Çocuk diş hekimi, 0 ile 13 yaş arası çocukların, ağız sağlığı ile dişlerinin korunmasını ve burada oluşan sorunların giderilmesini amaçlamaktadır. Çocuk diş hekimleri bu süreçte; bebeklerin, çocukların ve gençlerin ağız sağlığı ihtiyaçlarına göre önleyici ve tedavi edici uygulamaların yanı sıra, koruyucu uygulamaları da gerçekleştirmektedir.
Çocuk diş hekimlerinin, diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra doktora eğitimlerini aldıkları dal pedodonti anabilim dalıdır.
Çocuk diş hekimliği, bebeklik döneminden başlayarak çocukların; ağız ve diş sağlığını, çene ve yüz bölgesi gelişimlerini takip edip tedavi eden bir branştır. Ayrıca bu alanlardaki koruyucu önemleri de kapsayan diş hekimliği anabilim dalıdır.
Çocuk diş hekimi, pedodontist, çocuklardaki ağız ve diş sağlığı bakımını üstlenmektedir. 0-13 yaş aralığında bulunan çocuklara bakan çocuk diş hekimi, çocukların kalıcı diş ve süt dişlerini korumayı hedeflemektedir. Hastalık, çürük, diş kırılması gibi sebeplerle dişlerde oluşan sorunların oluşmamasını, oluşması halinde ise bu sorunların giderilmesini amaçlamaktadır.
Pedodonti, doğumdan ergenlik sürecine kadar, çocukların ağız ve diş sağlığını, yüz ve çene bölgelerindeki gelişimi takip ederek; diş tedavilerini yerini getiren uzmanlık alanıdır. Çocuk diş hekimleri, genel olarak dişler için koruyucu önlemleri de almaktadır.
Pedodonti çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş grubu çocukların; kanal tedavisi, dolgu, kron kaplama, çocuk protezi, yer tutucu, fissür ve flor gibi tedavilerini uygulamaktadır. Çocuğunuzun ilk dişleri olan süt dişlerinin tedavisi için, kompomer ismi verilen özel dolguları da çocuk diş hekimi uygulamaktadır. Süt dişlerinin korunmasına yardım eden bu dolgular; pembe, beyaz, kırmızı, yeşil ve sarı gibi birçok farklı renkte uygulanabilmektedir, bu da çocukların motivasyonlarının artmasına yardımcı olmaktadır.
Süt dişleri, diş fırçalama alışkanlığı kazanmamış çocuklarda çürümeye daha yatkındır ve çürüyen dişlerin oluşturduğu sorunların ortadan kaldırılmasını çocuk diş hekimleri sağlamaktadır.
Süt dişlerinde erken yaşta oluşan, genetik veya travma kaynaklı sorunların önüne geçmekte ve daimî dişlerin sağlıklı olarak sürmesine destek olmakta çocuk diş hekimlerinin payı oldukça büyüktür.
Süt dişlerinin önemi, çocuğun beslenmesini düzgün şekilde yapılabilmesiyle eş değerdir. Aynı zamanda, çocukların konuşma gelişiminde de süt dişlerinin payı bulunur. Süt dişlerinin ve daimî dişlerin gelişimleri birbirlerine yardımcıdır. Süt dişleri, yerlerine geçecek olan kalıcı dişlerin kaplayacakları alanları koruyarak daimî dişlere rehberlik etmektedirler.
Pedodonti koruyucu uygulamalar genel olarak, çocuklarda diş çürüğünü önlemeye yönelik olan çalışmalardır. Bu uygulamaların arasında fissür örtücü ve fluorid uygulamaları da bulunmaktadır.
Dolgu maddesi ile dişlerin fissürlerinin doldurulduğu işleme verilen isimdir. Bu işlem ile, çocukların ağız ve diş sağlığı korunarak çürümelerin engellenmesi amaçlanmaktadır.
Flor, dişleri kuvvetlendirerek dişlerin çürümesini engelleyen bir element türüdür. Flor, dişi güçlendirir ve asit saldırılarına karşı korur. Bu sayede diş çürüklerinin oluşması engellenir. Yüzeysel fluorid uygulamalar, diş hekimi tarafından 6 ayda bir gerçekleştirilmektedir. Çocuğunuzu diş çürüklerinden korumak için fluorid uygulamalarını düzenli olarak yaptırabilirsiniz.
Çocukluk döneminde travmatik yaralanmalarla oldukça sık karşılaşılmaktadır. Çocuğun yaşı ve yaralanmanın derecesi gibi farklı etkenler dikkate alınarak tedavi planlanmaktadır.
Çocuklarda ilk diş olarak bilinen süt dişlerinin erken kayıplarında, alttan gelecek kalıcı dişin yerinin korunmasını sağlamak amacıyla, yer tutucu olarak isimlendirilen apareyler hastanın ağzına yerleştirilmektedir. Yer tutucular, ağızda meydana gelen boşluğa sağlıklı dişlerin kaymasını engelleyip ileride meydana gelebilecek ortodontik bozuklukların önüne geçmeye yardımcı olmaktadırlar. Eğer bozukluk meydana gelmişse geç olmadan diş teli tedavisine başlanılmalıdır. Diş teli fiyatları hakkında bizlere ulaşabilirsiniz.
Diş çürüğü; besinlerden çıkan asitlerin, dişin sert dokusunu yıkmasıyla başlayan ve diş çekimi gerektirebilen bir diş hastalığıdır. Özellikle erken çocukluk sürecinde, süt dişi çürüklerine sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun nedeni, çocukluk döneminde düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazanılmamasıdır.
Çocuklarda diş çıkarma yaşı ilk 6 aydan itibaren başlamaktadır. Sağlıklı durumlarda, çocuklarda toplam 20 adet süt dişi olur ve süt dişlerinin sürmesi ortalama 3 yaşına kadar tamamlanır. Daimî dişler ise 6 yaşından itibaren çıkmaya başlar. Bu süreçte, süt dişleri teker teker düşerek yerlerini daimî dişlere bırakırlar. Daimî dişlerin sürmesi 13 yaşına dek devam eder.