Diş telleri, ağız ve diş sağlığını sağlamak adına tercih edilen en etkili tedavi seçeneklerindendir. Bu özel tedavi ağız ve diş estetiğini maksimum seviyede sağlamakta, üstün tedavi edici uygulaması ile dünya genelinde en çok tercih edilen alternatif tedavidir. Diş teli nasıl takılır konusu ve tedavi sürecinin detayları ise hastanın kişisel anatomik yapısı, hekimin önerileri kapsamında belirlenmektedir.
Ortodontik tedavi sıkça tercih edilen, küçük yaşlarda dahi başlanabilen tedavi seçeneklerindendir. Doktor kontrolü ve kararı ile başlanan bu tedavide, diş teli tedavi süresi yine doktor kontrolü ile belirlenir.
Öncelikle diş teli takılmadan önce dişlerinizin tedavi başlangıcındaki halinin kayıt altına alınması gerekir. Bu ilk aşamada dişlerde dizilimsel bozuklukların yanında diğer problemler incelenmektedir. Bu problemlerden olan diş çürükler, 20 yaş dişleri tel takımından önce çözülmesi gereken hususlardır.
Diş teli tedavisi, dolgu diş temizliği veya gerekli diş çekimlerinden hemen sonra başlar. Ayrıca diş teli uygulamasından önce diş eti problemi, çene gibi anatomik veya sonradan edinilmiş deformasyonlar tamir edilmelidir.
Tüm ağız, çene ve diş ile ilgili problemlerin tamamlanmasının hemen ardından diş teli tedavisine başlanmaktadır. Tedavi ise şu doğrultuda devam etmektedir:
Diş teli genel kapsamda ağız ve çene yapısını düzeltmek, estetik bir gülüş elde etmek amacıyla tercih edilen tedavi seçeneklerindendir. Bu özel tedavinin ücretlendirilmesi hekim ve tedavi sürecine ilişkin ek malzemenin gerekli olup olmaması ile değerlendirilmektedir. Diş teli uygulaması kişisel bir tedavi seçeneği olması bakımından, ücretinin de kişisel olarak belirlenmektedir.
Hekimin belirlediği tedavi süresi, ekstra alınacak olan malzemeler kapsamında geniş bir değerlendirme yapıldığında diş teli ne kadar ücret ile uygulanan bir tedavi olduğuna net bir ücret belirtmek mümkün olmamaktadır. Ancak ortalama olarak diş teli fiyatları 5000 TL ‘nin üzerindedir.
Hekimin, hastayı incelemesi ve diş hareketliliğine bağlı olarak, diş teli tedavi süresi belirlenmektedir. Hastanın kişisel veri ve özellikleri incelendiğinde hekim size ortalama olarak bir tarih belirtecektir. Ancak ortalama olarak diş teli tedavi süresi 1 yılı aşkın olarak uygulanmaktadır. Ortalama yaklaşık 15 ay kadar sürer.
Diş telleri, yaş, anatomik yapı ve dişlerdeki bozukluk oranı ile farklı süreler kapsamında uygulanan bir tedavidir. Hekim kontrolünde devam eden bu tedavinin süresi ise 1 yıl ve 1 yılı aşkın süre olarak belirlenmektedir. Diş teli ne kadar süre takılır hususu diş hekimine danışılmalı ve tedavi detayları hekim eşliğinde saptanılmalıdır.
Diş teli lastiği, ortodonti tedavisinde oldukça kullanılan, tedavi yardımcı malzemelerdendir. Bu malzeme iki diş arasındaki dengenin, konumun orantılı olmasını sağlamaktadır. Diş teli lastiği uygulamaları diş teli tedavi sürecini en iyi destekleyen, dizilim ve konum açısından üstün bir elveriş sunan malzemelerdir.
Diş teli lastiği ne işe yarar ve uygulama sürecinde tedaviye sağladığı destekler nelerdir olarak düşünüldüğünde; diş teli lastikleri alt ve üst çenenin dengelenmesini sağlamaktadır. Bu özelliği bakımından dişlerin dizilimsel, çenenin orantılı olması hususunda diş teli lastiği alternatif en iyi tedavi edici malzemeler arasındadır.
Diş teli lastiği, dişlerin konumunun hızlı şekilde düzelmesini ve üst- alt çenenin orantılı olarak konumlanmasını desteklemektedir. Diş teli lastiği nasıl takılır gibi hususlar hekim tarafından hastaya öğretilir ve bizzat hekimin yanında uygulatılmaktadır. Ufak lastiklerin genişletilerek, alt ve üst braketlerden geçilmesi ile takılmaktadır.
Yaklaşık 30-45 dakika arasında sürer.
Diş teli takma işlemi anestezi uygulanmayan ve acı vermeyen bir işlemdir.
Diş teli tedavisi görürken dikkat edilmesi gereken ağız hijyeni iki kat daha fazla önem taşır. Sert yiyeceklerden ve asitli, şekerli içeceklerden uzak durulması gerekir.
Süt dişleri düşen, dişlerde veya çenede ortodontik bozukluğu olan herkese ortodonti tedavisi uygulanır. En uygun yaş 9-14 yaş aralığı olarak bilinir.
Diş tellerinin etkisi 3 aydan sonra görülmeye başlar.
Diş teli takma işlemi yetişkinlerde ve çocuklarda aynı şekildedir.
Ağız hijyeninize önem vermeniz ve diş hekiminizin dediklerine bire bir uymanız, braketlere zarar verecek yiyeceklerden kaçınmanız doğrultusunda süreci hızlandırabilirsiniz.