Çarpık diş, dişlerin eğri ya da yamuk olması durumudur. Çarpık diş nedenleri arasında genetik faktörler olmak üzere pek çok sebep bulunmaktadır. Gülüş, kişiliğin oldukça önemli parçalarından biridir ve üst üste binen; bükülmüş ya da çarpık dişlere sahip olmak, insanların öz güvenlerini büyük ölçüde etkilemektedir. Dişlerin eğri ya da yamuk büyümelerinde birden fazla neden rol oynamaktadır.
Çarpık dişler, ortodontik tedavi ile zamanla düzeltilebilmektedir. Fakat, daha düzgün dişlere sahip olmak için, diş estetiği yaptırmadan önce diş hekimi ile görüşerek çarpık diş probleminin neden oluştuğunun tespit edilmesi gerekir.
Çarpık diş; yana yatar şekilde büyüyerek gelişen, üst üste binmiş, eğri ve travmatik sebeplerle oluşabilen bir rahatsızlıktır. Sağlıklı bir gülümseme yalnızca iyi bir diş sağlığı açısından değil, ayrıca iyi bir genel sağlık açısından da referans kabul edilmektedir. Dişlerin hizalanması yamuk ya da çarpıksa bu, güven eksikliğine de sebep olabilmektedir. Ayrıca, düzensiz diş dizilimi nedeniyle, diş temizliği gerektiği gibi yapılamamakta ve bu da çürükler başta olmak üzere diş eti hastalığı gibi farklı sorunlara da yol açmaktadır.
Çarpık dişlerin nedeninin birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler genel olarak şunlardır:
Genel olarak birkaç sene parmağını emen çocuklarda çarpık diş sorunu oluşmaktadır. Parmağın büyümeyi sürdüren diş etlerine uyguladığı kuvvet, diş oluşumuna etki ederek dış yöne doğru eğri olarak çıkmasına sebep olur.
Dili itme, dişlerin üzerinde parmak emme ile hemen hemen aynı etkilere yol açabilir. Dil itme, üst dişlerin dışa doğru çıkıntılı şekilde büyümesine sebep olur.
Hatalı hizalanan dişler ya da maloklüzyon, alt veya üst çenenin boyutunun normalden daha küçük olması halinde ortaya çıkmaktadır. Yanlış hizalanma durumunda, dişler yetersiz kapanma ve aşırı kapanma gibi problemlere sebep olur.
Genel olarak çocuklar çarpık dişlerini ebeveynlerinden alır. Bu nedenle, ebeveynlerinde çarpık diş problemi olan çocuklarda çarpık diş problemi yaşanma olasılığı oldukça yüksektir.
Çocukluk çağında, çene kemikleri yaralanması gibi yüz travmaları, yanlış hizalanmış dişlere sebep olabilmektedir. Bunun sebebi çenenin olması gereken konumundan hafif olarak kaymasıdır. Yüzde oluşan yaralanmalar da diş kayıplarına sebep olabilmektedir. Ayrıca; diş sırasında açık bir alan oluştuğunda, dişlerin kalanları, açık alanı kapamak adına kayma eğilimine girer.
Çarpık diş düzeltme için; dişlerde sararma yoksa, diş beyazlatma yöntemi ile istenilen renk elde edilebiliyorsa ve sadece diş aralıkları oluşmuşsa bonding uygulamak yeterli olacaktır. Ancak ön dişlerde hafif bir yamukluk söz konusuysa ve diş renklerinde sararma mevcutsa, lamine diş kaplama yararlı bir tedavi alternatifi olmaktadır. Azı dişleri içine alan oklüzal düzlem sorunlarında ise, diş kaplama çeşitleri ile tedavi uygulanabilmektedir.
Çarpık diş düzelme yöntemlerinden bir diğeri de bilgisayarlı tasarım ve üretim aşamaları tercih edilerek seramik ya da zirkonyum blokların kullanıldığı tedavi yöntemidir. Çarpık diş düzeltme tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına gerekli muayenelerin yapılmasının ardından diş hekiminizle birlikte karar verebilirsiniz. Fakat, çarpık diş tedavisinde diş tellerine de hâlâ büyük rol düşmektedir.
Çarpık diş düzeltme, telsiz olarak gerçekleştirilebilmektedir. Invisalign tedavisi, dişlerde rastlanılan çarpıklık sorununu ortadan kaldırarak dişleri olması gereken hizaya getiren ortodontik bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş telindense, dışarından fark edilmesi imkansız olan şeffaf plaklar sayesinde dişlerinizin istenilen şekle gelmesi kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Diş hekimleri tarafından son dönemlerin en iyi buluşu olarak ifade edilen bu yöntem; dışarıdan fark edilememesi, şeffaf olması, diş hareketlerinin dijital ortamda rahatlıkla takip edilmesi ve istenildiği zaman kolaylıkla çıkarılabilmesi gibi nedenlerde oldukça sık olarak tercih edilmektedir.
Eğri, çarpık ya da yamuk dişler, estetik ve sağlık açısından büyük problemlere davetiye çıkarabilmektedir. Bu nedenle hızla tedavi olunması büyük önem taşır. Çarpık diş sorunu yaşayan hastalardan bir kısmı, tedavi süresince diş teli takmak zorunda kaldıkları ve sürecin uzun sürmesi gibi sebeplerden dolayı, farklı tedavi yöntemlerine başvurmak isteyebilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların ilk tercih ettikleri yöntem, çarpık dişlerin üzerine kaplama yaptırmaktır.
Tel tedavisi, dış görünüşüne önem veren ve estetik kaygısı bulunan hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Çarpık diş kaplama yöntemini tercih eden kişiler ise, kaplama yönteminin sosyal yaşamın pek çok gereksinimine en iyi şekilde cevap verdiği yönünde düşüncesi olan kişilerdir.
Zirkonyum kaplama, çarpık diş sorunu çok büyük değilse ve yalnızca dişler arasında boşluk bulunuyorsa yapılmayabilir. Böyle durumlarda bonding tedavisi sorunu ortadan kaldıracaktır. Fakat, ön dişlerin belirgin şekilde yamuk ve çarpık olması halinde zirkonyum kaplama uygulamak çok daha doğrudur. Çarpık diş tedavisi işlemlerinde, genel olarak metal materyaller kullanılmamaktadır. Son dönemlerde teknolojinin de gelişmesi ile çarpık diş kaplamalarında en çok kullanılan yöntem zirkonyumdur. Zirkonyum kaplama aynı zamanda tedavi sürecini de oldukça kısaltmaktadır.
0 Comments
Harika bir kurumsunuz gördüğüm kadarıyla benim merak ettiğim şey diş beyazlatma fiyatları nelerdir? Diş beyazlatma nasıl oluyor bu işlem nasıl gerçekleşiyor? cevaplarsanız sevinirim.
Diş Beyazlatma Nasıl Olur Riskleri Var Mıdır? Fiyatları Neler? İşlem Süreci Nasıl? Ne kadar Fazla Beyazlıyor?