Çene ağrıları toplumda sıkça görülen rahatsızlıklar arasındadır. Sol çene ağrısı gibi çenenin belirli bir kısmında kendisini gösterebilir. Çene ağrısı nedenleri arasında çok sayıda faktör vardır. Her ne kadar birçok kişi bu tür ağrıları önemsemese de, ciddi problemlerin işareti olabilir.
Dolayısıyla sağ çene ağrısı gibi şikâyetleriniz varsa, vakit kaybetmeden doktora giderek muayene olmanız gerekir. Muayene esnasında doğru bilgileri sağlamak, size bir tedavi yöntemi belirlenmesi için önemlidir.
Ağrılar insanların günlük hayatını oldukça zorlaştırır. Çene kemiği ağrısı, bunların en sık rastlananları arasındadır. Şiddeti kişiden kişiye değişen bu rahatsızlık, bazı durumlarda yutma, çiğneme ve konuşma gibi eylemlere engel olabilir.
Hafif olması durumunda olumsuzluklar daha önemsiz görülebilir; ancak şiddet arttıkça yemek yeme, konuşma gibi temel insan hareketlerini yapmak bile sorun haline gelir. Bu nedenle hemen tedavisi önemlidir. Muayene için hastaneye gidildiğinde, ilk olarak rahatsızlığın nedeni tespit edilir. Ardından,
Gibi durumlar dikkate alınarak bir tedavi yöntemi belirlenir.
Çene eklemi ağrıları farklı semptomlarla beraber gelir. Bunlardan birisi de çene altında ağrısız şişlik olarak belirtilir. Ayrıca,
Ağrıyla beraber farklı sorunların da görülmesi, birçok kişiyi çene ağrısı nasıl geçer sorusun yöneltir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir.
Ağrılarla yaşamak zor olsa da, bazıları kişileri daha çok etkiler. Bu kategoride boyun çene ve baş ağrısı sayılabilir. Dolayısıyla bunların nasıl geçtiği sıkça araştırılır. Çene ağrısı nedenleri şunlardır;
Dolayısıyla çene ağrıları çekiyorsanız, çene ağrısı nedenleri birden fazla olabilir. Ancak en yaygın karşılaşılan çene hareketi ile temporomandibular eklemeden sorumlu olan kaslara ait rahatsızlıkladır.
Çene ağrıları kişileri kısa süre sonra hiçbir iş yapamaz hale getirir. Bu durumdan şikâyetçi olanlar çene ağrısı nasıl geçer gibi soruları sorarak, pratik çözümleri araştırır. Burada sıcak ve soğuk uygulama, kişilere yardımcı olabilir.
Bunun için uygun bir torbaya buz konarak, ağrı çekilen tarafa konulur. Bu 10 dakika boyunca devam etmeli, ardından 10 dakika ara verilerek tekrar yapılmalıdır. Ağrınızı azaltmak için ibuprofen, asetaminofen gibi ağrı kesiciler destek olabilir.
Aynı zamanda çene ağrısı egzersizleri de kısa sürede geçici çözüm almanızı sağlayabilir. Bunun için orta ve işaret parmaklarınızı kullanarak ağrıyan kısma basınç yapmanı gerekir. Başlangıçta kulağın hemen önündeki, çene eklemlerinin birleştiği yerden yapılabilir. Parmaklar bölgede dairesel hareket ettirilir. 5 ile 10 kez yapıldıktan sonra ağız açılır ve yinelenir. Ancak bu geçici olduğu için hekime gitmek gerekir. Diş hekimi ilerleyen vakalarda çene ameliyatı yapabilir.
Çene ağrılarının tedavisi için standart bir yöntem yoktur. Nitekim çene eklemi ağrısı farklı sebeplerle kendini gösterebilir. Eğer ağrı diş ve diş eti kaynaklıysa, duruma göre hareket edilir. Çürük varsa kanal tedavisi, diş çekme gibi işlemler yapılır. Enfeksiyon varsa hekim uygun bir antibiyotik verir. Ancak romatoid artrit mevcutsa buna yönelik ilaçlar verilir.
Eğer kişide odontojenik tümör ya da kist gibi sorunlar varsa ve ağrı bundan hareketle oluyorsa, cerrahi müdahale yapılabilir. Osteomiyelit için ise antibiyotikler kullanılır. Hangisinin uygulanacağı, diş hekiminin yapacağı muayene sonucu ortaya çıkar. Basit durumlarda çene dolgusu da yapılabilmektedir.
1 Comment
dis cekimi sirasinda cene oynamasi olduysa bu nasil tedavi edilir