Vücudun hemen her bölgesinde görülebilen kanser oluşumları, ağız içerisinde de ağız kanseri belirtileri ile ortaya çıkabilmektedir. Kontrolsüz ve sürekli yayılma eğilimi göstererek yaşamsal risk oluşturan kanserli hücreler, ağız içerisinde genellikle ağız tabanı, yanaklar, dil, dudak ve dişeti bölgelerinde sorun oluşturur. Bir tür baş ve boyun kanseri olarak da nitelendirilebilecek olan ağız kanseri, tıp dilinde oral kanser olarak adlandırılmaktadır.
Vücudun hemen tüm organlarında görülebilme ihtimali olan 150 tür kanser türü mevcut olup, bu hastalığın %2-4’ü ağız kanserleri olarak ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla görülmesi sebebiyle daha çok erkek bireyler adına ağız kanseri nedir sorusu önem kazanmaktadır. Diğer kanser türleri gibi ağız kanserinde de erken teşhis ve doğru tedavi sorunun daha başından çözümüne olumlu katkı sağlar. Genellikle alt dudak olmak üzere gırtlak bölgesi, tükürük bezleri, bademcikler ve ağız içinde meydana gelebilen ağız kanseri, ağız tabanı ve dil bölgesinde daha sık görülür.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, kişinin vücut yapısına bağlı olarak ağız kanseri belirtileri de kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Başlıca ağız kanseri belirtileri şunlardır;
Teşhis ve tedavinin gecikmesine bağlı olarak ilerleyen ağız içi kanser evreleri sonucunda ise, ağızda ağrıya eşlik eden kanamalar, çiğneme ve yutmada yaşanan zorluklar, dişlerin gevşemesi, ağız bölgesinde meydana gelen uyuşmalar ve eşlik eden boğaz ağrısı belirtiler arasında yer alır.
Ağız içi kanser belirtilerinin ortaya çıkma döneminde kesinlikle tanı ve tedavi için girişimde bulunmak gerekir. Aksi halde yaşamsal risklerle karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır. Yapılacak olan testler ve görüntüleme teknikleriyle ağız kanseri evreleri hakkında bilgi sahibi olunması mümkün hale gelecektir.
Ağız kanseri tedavisi, onkoloji bölümünde görev yapan uzman hekimlerin seçeceği tanı ve tedavi yöntemlerine göre yapılır. Ağız kanseri ile ilgili belirtilerin görülmesi ile başlaması gereken tedavi sürecinde ağız kanseri taraması büyük öneme sahiptir. Erken teşhis ve doğru tedavinin uygulanabilirlik şansını daha da yükselten tarama ve testler, hastalığın ilerlemeden durdurulmasını ve tedavi edilmesini sağlar. Tarama sırasında ağız içindeki anormal dokular gözle tetkik, röntgen, boyama tekniği ve özel mikroskoplarla inceleme yapılarak teşhis oluşturulur.
Teşhis sonrası yapılan değerlendirmeler sonucunda hastalığın tedavisine en uygun yöntemler belirlenerek süreç başlatılır.
Ağız kanseri doğuracağı hayati riskler sebebiyle, tanı ve tedaviye ihtiyaç duyar. Tedavide başarısı kanıtlanmamış yöntemler, doğruluğu onaylanmamış ilaç ve bitkisel karışımların kullanılması tedaviye bir katkı sağlamayacağı gibi, hastalığın daha da ilerleyerek yaşamsal risklerin büyümesine neden olur. Gerek sosyal medyada, gerekse hastalığı geçirmekte olan kişilerin ağız içi kanseri fotoğrafları incelendiğinde hastalığın ne denli ilerlediği ve ne tür sonuçlar doğurabileceği görülmektedir.
Bu sebeple ağız kanserinin belirtileri görülmeye başlandığında mutlaka konusunda uzman bir hekime muayene olmak ve teşhisin bir an önce konulmasını sağlamak gerekir. Ağız kanserinin bazı hallerde hiçbir belirti vermeden ilerleyebildiği ve hastanın yaşam kalitesini çok da fazla etkilemeden yayılabildiği göz önüne alındığında, erken teşhis ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasının ne denli önemli olduğu anlaşılacaktır.
Bu yazımıza da göz atın diş teli fiyatları
0 Comments
Merhaba bir kaç ay önce alt dudağıma şişlik ve bir süre sonra alt dodağımda hissizlik yarında Artık üst dodağımda da hissizlik var Bir kaç gündür alt dodağımda keskin acı var ve yemek içerken çay içerken zorlanıyorum