Diş çekimi, dişin kemik içinde bulunduğu yuvasından bir müdahale ile çıkarılması işlemidir. Diş çekimi; lokal, genel, sedasyon anestezi veya bunlar arasında bir kombinasyon ile gerçekleştirilen hızlı bir tedavi yöntemidir.
Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi işlemi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından çıkarılmasıdır. Diş çekimi, diş tedavi çeşitleri arasında en son başvurulması gereken yöntemdir. Hastalıklı dişi tedavi etme dişi ağızda tutma temel amaç olmalıdır. Genellikle tedavisi mümkün olmayan dişler hekim tarafından çekilir.
Diş Neden Çekilir?
Dişin çekilmesinin birbirinden farklı birçok nedeni olabilir. Diş çekilmesinin nedenleri;
Travmaya uğrayan dişler diş çekimini gerektirebilmektedir. Kanal tedavisi veya dolgu gibi tedavi yöntemleriyle kurtarılamayacak olan dişlerin en iyi tedavisi çekilmesidir.
Düşmeyen süt dişleri, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Bu durumda diş çekimi gerekebilir.
Diş eti hastalıkları, dişlerin destek dokularına verdikleri zarardan dolayı dişin çekilmesine neden olabilmektedir. Diş eti hastalıkları kemik dokusunda da hasara neden olabileceğinden dolayı kemik dokusundaki kayıplar sonucu da diş çekilmesi gerekebilir.
Gömülü dişler kişiye şiddetli ağrılar ve enfeksiyon gibi birbirinden farklı problemler yaratabilmektedir. Bu nedenle gömülü dişlerin de cerrahi yöntemlerle çekilmesi gerekebilir.
Dişlere yanlış tedavi uygulanması da diş kaybına neden olabilmektedir.
Çoğu kişide problem yaratan yirmilik dişlerin de diş etinde apse yapması veya diş etinden tam çıkamaması gibi durumlar diş çekimini gerektirir.
Estetik açıdan kişiye mutsuz eden dişlerde de çekime ihtiyaç duyulabilir.
Bir ortodontik tedavi yöntemi olan diş teli tedavisinde de diş çekimi gerekli olabilir.
Diş Çekimi Sırasında Ağrı Olur Mu ?
Diş çekimi sırasında anormal durumlar oluşmadığı sürece ağrı hissi duyulmaz. Diş çekimi sırasından birbirinden farklı doku uyuşturma yöntemi kullanılır. Bu yöntemler; lokal anestezi, sedasyon anestezi, genel anestezidir.
Lokal anestezi, diş hekimi veya çene cerrahı tarafından diş çekilecek bölgenin diş etine uyuşturucu madde uygulanmasıdır. Ardından çekim yapılacak bölgenin yakınındaki bir veya birden çok bölgeye lokal anestezi enjekte edilir.
Anestezi, acı veya keskinlik yaşamanızı önler ancak tüm hisleri ortadan kaldırmaz. Bu nedenle hareket veya baskı hissedilebilir.
Sedasyon anestezi, damar yoluyla verilen bir anestezi türüdür ve hafızanızı sınırlandırır. Ancak sedasyon anestezi uygulanırken lokal anestezi de uygulanmaktadır. Genellikle karmaşık çekimler ve cerrahi işlemlerde kullanılır. Bu anestezi türü kaygı seviyesini azalttığından diş hekiminden korkan kişilere sıkça uygulanır.
Sedasyon sonrası süreçle ilgili anılara sahip olmazsınız, bilinciniz açık olsa da süreci unutmuş olursunuz.
Genel anestezi, genellikle oldukça özel durumlarda kullanılır. Burundan solunan hava veya damar yolu ile uygulanır ve kişi uyutulur. Gerektiğinde iki şekilde de uygulanabilmektedir.
Genel anestezi ile kişinin bilinci tamamen kapatılır ve uyutulur. İşlem uygulanırken kişinin kan basıncı ve sıcaklığı gibi hayati değerleri devamlı izlenir. İşlem esnasında acı hissedilmez ve herhangi bir şey hatırlanmaz.
Diş çekimi diş hekimleri veya çene cerrahları tarafından gerçekleştirilir. Diş çekimi, diş hekimi tarafından bölgenin bölgesel anestezi yardımıyla uyuşturulması ile başlar. Ancak gömülü diş gibi bazı vakalarda diş hekimi daha güçlü bir genel anestezi uygulayabilmektedir. Bu anestezi işlemi uygulanacak kişiyi uyutacak, ağrıyı önleyecek ve kişinin hiçbir şey hatırlamamasını sağlayacaktır.
Gömülü diş çekimi yapılırken diş eti ve kemik dokusu kesilir. Ardından forseps yardımıyla diş yuvasında hareket ettirilmeye başlanır. Bu işlem dişin tutunduğu bağları gevşetmek için yapılır. Ancak bazı durumlarda çekimi zor olan dişler çok parçalı halde çıkarılabilmektedir.
Diş çekiminin ardından kanama olması gereken bir durumdur. Genellikle dişin çekiminin ardından oluşan boşluğu dolduracak kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi oluşan oyuğa bir gazlı bez yerleştirir ve kanamayı durdurmayı amaçlar. Bu gazlı bezi hastanın ısırması ve hekimin söylediği zamanda ağzından atması gerekir. Bazı vakalarda çekimin ardından diş etinin düzgün kapanabilmesi için kendiliğinden çözünebilen bir kaç dikiş atmayı hekim uygun görebilmektedir.
Bazı vakalarda dişin ardından oluşan soketteki kan pıhtısı gevşeyerek düşer ve bu da kemiğin açığa çıkmasına neden olur. Bu durum oldukça acı verici ve risklidir. Bu duruma mikroplu (septik) veya kuru soket adı verilir.
Pıhtılaşmış kana bağlı olarak iyileşme süreci değişiklik gösterir. Diş çekimine maruz kalmış dokunun iyileşmeye başlaması için kan pıhtısının oluşmuş olması gerekir. Bu nedenle diş hekimi buna yardımcı olacak antiseptik veya antibiyotik içeren ilaçlar veya ağrı kesiciler reçeteleyebilir.
gömülü diş çekimi
Gömülü Diş Çekimi Nedir?
Dişlerin ağızda çıkma zamanları vardır, çıkma zamanı geldiğinde ağızda yerini alamayan dişlere gömülü diş denir. Gömülü dişler arasında en yaygın görüleni yirmi yaş dişleri yani üçüncü azı dişinin sürmemesidir. Yirmi yaş dişleri ağızda yer bulamadığında genellikle kişiye acı ve rahatsızlık vermeye başlar. Bu durumda genellikle 25 yaşına kadar beklenir ve eğer diş hala sürmemişse gömülü diş olarak adlandırılır.
Yirmilik dişler henüz sürmemişse bir hekimi ziyaret etmek ve durum hakkında bilgi edinmek gerekir. Hekim dişin neden olabileceği ağrılar, şişme, enfeksiyon, çürük ve diş eti hastalıkları gibi bazı problemleri henüz ortaya çıkmadan engellemek amacıyla dişi çekmeyi önerebilir.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Diş çekimi sonrası kişide ağrıya neden olabilecek cerrahi çekimlerde, hekimin önerdiği ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekir. Diş çekiminin ardından dişin çekildiği bölgede herhangi bir olumsuzluk oluşturabilecek sıcak, soğuk veya pürüzlü yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
Diş çekimi sonrası iyileşme sürecinde;
Hekimin verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Diş çekimi sonrası bölgeye en az yarım saat boyunca gazlı bez yardımıyla tampon yapılmalı ve kanın pıhtılaşması sağlanmalıdır.
Diş çekiminin ardından kanama görülmesi normaldir ancak kanama halindeyken sert bir şekilde tükürme yapılmamalı, bölgedeki kan da yutulmamalıdır.
Diş çekimi sonrasından oluşacak acıların dindirilmesi için ağrı kesici kullanılabilmektedir.
Çekimin ardından bölgede oluşabilecek şişliğin önlenmesi veya giderilmesi için yüz üzerinden operasyon yapılan bölgeye buz uygulanmalıdır.
Ağız içindeki uyuşukluk geçmeden yemek yenilmemelidir.
İyileşme sürecinde ilk 24 saat sıcak banyo yapılmamalı, hasarlı bölgeye çok sıcak yiyecek ve içecekler değdirilmemelidir.
İyileşme sürecinde ilk birkaç gün boyunca yumuşak dokulu gıdalar tüketilmelidir.
Tuzlu su ile gargara yapmak hasarlı bölgenin hijyenini sağlamaya yardımcı olur.
Yara üzerinde oluşan pıhtı tabakası bozulmamalıdır.
Tam olarak iyileşme sağlanmadan sigara veya alkol tüketilmemelidir.
Diş çekiminin üzerinden 24 saat geçtikten sonra kişi normal ağız bakım rutinine devam edebilir. Diş çekiminin ardından herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması için hekimin önerilerine harfiyen uyulmalıdır.
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çekim sonrası oluşan ağrılar kısa sürede geçse de çekim yapılan bölgenin tamamen iyileşmesi bir kaç haftayı bulabilmektedir. Bunun nedeni diş çekiminin ardından çene kemiğinde bir boşluk kalmaktadır ve bu boşluk kademeli olarak dolar ve zamanla pürüzsüzleşir. Bölgenin kolayca iyileşmesi için yukarıda verilen önerilere uyulması gereklidir.
Diş etinin iyileşmesi süreci 3-4 hafta alırken kemiğin iyileşmesi kısa sürmez. Kemiğin iyileşmesi için en az 6 ay gereklidir.
Diş çekimi fazla dişlerin alınması içinde kullanabilmektedir. Diş yamuklukları için yapılan bu çekimlerde ortodontist diş düzenlemeleri için yer açmaktadır. Diş teli fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş Çekim Fiyatları Nedir?
Diş çekim fiyatları klinikten kliniğe değişiklik gösterse de ortalama olarak 200 TL ile 400 TL fiyat aralığında değişmektedir. Diş çekimi fiyatları, diğer diş tedavileri açısından hızlı ve kolay olduğu için fiyatı uygun olmaktadır.