Diş apsesi veya diş enfeksiyonu olarak da adlandırılan diş enfeksiyonu belirtileri, diş etlerinde veya dişlerde oluşan irin birikmesidir. Diş enfeksiyonu belirtileri, dişlerde hassasiyet veya plak tartar bulunmasının neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Plak ve tartar genel olarak dişin yumuşak hamurunda biriken bakteriler tarafından üretilir.
Tartar ve plak oluşumunda bakteriler besin parçalarında, tükürükte ve gıdanın yan ürününde bulunur. Dişlere yapışarak dişlere ve diş etlerine zarar verirler. Düzenli fırçalama yapmak ve diş ipi kullanmak bizi bu dertten kurtaracaktır. Ağız ve diş sağlığı hijyeni uygulamaları ile tartar ve plaklar giderilmezse yiyecek parçalarında gelişen bakteriler ağızın her tarafına, diş etleri ve onların yumuşak dokusuna yayılır. Bunun sonucunda diş enfeksiyonuna kaçınılmaz olur.
Diş ve diş etlerinizin hijyeninin korumak amacıyla düzenli diş fırçalama yapmamanız, gargara, diş ipi, dil temizliği gibi uygulamaları düzenli sıklıkta tekrar etmemeniz İyi ağız uygulamaları gözlemlemezseniz veya dişler arasında ve diş etlerinize uygun bakım yapmazsanız; apse diş, diş eti hastalığı, diş çürüğü ve diğer dişler riskinizi arttırırsınız.
Şekeri yüksek diyetleri sık sık yemek ve içmek de diş çürükleri riskinizi artırabilir ve bu da dişte enfeksiyon belirtilerine dönüşebilir.
Dişlerinizde oluşan plak ve tartar düzenli diş taşı temizliği yaptırdığınızda diş ve diş etinden uzaklaştırılır. Bu işlemin yılda 2 kez yapılması tavsiye edilirken, yılda en az 1 kere yapmamanız diş enfeksiyonuna yakalanma riskinizi artıracaktır.
Sigara ve alkol kullanımı ağızdaki ideal ph seviyesinin bozulmasına, bunun sonucunda antibakteriyel ortamın dengesinin yitirilmesi nedeniyle bakteri, tartar ve plak seviyesinin dengesiz şekilde artmasına neden olacaktır.
Zayıf bir vücut bağışıklık sisteminiz varsa ve tedavi edilmediğinde bir dişte enfeksiyon belirtileri varsa, enfeksiyonun tüm vücudunuza artan bir oranda yayılma riski daha yüksektir.
Diş enfeksiyonu belirtileri, diş apsesi oluşumuyla başlar. Apse patlasa ve ağrı önemli ölçüde azalsa bile, diş apsesi tedavisine hala ihtiyaç vardır. Ancak diş apsesi yırtılmazsa bakteriyel enfeksiyon diş etinize, çenenize, boynunuza ve başınıza yayılabilir. Bir diş apsesi, vücudunuzun her yerine yayılan şiddetli, hayatı tehdit eden bir bakteri enfeksiyonu olan sepsise dönüşebilir.
Diş enfeksiyonu tedavisi, bakteriyel enfeksiyonun temizlenmesinden sonra sizi ağrıdan kurtarmaya odaklanır. Diş enfeksiyonu belirtileri ardından, diş hekiminizin diş enfeksiyonu tedavisine diş röntgeni ile başlar. Bu diş hekiminizin bakteriyel enfeksiyonun başka alanlara yayılıp yayılmadığını bilmesini sağlayacaktır. Diş enfeksiyonunun ciddiyetine ve türüne bağlı olarak dişte enfeksiyon tedavisi şunları içerebilir;
Diş apsesini kırmak ve boşaltmak: Diş hekiminiz diş apsesini kırmak için keser ve ardından irini boşaltır. Diş hekiminiz daha sonra etkilenen bölgeyi tuzlu su ile temizleyecektir.
Bir kök kanalı prosedürüne tabi tutulmak: Apseyi boşaltmak ve enfekte olmuş herhangi bir diş pulpasını ortadan kaldırmak için apseli dişe delmeyi içeren bir kanal tedavisi geçirmeniz gerekebilir. Bundan sonra diş hekimini temizlediği kanalı doldurarak kapatır. Gerekirse, diş hekiminizin, etkilenen dişin üzerine onu güçlendirmek için bir diş kronu yerleştirmesi gerekebilir. Ancak diş kaplama tedavisi ayrı bir diş hekimi randevusu sırasında verilir.
Diş çekimi: Apseli dişin ciddi şekilde hasar görmesi bazı durumlarda, diş hekiminizin dişi çıkartması ve ardından apseyi boşaltması gerekebilir. Bu genellikle son çare olarak başvurulan bir yöntem olur.
Antibiyotik kullanımı: Zayıf bir vücut bağışıklık sisteminiz varsa veya bakteriyel enfeksiyon etkilenen dişin ötesine yayıldıysa, diş hekiminiz enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olmak için size oral bir antibiyotik reçete edebilir.
Yabancı bir nesnenin çıkarılması: Bazen diş apsenizden, diş etinizdeki yabancı nesne sorumlu olabilir. Böyle bir durumda diş hekiminize başvurmalısınız. Yabancı cismi çıkarması ve ardından etkilenen bölgeyi tuzlu su ile temizlemesi gerekir.
Diş ağrınız varsa ve bu belirtiler ile karşı karşıysanız dişinizi kaybetme riskini göze almadan en yakın zamanda bizimle iletişime geçebilirsiniz. Alanında uzman akademisyen diş hekimlerimiz sizin için en iyi tedavi programını uygulamaya geç olmadan başlayacaktır.
Randevu için: https://www.periodent.net/online-randevu/
Diş eti iltihabı; diş fırçalama, gargara ve diş ipi gibi hijyen uygulamalarını düzenli yapmayan bireylerde, yemek artıklarının birikerek bakterileri,bakterilerinde plak ve tartar oluşturması sonucunda olur.
Diş eti iltihabı ağrısını azaltmak amacıyla evde tuzlu su, sirkeli su kullanabilir. Ağrının tamamen geçmesi içinse diş hekimi tedavisi gerekmektedir.
Dil iltihabı ağrının başladığı noktadan farklı diş bölgesine oradan çene ve yanağa sıçrarsa o bölgelerde şişlik meydana gelir. Buda iltihabın vücudun diğer noktalarına doğru yayılmaya başladığını gösterir.
Evet her hastada aynı olmamakla birlikte diş enfeksiyonu vücutta anormal ateşe neden olabilir.
Damak, çene ve diş bölgelerinde yüksek ağrı septomlarına neden olabilir.
Gargara ve karanfil kullanmak ağrınızı geçiçide olsa hızlı geçirebilir.
Dişinizi kaybetme riskini göze almadan bir anca önce bir diş hekimine başvurmalısınız.
3 Comments
Diş eti çekilmesi ve diş kaybım var crp ve sedimantasyon biraz yüksek çıkıyor bu sebeple olabilir mi
Dış etindeki iltihap crp ve üreyi yükseltir mi
Evet diş iltihabı crp’yi yükseltir. Iltihabın boyutuna göre çene kemiğinde basınç ağrı ve batma yapar. Baş ve göz ağrısı yapar. Burun akıntısı ateş ve kimi zaman yüksek nabıza da sebebiyet verir