tarafından antibiyotik ve ağrı kesici verilmektedir. Sorunların giderilmesi ya da dişin çekilmesi halinde diş ağrısı geçecektir.