Apikal rezeksiyon, diş kökünün bir kısmının ortadan kaldırılması ve kök kanalındaki patolojilerin giderilmesi işlemidir. Bu, endodontik tedavinin (diş kanal tedavisi) hiç etkili olmadığı veya etkisiz olduğu durumlarda uygulanan oldukça karmaşık bir cerrahi müdahaledir. Operasyon sırasında diş arkının bütünlüğü ve protez olasılığı korunarak hastaya kökün bir kısmı çıkarılır.
Tekrarlayan kök kanal tedavisi mümkün olmadığında veya periapikal lezyonlar böyle bir tedaviye giremediğinde, tek olası prosedür apikal rezeksiyonudur. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Rezeksiyon, kanalın temizlenmemiş ve doldurulmamış bölümünü içeren kök parçasının çıkarılmasını içerir. İşlem sırasında cerrah kemiği açığa çıkarmak ve kök ucu dahil enfekte veya iltihaplı dokuyu çıkarmak için kök çevresindeki yumuşak dokuları açar. Kanalın ucu sızdırmaz hale getirmek için özel çimento (MTA) ile doldurulur. Ameliyattan sonra, genellikle kemik ikame biyomateryaliyle desteklenmesi ve özel bir zarla kapatılması gereken önemli kemik kaybı olur.
Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi rezeksiyon ameliyatından sonra hafif ağrı ve şişlik oluşabilir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kaybolur. Uzun süreli veya yoğunlaşan ağrı, şişme, kanama veya ateş durumlarında lütfen diş hekiminize başvurun.
İlk aşama rehabilitasyondur. Doktor, diş kanallarını temizler ve dezenfekte eder ve onları kökün üst kısmına kapatır. Hastanın kendisi uygun bir anestezi türü seçer. Operasyon hem lokal hem de genel anestezi altında mümkündür. Diş eti kestikten sonra, doktor kemiği ortaya çıkarır ve etkilenen dokularla kökün tepesini ortadan kaldırır. Daha sonra kemik boşluğu hızlı iyileşmeyi sağlayan ilaçlarla tedavi edilir ve diş etindeki kesi dikilir.
Kökün tepesini kaldırmak için ana göstergeler şunlardır;
Rezeksiyon sonrası yeniden enfeksiyon olasılığı en aza indirilir. Ayrıca, kurtarılan diş, protezin yerleştirilmesi için güvenilir bir temel olacaktır.
Kökün tepesini çıkarma işleminin bir dizi kontrendikasyonu vardır. Yani;
Ayrıca kemik kalınlığı 0,5 cm’den az olan hastalarda yüksek kırık riski nedeniyle rezeksiyon önerilmemektedir. Diabetes mellitus, mental bozukluklar, kardiyovasküler ve immün sistem hastalıkları gibi genel hastalıklarda, apikal rezeksiyonu da kontrendikedir.
Ameliyattan sonra çiğneme ağrısı, diş etlerinde şişlik, bazen burun akıntısı meydana gelebilir ve alt çenede ameliyat olması durumunda yakındaki sinirlerde küçük hasar olabilir. Yan etkiler ortaya çıkarsa, doktorunuza danışın. Antibiyotikleri unutmamalıyız. Doktorun talimatlarına tam olarak uyarak onları almalısınız.
Apikal rezeksiyon, iyi ekipman ve belli bir cerrah becerisi gerektiren zor bir operasyondur. Periodent diş kliniğimizde ikisi de var! Doktorlarımız uzun yıllara dayanan deneyime ve deneyime sahip profesyonellerdir, ekipmanlarımız ultra moderndir. En son teknoloji ve yüksek nitelikli doktorların birleşimi, kusursuz bir itibar sürdürmemize yardımcı olur.
0 Comments
Bende dislerimi tedavi ettirmek istiyorum aslinda ama yasimda 21 olur mu acaba?