Hemen hemen herkes ara sıra kötü nefes alır. Ancak bazı insanlar için ağız kokusu günlük bir sorundur ve bir çözüm bulmakta zorlanırlar. Nüfusun yaklaşık % 30’u bir tür ağızda kötü kokudan şikayet ediyor. Ağız kokusu nedenleri genellikle sarımsaklı bir yemekten sonra veya sabah uyandıktan sonra ortaya çıkar. Geçici ağız kokusu nedenleri ise bazı içecekler ve tütün ürünleri ağız kokusuna neden olabilir.
Bazı insanlar ağızında kötü koku olduğunu anlamayabilir ve bunu bir akrabasından, arkadaşından veya iş arkadaşından öğrenerek bir dereceye kadar rahatsızlık ve sıkıntıya neden olabilir. Ağır vakalarda ağızda koku, kişisel ilişkileri ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Ağız kokusunun nedenlerinin ağzın hem içinden hem de dışından kaynaklanabilir. Ağızda koku, tipik olarak dişlerde bulunan bakterilerden ve dildeki kalıntılardan kaynaklanır. Bu nedenle, ağızda kötü koku çoğu vakanın kötü ağız hijyeni, diş eti iltihabı ve periodontitis gibi diş eti hastalıkları ve tükrük bezlerinin ağzınızı nemli tutmaya yetecek kadar tükürük yapamadığı bir ağız kuruluğu ile ilişkili olması şaşırtıcı değildir. Bir diş hekimi ziyareti, periodontal hastalığı ekarte etmeye ve ağızda kötü kokuya katkıda bulunabilecek herhangi bir ağız problemini belirlemeye yardımcı olabilir.
Kokuya neden olan diğer sorunlar ise bademcik iltihabı, sinüzit veya bronşit gibi solunum yolu enfeksiyon ve bazı gastrointestinal hastalıkları, ağız kokusu nedenleri olabilir. İleri böbrek ve karaciğer hastalıkları ve diyabet de kötü ağızda kötü kokuya neden olabilir. Bazen insanlar, nefesleri nesnel olarak iyi olsa bile, nefeslerinin kötü olduğunu düşünürler. Halitofobi gerçektir ve bir doktorun verdiği güvenceye rağmen devam edebilir. Ağızda koku olan kişiler, güvenceye iyi yanıt verir ve bu alanda uzmanlığa sahip bir terapist veya psikiyatrist ile konuşmaktan fayda görebilir.
İşte ağız kokusu tedavisi için bazı yararlı ipuçları;
Ağız kokunuz varsa durumu teşhis etmek için bir doktora gerek yoktur. Bununla birlikte, ağız kokunuz kronikse, uygun ağız hijyeni ile geçmezse veya başka semptomlarınız varsa, altta yatan nedeni teşhis etmek için bir doktora veya diş hekimine görünmeniz gerekecektir. Bir doktor veya diş hekimi, ağız kokunuzun nedeni olabilecek diş eti hastalığı, ağız kuruluğu veya enfeksiyon belirtilerini aramak için ağzınızı inceleyecektir.
Yiyecekler gibi basit nedenlerden kaynaklanan ağız kokusu tedavisi, tıbbi durumlar, enfeksiyonlar veya ilaçların yan etkileri nedeniyle ağızda kötü kokuya göre daha kolay ortadan kaldırılabilir. Ağızda kötü kokuyu ortadan kaldırmak için bir kişinin yapabileceği bazı şeyler vardır.
Periodent diş kliniği ağız ve diş sağlığı hakkında tüm prosedürler uygulamaktadır. Diş ve diş eti sorunlarınız varsa hemen bizlerle iletişime geçebilirsiniz.