Bir çoğumuz diş ağrısı nasıl geçer sorusuna net bir cevap veremiyoruz. Cinsiyet ya da yaş ne olursa olsun, diş ağrısı nedenleri kişiyi genellikle diş hekimine gönderir. Ama diş hekimi koltuğu çoğu insanı korkutmaktadır ve bu yüzden çoğu insan ağız ve diş sağlığı için düzenli bakım yaptırmak yerine bu süreci ertelemeye çalışır. Ancak çürük ya da diğer problemler ilerlediğinde ve belirtileri şiddetlendiğinde diş hekimine gitmek kaçınılmaz bir hal alır.
Bu yüzden düzenli diş hekimine gitmek, bir problem oluştuğunda erken dönemde tespit edilmesini ve daha hafif bir tedavi süreci ile giderilmesini sağlar. Aksi takdirde hastalık ne kadar ilerlerse tedavi süreci de bir o kadar uzun ve zorlu olacağı gibi diş eti ağrısınada neden olur. Diş ağrısı çoğu diğer ağrı ile kıyaslandığında çok daha zorlu bir ağrı olduğu gözlemlenmektedir.
Ayrıca diş ağrısı nedeni ile kişinin beslenme düzeni de bozulur. Bu yüzden birçok hastalık ve sorun kendini gösterebilir. Kişi beslenme planındaki yiyecekleri kolay bir şekilde tüketemediğinden beslenme planı bozulmuş olur. Sonuç olarak kişinin bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut sağlığı da tehlikeye girer.
Diş ağrısının nedenleri başında diş çürüğü gelmektedir. Dişlerin en dış tabakası olan mine tabakası oldukça sert bir yapı olsa bile kimyasal maddeler ve bakteriler açısından çok dayanıklı bir yapıya sahip değildir. Bu yüzden sık sık fırçalanması, plak ve bakterilerin mine yüzeyinden uzaklaştırılması gerekmektedir.
Bakteriler diş yüzeyine yapışır ve diğer bakterilerle beraber dayanıklı bir yapı oluşturur. Bu yapının metabolik artıkları ve özellikle organik asitleri dişin mine yapısının demineralizasyonuna (erimesine) neden olur.
Mine ve dentin gibi sert yapıların altında pulpa adı verilen bölüm yer alır. Pulpa sinir ve damarlardan oluşan dişin canlı yapısıdır. Çürüyen bölüm ilerleyerek sinir uçlarına kadar ulaşır ve dokulara zarar verir.
Özellikle sinir ucunun hava ile temas etmesini sağlarsa inanılmaz ağrılar çekilir. Ağrının sebebinin tam olarak öğrenilebilmesi için doktora gidilmesi gerekmektedir.
Çürümenin en önde gelen nedeni şekerdir. Tabii ki şekerin gerekli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Ancak şeker tüketen kişi çok sık dişlerini temizlemeli ve kısa aralıklar ile şekeri tüketmemesi gerekmektedir.
Dişin çürümesine en çok ortam hazırlayan bir başka çürük sebebi ise diş ipi kullanımına önem verilmemesidir. Fırçanın tam olarak temizleyemediği diş aralarını temizlemekte en etkili çözüm diş ipidir.
Diş ağrılarının sebepleri arasında yaş dişlerini de sayabiliriz.
Diş ağrıları genellikle son raddeye kadar beklendiği için dayanılmaz bir hal alır ve acilen diş doktoruna başvurularak diş çekilir ya da sinirleri alınarak acının önüne geçilir. Ancak çoğu insan ağrıyan dişe rakı, tütün, yakı ve benzeri maddeleri temas ettirerek çözüm bulmaya çalışır. Bu bilinçsizce yapılan tedaviler son derece zararlıdır.
Tabii ki ani diş ağrınıza iyi gelecek olan ağrı kesici ilaçlar yerine, bitkisel tedavilerin uygulanması daha doğrudur. Ancak bitkisel tedavilerin de doğru malzemeler ve doğru yöntemler ile uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde çok daha büyük sorunlara neden olabilir.
Aspirinin bileşenleri nedeni ile uyuşturucu ve kan sulandırıcı özellikleri var. Eğer diş etinde kanama varsa aspirin kullanılmamalıdır. Ancak dişteki çürükte bir ağrı hafif ise ve kanama gözlemlenmiyorsa 1 adet bebek aspirininin kaşık yardımı ile ezilerek toz haline gelmiş hali çürüğün üzerine serpilebilir. Bu şekilde bölgenin uyuşması ve ağrının belli bir düzeyde önüne geçilmesi sağlanır.
Diş ağrılarında hızlı bir şekilde rahatlamayı sağlamaktadır. Bunun için çeşitli yöntemleri geliştirilmiştir. Öğütülmüş karanfilin dişin üzerine uygulanması ile diş ağrısını geçirmek sağlanabilir. Ancak tüketilmemesi gerekmektedir.
Öğütülen karanfil çürüğün üzerine yerleştirilir ve birkaç dakika bu şekilde beklenir. Ardından karanfiller tükürülür ve ağız bol su ile durulanır. Karanfil yağı anestezik ve antibakteriyeldir. Bu sebeple karanfil yağının da diş ağrısına iyi geldiği bilinmektedir.
Normal bir çay poşeti alınır ve bir bardak ılık su içerisine konarak ıslatılır. Islanmış çay poşeti çürüyen diş üzerine yerleştirilir. Çay torbasının saldığı tein maddesi ve diğer bileşenler diş nedeni ile oluşan şişliği azaltır ve aynı zamanda ağrının azalmasına da yardımcı olur. Eğer diş soğuğa karşı duyarlı değilse, çay poşeti buzlu suda ıslatıldıktan sonra da diş üzerine yerleştirilerek uygulanabilir.
Bir bardak sıcak su alınır ve içerisine bir çay kaşığı tuz eklenerek güzelce karıştırılır. Çözelti ılındıktan sonra ağız karışım ile yavaş ve dikkatli bir şekilde çalkalanarak durulanır. Bu işlem şişliğin hafiflemesine yardımcı olacağı gibi aynı zamanda baştan biraz can yaksa da çürük olan bölgeyi uyuşturarak ağrının büyük bir bölümünün yok olmasına yardımcı olur.
Viski ya da içerisinde viski bulunduran brendi adlı tıbbi sıvının diş çürüğüne uygulanması ağrının hafiflemesi için oldukça etkilidir. Bir pamuk topağı viski ya da brendi ile ıslatılır ve ardından pamuk diş çürüğünün üzerine yerleştirilerek uygulanır. İçerisindeki bileşenler uyuşturucu etki yaratacağından dolayı ağrı hissi engellenir.
Biraz acı biber ve zencefil kökü tozu karışımı etkili bir ilaç görevi görmektedir. Karışım su ile yoğrularak kıvama getirilir. Bir pamuk topağı karışım içerisinde ıslatılır. Islanan pamuk çürüyen dişin üzerine yerleştirilir.
Baştan biraz acıtsada bölgeyi uyuşturarak ağrının hissedilmesini engeller. Tahriş olmaması için pamuğun diş etinden uzak tutulmasında fayda vardır.
Sarımsak içerisindeki bileşenler nedeni ile besinler arasında en yüksek miktarda anti-bakteriyel özelliklere sahip olanıdır. Bu özelliği sayesinde diş çürüğünün neden olduğu ağrının belli miktarda önüne geçebilir. Ağrının temel nedeni çürük nedeni ile sinir uçlarının hava alması ve aynı zamanda sinir uçlarına bakterilerin nüfuz etmesidir. Sarımsak, anti-bakteriyel ve kızgınlaştırıcı etkileri sayesinde çürüğün olduğu bölgeyi uyuşturur ve temizler.
Çoğu insan soğuk algınlığı ve öksürük sorunları için vicks kullanır. Bu madde aynı zamanda dişteki çürük ve ağrının sonucu olarak görülebilecek olan şişliğin engellenmesine yardımcı olabilir. Yüzün şişen ve acıyan bölgesine dış taraftan sürülür.
Daha hızlı etki etmesi için sıcak su ile ıslatılmış bir bezi etkilenen tarafa kapatabiliriz. Bu tedavi şişliği yatıştırmasının yanı sıra ağrının da hafiflemesini sağlar.
Unutulmaması gerekir ki, tüm bu yöntemler sadece geçici olarak diş ağrısını gidermektedir. İlacın veya bitkinin etkisi geçince ağrı tekrardan başlar. Bu yüzden hiç aksatmadan bir an önce diş hekimine başvurarak kalıcı çözüm için gerekli tedavilerin yapılması gerekmektedir.
Çürük dişler, gömülü dişler (yirmilik), diş eti hastalıkları, diş eti çekilmesi gibi hastalıkların habercisidir.
Sağlam olduğunu düşündüğümüz ve biz anlamadan zarar görmüş diş olabilir. Diş etinde olan problemler de diş ağrısı olarak yansıma yapabilir. Bazen de dişlerin arasında kalan yiyecek artıkları dişlere basınç yapıp ağrı yapabilmektedir.
Ağrıyan dişe kolonya ve alkol basmanın iyi geleceğine dair söylemler olsa da bu durum tam aksine özellikle iltihaplı diş ağrısı için çok sakıncalıdır. Alkol iltihaplı olan bölgenin daha çok sıvı toplamasına sebep olur.
Tüm dişlerin ağrıma sebebi diş eti hastalıklarıyla ilgili olabilir.
İltihaplı diş ağrısı için dişi uyuşturacak olan buz ve antibiyotik etkisi olan sarımsak ve anti bakteriyel olan sirkeli su kullanılabilir. Elbette iltihaplı yani apse yapmış olan diş ağrısı için en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.
İnsan vücudu, gece ve gündüz hormonel farklılık gösterir. Ayrıca geceleri, gün ışığı olmadığı için metabolizma daha yavaş çalışır ve vücut daha savunmasız kalır. Ayrıca yatar pozisyonda olmak diş ağrısını arttırabilir bu yüzden yastık biraz daha yüksek kullanılabilir.