Diş dolgusu; kırık, çatlak ya da çürük dişlerin tedavisi için uygulanmaktadır. Diş dolgusunun nasıl yapıldığı dolgu çeşidine göre değişmektedir. Diş dolgusu işlemine başlanmadan önce, söz konusu dişteki diş çürükleri temizlenmektedir. Diş çürükleri temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluk, dolgu malzemesiyle doldurulur. İşlemin ne kadar süreceği, yapılacak işlemlere ve kaç dişin dolgu malzemesiyle doldurulacağına göre farklılıklar gösterir.
Çürümüş olan dişlerin içerisindeki sinirler ölmeden ve damarlar işlevlerini yitirmeden önce, dolgu yapılarak söz konusu dişlerin kurtarılması amaçlanır. Dolgular; porselen dolgular, kompozit dolgular, amalgam dolgular ve altın dolgular kullanılarak yapılabilmektedir.
Diş dolgusu; çürük dişlere, kırılmış dişlere ve çatlak dişlere uygulanabilen bir yöntemdir. Diş dolgusu işlemi sırasında uygulanan işlem aşamaları ise şöyledir:
Diş dolgusu çeşitleri; dişin nerede bulunduğuna, neden tahrip olduğuna ve mevcut durumuna göre farklılık göstermektedir. Söz konusu diş dolgu çeşitleri ise şunlardır:
Dolgu çeşitleri arasında hem oldukça dayanıklı hem de ucuz olarak bilinen amalgam dolgular, bir asrı aşkın zamandır diş tedavilerinde kullanılmaktadırlar. Dolgunun içeriğinde, ortalama yüzde 50 miktarında civa bulunur. Bunun haricinde içeriğinde; çinko, bakır ve gümüş gibi elementler de bulunmaktadır.
Yiyeceklere karşı oldukça dayanıklı olan amalgam diş dolguları, daha çok arkada konumlanmış azı dişlerinde kullanım için uygundur. Ancak günümüzde estetik kaygılar nedeniyle çok fazla tercih edilmemektedir.
Genel olarak, görünen ön diş bölümlerinde uygulanan dolgu çeşidi kompozit dolgudur. İki farklı çeşidi bulunmaktadır. Diş rengine oldukça uyum sağlayan kompozit dolgu, aynı zamanda dişin daha da dayanıklı olmasına olanak tanır. Uygulaması tek seansta değil, birkaç seansta tamamlanabilmekte olup amalgam dolgulara kıyasla daha pahalıdırlar.
Özellikle ön dişlerde ve diş köküne inen çürüklerin tedavi edilmesinde kullanılan yöntemdir. Genel olarak çocuklarda daha sık kullanılır. İşlem sırasında florid uygulanarak diş sağlığı güçlendirilir ve dişlerin birbirlerine kenetlenebilmeleri sağlanır. Kompozit dolgudan farkı ise, daha az dayanıklı olması ve diş rengine tam olarak uyum sağlamamasıdır.
Diş dolgusu olarak adlandırılan diş restorasyonu, dişin kullanım ömrünü arttırmak için gerçekleştirilen bir işlemdir. Ancak diş dolguları da zaman içerisine eksilebilmektedir. Bu durumda diş dolgusunun tekrarlanması gerekir.
Diş dolgularının eskimesinin pek çok sebebi bulunur. Bu sebepler, dolguda çatlak ve kırık oluşması ya da iç çürümedir. Ayrıca dolgular kullanım süreleri bulunan ürünlerdir. Bu nedenle de zamanı geldiğinde yenileri ile değiştirilmeleri gerekir. Diş dolgularının zamanında yenilenmemeleri en az çürük diş kadar ciddi bir sorundur.
Diş dolgularının dayanıklılık süreleri, kullanılan malzemeye göre farklılıklar göstermektedir. Dolgu çeşitlerini incelediğimizde dayanıklılık süreleri şu şekildedir:
En dayanıklı maddelerden biri altındır. Dişin, altın kullanılarak doldurulması, diş kullanım süresini de arttırır. Diş ile tam uyum gösteren bu maddenin ortalama kullanım süresi, 20 yıl ile 30 yıl arasında değişiklik gösterse de altın dolguyu ömür boyu kullanan kişiler de bulunmaktadır.
Diş hekimleri tarafından amalgam olarak adlandırılan ve halk dilinde gümüş olarak bilinen bu dolgular, altından sonra diş ile en uyumlu ve en dayanıklı dolgulardır. Fiyatının altın dolgulara kıyasla daha uygun olması, sıklıkla tercih edilmesini sağlar. Ortalama kullanım süresi 15 ile 20 yıl arasında değişim gösterir.
En sık tercih edilen dolgu türüdür. Genel olarak fiyatının uygun olması tercih sebebidir. Kullanım ömrü ise 7 ile 10 yıl arası değişim gösterir.
Diş dolgusu uygulaması, bazı hallerde geçici dolguların da yapılması ile gerçekleştirilen diş tedavilerine göre, 3 günden bir haftaya kadar sürebilmektedir. Bunun nedeni, bazı dolgular tek seansta uygulanabilirken bazı dolguların 1-2 seans gerektirebilmesidir.
Geçici diş dolgusu, genel olarak dişin iyileşmesinin beklenmesi gerektiği durumlarda, hastanın ağrı hissetmemesi için yapılırken aynı zamanda; dolgu tedavisi bir seanstan daha uzun sürecekse, acil tedavi gerekliyse ve çürüyen dişin temizlenmesi ile ortaya çıkan boşluk sinirlere çok yakın ya da derinse yapılmaktadır.
Geçici diş dolguları çok uzun süre kullanılamaz. Kısa bir süre geçmesi ile geçici dolgular yıpranır, kırılır ya da düşerler.
İki diş arası çürük dolgusu yapımı oldukça kolay bir uygulamadır. İki dişin arasında bulunan gizli çürükler, dişlerin farklı yüzeylerinde oluşan çürükler ile aynı fizyoloji ve kökene sahiptir. Diş hekiminin, dolguyu yerleştirebilmek için bölgeye erişebilmesi, daha fazla diş yapısı kaldırmasını gerektirebileceği için, tedavi yaklaşımında değişiklikler göstermektedir.
Ön diş dolgusu, ağzın ön bölümünde yer alan dişlerde oluşan çatlama, kırılma ya da çürük gibi problemlerin tamamen doğal bir görünüm sunacak şekilde onarılmasını sağlamaktadır. Onarım yapılan dişlerin diğer dişler ile uyumlu olması, dolgunun dışarıdan fark edilmemesini sağlar. Bu sayede, hasta istediği estetik gülümseye sahip olabilir. Ön diş dolguları genel olarak kompozit lamina ve bonding olarak da isimlendirilmektedir.
Kompozit dolgular, adından da anlaşılacağı gibi, kompozit reçine kullanılarak yapılmaktadırlar. Dişteki çürüğün temizlenmesinin ardından kompozit malzeme, dişe özel adezviler ile yapıştırılır. Spor ya da farklı aktiviteler esnasında hasar görmüş olan ön dişler için de aynı prosedür uygulanmaktadır.
Ön diş dolgusu fiyatları, 2021 yılında da diğer dolgu fiyatları ile hemen hemen aynıdır. Genel olarak, kullanılacak dolgu maddesine ve dolgunun boyutuna göre; gümüş amalgam dolgu fiyatları 350 TL ile 450 TL arası, kompozit reçine ön diş dolgusu fiyatları 500 TL ile 600 TL arası ve porselen diş dolgularının fiyatları ise 1.000 TL ile 1.200 TL arasında değişim göstermektedir. Detaylı tüm diş dolgu fiyatları listesine buradan bakabilirsiniz.
Diş dolgusu sonrası ağrı, yaklaşık 2 -3 saat kadar hissedilmemektedir. Bunun sebebi ise, dentin dokusunun termal değişkenlere karşı hassas olmasından dolayı, dolguların genel olarak lokal anestezi altında yapılmasıdır. Ancak, lokal anestezinin etkisi azalarak dişteki uyuşukluğun geçmeye başlaması ile bazı ağrılar baş gösterebilmektedir. Bunlar şu şekildedir:
Tüm bunların diş dolgusunun ardından hissedilmesi normaldir. Olağan kabul edilen bu durumların haricinde farklı komplikasyonlar yaşamanız halinde ise mutlaka diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Diş dolgusu, yaklaşık 30-40 dakika kadar süren ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu süre yalnızca dolgu işlemi için gerekli süredir. Ancak, dişe kanal tedavisi uygulanması gerekiyorsa ya da birden çok dişe dolgu yapılacaksa bu süre uzayabilmektedir. Ne kadar sürerse sürsün, lokal anestezi uygulanması nedeniyle, işlem sırasında hiçbir acı hissedilmemektedir.
Dolgu tedavisi sonrası ortodontist muayenesi diş teli tedavisine başlayabilirsiniz. Diş teli fiyatları yazımıza da göz atmayı unutmayın