Diş eti ağrısı, dişi çevreleyen dokuların enfeksiyonu olarak adlandırılır. Diş eti ağrısı ve diş eti şişmesi, bakteriyel enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkar. Ağız içi hijyen bakımın aksatılması sonucu dişlerde zamanla diş eti iltihabı, diş çürümesi ve diş kayıpları oluşur. Bu kayıplar periodontal dokunun hasara uğraması ve işlevlerini tam anlamıyla yerine getirmemesine sebep olur. Diş eti ağrısı, müdahale edilmediğinde gidererek şiddetlenerek yeme içme sürecini ve hatta yaşam kalitesini etkiler.
Diş eti hassasiyetinin ilk hissedildiği aşamalarda diş hekimi müdahalesi sizi büyük ağrılardan erken kurtaracaktır. Diş eti ağrısı kaçınılmaz bir tedavi sürecinin habercisidir, hekim müdahalesini ertelemek ağrı sürecini gereksiz yere uzatacaktır. Diş eti ağrısı ve diş eti şişmesinin 2-3 gün içinde geçmemesi durumunda diş hekimi kontrolüne gitmeniz gerekmektedir.
Yetersiz ağız bakımı, yanlış diş fırçalama, ağız gargarası ile diş ipi kullanılmaması gibi nedenler diş eti ağrısı ve şişmesine neden olur. Diğer yandan diş eti iltihabı, diş çürümesi ve diş travmasıda diş etleri ağrılarının en yaygın nedenleridir.
Başlıca diş eti ağrısı nedenleri;
Diş eti ağrısı yaşıyorsanız evde uygulanacak bir kaç yöntemle diş eti ağrısı olan kısımda iyileşme olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Düzenli diş fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve ağız gargarası ile diş eti ağrısı olan bölgede hijyen sağlayarak ağrı nedenlerini ortadan kaldırmalısınız.
Tüm bunları yapmanıza rağmen 2-3 gün içerisinde diş eti ağrısı geçmiyorsa diş etlerinizde ciddi problemler olduğu anlamına gelir. Diş eti ağrısına neden olan sorunun saptanması için iyi bir diş eti hastalıkları uzmanının sizi muayene etmesi gerekir. Diş eti hastalıkları uzmanı, diş hekimlerinden farklı olarak bu alanda 4 yıl ek ihtisas yapmış hekimlere verilen bir unvandır. Diş eti ağrınız için en iyi tedaviyi size sunar.
Diş eti ağrısının yaşandığı ilk bir kaç günde erken teşhis koymak tedavide başarı oranını artırmaktadır. Diş hekimi şikayetlerinizi dinledikten sonra durumu değerlendirip çeşitli testler ile diş eti ağrısı nedenini bularak teşhis koyar. Ardından dişlerde diş taşı, plak ve tartar gibi enfeksiyon nedenleri varsa bunları diş yapısından uzaklaştırır.
Dişlerde tedavi ihtiyacına yönelik restorasyon ve uygulamalar yapılır. Ağız ve diş sağlığı hijyeni açısından dikkat etmesi gerekenler (diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dil temizleme, gargara) hastaya aktarılarak tedavi planı çıkarılır. Tedavi süreçleri boyunca ağrı ve hijyen giderilene kadar sürer.
Alkol ve sigara kullanan hastaların diş ve diş etleri tedavisinde bunları bırakması gerekmektedir. Periodontal hastalıklar tespit edilmesi durumunda tedavi süresi daha uzun olabilmektedir. Tedavi edilirken aynı zamanda hastalık dişi ve ağrısı giderilmesine yönelik ağrı kesici veya farklı ilaçlar takviye olarak verilebilmektedir.
Diş eti ağrısı için, diş eti hastalıkları uzmanı olan diş hekimi tarafından bu tedaviler tekli ve çoklu bir şekilde uygulayabilir.
Antibiyotik: Diş enfeksiyonu ağrıya neden oluyorsa, diş hekimi enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik verebilir.
Drenaj Doku Çıkarma: Diş enfeksiyonu diş eti ağrısına neden oluyorsa, diş hekiminiz iltihabı bir iğne ile boşaltabilir veya bölgedeki enfekte olan dokuyu çıkarabilir.
Diş Çekimi: Bazı durumlarda diş kurtarılmayacak şekildeyse diş hekimi yayılmasını önlemek amacıyla diş çekimi gerçekleştirebilir.
Restorasyonlar: Diş kırıkları ve travmalarını gidermeye yönelik yapılan tedavilerdir
Kanal Tedavisi: Diş kökleri zarar gören dişlerin sinirlerini temizleme ve sonrasında doldurularak dolgu ile kapatılma işlemidir.
Periodontal Hastalık Tedavileri: Tedavi süresi diğerlerine nazaran daha uzun olan ciddi diş eti hastalıkları durumunda tedavi planı çıkarılarak işlemler yapılır. En yaygın periodontal hastalık tipleri Periodontitis, gingivitis, diş eti apsesi ve nekroz oluşturan hastalıklardır.
Diş etleri diş dokusunda veya ağız ve diş sağlığında bir sorun olduğunda ağrır. Diş eti ağrısı çoğu zaman meydana gelen bir diş eti hastalığının habercisidir.
Diş eti ağrısı çoğu zaman düzenli yapılmayan ağız bakımı neden olur. Sonrasında oluşan diş eti iltihabı, çürük, diş kırılması diş eti ağrımaya başlar.
Diş eti ağrısı geçici olarak evde kullanacağınız buz uygulama, tuzlu su, sarımsak, gargara ve sirkeli su uygulayarak azalabilir.
Diş eti ağrısı düzenli olarak diş fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara ile geçmiyorsa diş eti hastalıkları uzmanı bir diş hekimi muayenesi sonrası tedavi edilerek geçer.
13 Comments
Slm ben tam bir haftadir dis eti agrisiyla ugrasiyorum dislerim arıyormuş gibi hissediyorum bir de çok hassas oldu dilimle oynadigimda bile kanamaya basliyor…
Kaç gündür diş etim çok ağrıyor arada duruyor sonra birden ağrı giriyor geçsin diye ilaçlar içtim ama fayda etmedi randevu da alamıyorum ne yapmam lazım 😞😞
Eczaneden karanfil yağı al kulak pamugunun ucuna 1 damla damlat ağrıyan bölgeye kompleks yap 5 dk da uyuşturuyor ve dezenfekte de sağlıyor ve dis etinin sebep olduğu kötü ağız kokusunu da ortadan kaldırıyor
20 yaş altıyım ve diş etim kaç gündür şiş ağrıyor dokunduğumda sanki yeni diş çıkacakmış veya bir kemik varmış gibi bir şişlik var dişlerimi hergün fırçalıyorum gargarada yaptım ama geçmedi sizce diş çıkıyor olabilir mi veya ne yapmam gerek? Lütfen cevabınıza ihtiyacım var.
Bence kesinlikle bir diş hekimine gitmelisin disin kanal tedavisi istiyor olabilir ya da çürükten kaynaklı olabilir ama evde gecistirebilecegin birsey oldugunu sanmıyorum
Merhaba kolay gelsin sol taraf dislerim ağrı yapıyor belli bir zaman alttaki dişler ağrıyor belli bir zamn yukardaki dislerim doktora gittim çürük çarık yok ama ağrılar devam ediyor sebebi ne olabilir