Amalgam dolgu, çürük veya diğer nedenlerle diş boşluklarını kapatan gümüş rengi bir dolgu çeşididir. Amalgam dolgular da cıva elementi bulunur. Renginden dolayı gümüş dolgu olarak da isimlendirilebilmektedir. Zamanla dişin ana rengine yakın beyaz kompozit dolgu malzemeleri keşfedilmeye başlandıkça tercih edilme oranı azalmaya başlamıştır.
Dişlere amalgam dolgu yapıldığında renginden dolayı direkt ayırt edilebilmekte ve estetik açıdan doğal gözükmemektedir. Bu sebeple estetik endişe taşıyan hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Tercih eden hastalar ise büyük çoğunlukla arka dişlerinde tercih etmektedir.
Amalgam dolgu maddi açıdan daha az maliyetli olması, daha uzun ömürlü olması ve diğer dolgu çeşitlerine göre de daha dayanıklı olması avantajları sebebiyle hala daha tercihen kullanılabilmektedir. Diğer dolgu diş çeşitlerine göre daha kısa sürede yapılabiliyor olması da hastaların tercih etme oranını etkilemektedir.
İçeriğinde cıva elementi yoğunluğu sebebiyle uzun süre bilimsel çalışmalar yapılmış, kesin ve net olarak amalgam dolgular kaynaklı bir zarara ulaşılamamıştır. Dolgu yapımında cıva direkt ve saf olarak kullanılmamakta diğer elementlerle bileşik halinde, kimyasal yapısı değişerek dolgu maddesi haline gelmektedir. Bu sebeple de cıvanın zararlı etkileri amalgam dolgu için geçerli olmamaktadır.
Ancak bunlara ek olarak hastada cıvaya maruz kalan kişinin alerjisi olup olmadığı test edilmeli ve olası bir alerji durumunda başka dolgu maddelerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda diş eti morarması gibi bazı olumsuz neticeler olabilir.
Diş çürüklerinizde kullanılacak dolgu malzemesi seçimi, diş hekiminizle birlikte sizin vereceğiniz kararla belirlenir. Bu bakımdan estetik kaygılarınız varsa porselen kron veya kompozit dolgu kullanma alternatifinizde var. Amalgam dolgusu diğerlerine nazaran daha uzun ömürlüdür. Ancak ön diş dolgusu olarak estetik yerlerde kullanılamazlar.
Amalgam diş dolgusu ne kadar sürer?
Amalgan diş dolgusu 30 dakika ile 45 dakika arasında tamamlanmaktadır. Dolgu sonrası diş ağrısı kısa sürelide olsa görülebilmektedir.
Amalgam dolgu ömrü diğer kompozit dolgu maddelerinden oldukça uzundur. Dayanıklı yapısı sayesinde uzun yıllar işlem gerektirmez. Ortalama olarak 10-15 sene ömrü bulunmaktadır.
Ancak dolgunun yapıldığı dişin azı dişi gibi aşınmanın yüksek olduğu bir diş olması durumunda ömrü kısalabilmektedir. Dayanıklılığının sürdürülebilir olmasında ağız ve diş sağlığının, hijyenin ve dolgu yapılan dişteki deformitelerin önemi yüksektir.
Amalgam dolguda eğer herhangi bir yıpranma ve aşınma oluşmamışsa sökülme tercih edilmemektedir. Amalgam dolgunun aşındığı durumlarda hasta sağlığı açısından risk oluşabilmekte ve çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. Sökülmeyi gerektiren aşınmalarda hekimlerin aldığı sağlık önlemleriyle hassasiyet içinde bir işlem gerektiğini belirtmek gerekir. Amalgam sökülürken oluşan cıva buharının hem hastaya hem hekime ve ekibine zarar verme tehlikesi bulunmaktadır.
Sökme işleminde dikkat edilmesi gereken durumlardan bir diğeri ise hastanın gebelik durumunun olup olmadığıdır. Gebe veya emziren bir hastada amalgam dolgu sökme işleminin ertelenmesinde anne bebek sağlığı açısından fayda vardır.
Sizde eğer amalgam dolgunuzu diş hekimliğinde yeni bir dolgu türü olan kompozit dolgu ile değiştirmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Diş teli fiyatları yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.