Köpek dişi; ağzın ön kısmında, kesici dişlerin her iki bölümünde yer alan, göz dişi veya kanin dişi olarak adlandırılan hafif sivri dişlere verilen isimdir.
Kanin dişleri köpeklerin dişlerine benzemeleri nedeniyle köpek dişi olarak adlandırılmıştır. Köpek dişleri; bir köpeğin dişleri kadar keskin, belirgin ya da uzun değildir, fakat aynı konumdadır ve genel olarak diğer dişlerden daha keskin ve daha uzundurlar. Göz çukurları ile aynı hizada olmaları sebebiyle göz dişleri olarak da isimlendirilmişlerdir. Ancak diş hekimleri tarafından daha çok kuspid olarak bilinirler.
Köpek dişleri üst ve alt dişlerin yerine oturmalarında rehberlik ederken aynı zamanda alt çene hareket ettiğinde üst ve alt dişlerin pozisyonunun korunmasına da yardımcı olurlar. Köpek dişi denilen bu dişler, diğer önemli görevlerinin yanı sıra konuşmak ve ısırmak için de kullanılmaktadır.
Köpek dişi, her alt ve üst çenede iki adet olarak bulunur. Dişler arasındaki en keskin dişlerdir ve bu isimlerini köpeklerde bulunan dişlere benzemeleri nedeniyle almışlardır. Ağız köşesiyle aynı hizada bulunmaları nedeniyle estetik açıdan önem taşırlar. Bu sebeple ortodontist ve diş hekimleri tarafından pozisyonları sıklıkla düzeltilebilmektedir.
İlk köpek dişleri, genel olarak kesici dişlerden ve birinci azı dişlerinden sonra çıkar. Uzmanlar ilk süt köpek dişlerinin, üst çene bölgesinde 16 aylıkken çıktığını ve 23 ay dolduğunda neredeyse tüm bebeklerin süt köpek dişlerini çıkardığını belirtmektedir. Daha sonra çocuklar, 9 ile 12 yaşlarında süt köpek dişlerini kaybetmeye başlarlar.
Yetişkin köpek dişleri ise 11 – 13 yaş arasında çıkmaya başlar. Bu süreçten hemen önce, genel olarak diş etinde şişlik oluştuğu hissedilebilmektedir. Patlamayan köpek dişleri gömülüdürler.
Köpek dişleri; konuşmada, dudakların şeklini korumada, yemek yemede ve diğer dişleri pozisyonlarına yönlendirmede önemli role sahiptir. Yemek yerken köpek dişleri, yemeklerin lokma büyüklüğünde kesilmesi ve parçalanmasına yardımcı olur. Ayrıca, kelimeleri oluşturmak adına kesici dişlerle birlikte göre yapmaktadırlar.
Köpek dişleri estetik açıdan gülme hattının dizaynında da önem taşır. Oldukça güçlü dişlerdir ve eksilmeleri halinde kemik kaybı fazla olabilmektedir.
Diş eti çekilmesi, diş eti dokusunun zamanla birlikte farklı etkiler neticesinde dişin çıkış yönünün tam tersine doğru çekilmesine verilen isimdir. Diş eti çekilmesinin sebebi, tek başına oral nedenlerden kaynaklanabileceği gibi pek çok oral hastalık nedeniyle de görülebilmektedir.
Diş eti çekilmesi sorunu toplumda yaygın olarak rastlanan bir olgudur. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme oranı ve boyutu artmaktadır. Diş eti çekilmesi, klinik olarak diş etinin diş kökü yönüne doğru hareket ederek kök ucunun açığa çıkması şeklinde ifade edilmektedir.
Diş eti çekilmelerini kavrayabilmek adına, ilk olarak dişlerin gerçek ve görünen pozisyonlarının arasındaki farklılıkları kavramak gerekir. Periodontal hastalıkta hem bir kısık kök yüzeyi iltihaplanmakta hem de açık diş eti çekilmesi oluşmaktadır. Diş eti çekilmesinin erken aşamada tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığınız için düzenli olarak diş hekiminize muayene olmaya özen göstermeniz gerekir.
Dişin simetrik bozukluklarının giderilmesi için diş teli tedavisi en iyi seçenek olacaktır. Şeffaf diş teli ile kısa sürede bozuklukları giderebilirsiniz.
0 Comments
15 yaşındayım. Üst sağ köpek dişim çok az ve yamuk çıktı, ve de aralıklar var dişlerimin arasında, 2-3 yıldır çıkmıyor ne yapmalıyım? Lütfen bilgilendirirseniz sevinirim.
Bende servisinizde dış tartarından tamamen kurtuldum. ancak tedavi sonrasında aşırı sararmış olan dişlerim en uygun hangi tedaviyle beyazlatılabilinir?
Merhaba köpek dişim çok sivri ne yapmam gerek
Git bi doktora 10 sn de yontuyor.
Ben diş teli tedavisinde arada İstemediğim halde yontmuş dişi.
Sağ alt çenemde bulunan diş ağrım sonucu çektirdim fakat içerisinde kök kaldığını düşünüyorum bunun zararları olabilir mi ?