Diş eti iltihabı olasılığınız, bakteriler dişlerinizde ve diş etlerinizde ne kadar uzun süre asılı kalırsa artacaktır. Bu nedenle diş eti bakımı yaptırmanız gerekmektedir. Diş özünüzün iltihaplanmasını istemezsiniz, bu da sadece fırçalama ve gargara yapmanın geçici bir rahatlamasıyla ağzınızın her yerinde yayılan yoğun ve rahatsız edici ağrıya neden olur. Bakterilerin diş etlerinizi yemesini de kesinlikle istemezsiniz, bu da sonunda diş kaybına yol açar. Ayrıca diş eti kanaması, şişlik ve kızarıklığa neden olan diş kaybı olarak bilinen diş eti hastalığından da muzdarip olabilirsiniz. Bu nedenle diş eti bakımı çok önemlidir.
Diş eti bakımı yaparak diş eti hastalığından nasıl kaçınabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır. Sonuçta, diş eti hastalığı en iyi şekilde evde düzenli ve profesyonel destekli diş eti bakımı ile önlenebilir.
Diş ipi: Diş ipi, asit üreten ağız bakterileriniz için çürümeden veya yiyecek haline gelmeden önce dişlerinizin arasından yiyecek kalıntılarının çıkarılmasıyla ilgilidir. Parçacıkları verimli bir şekilde çıkarmak için her dişin boşlukları arasına bir diş ipi yerleştirmeyi içerir. Bu parçaların bu boşluklara takılmasına izin vermemelisiniz çünkü bunlar diş sağlığınıza zarar vereceklerdir.
Diş Etlerini Fırçala: Sadece dişleri fırçalamamalısın; iyi bir önlem için diş etlerinizi de fırçalamalısınız. Onları rahatsız etmemek ve şişmelerini önlemek için nazikçe yapın.
Gargara: Diş eti hastalıklarınızın ciddiyetine bağlı olarak ya bir gargara ürünü alabilirsiniz. Gargara, ağız kokusu, ağız yaraları, ağız pamukçuk ve benzerlerinin önlenmesi için mükemmeldir.
Diş Hekiminizi Görün: Diş hekiminiz diş eti ve diş doktorunuzdur. Dişlerinizi temizlemek ve muayene ettirmek için onu düzenli olarak (altı ayda bir) görün. Ayrıca diş etleriniz üzerinde kontroller yapabilir ve iltihaplı veya zonklayıcı ağrı (genellikle antibiyotik) olması durumunda uygun ilacı reçete edebilir. Ayrıca diş eti hastalığını erken dönemde nasıl tespit edeceğini biliyor.
Heksetidin ve antibiyotikler diş eti ağrısı ve şişmesi hafifletebilirken, diğer ilaçlar ters yönde etki ederek diş eti iltihabına neden olabilir. Bu tür ilaçlar arasında kalsiyum kanal blokajları, fenobarbital ve dilantin bulunur. Ağrıyan diş etlerini yan etkilerinden biri olarak listeliyorlar. Kanamasız diş etlerinde ağrı ve şişlik yaşıyorsanız, bunun nedeni yeni aldığınız ilaçlar olabilir.
Ayrıca tahriş olmuş diş etlerinin, özellikle de kaynağında işlenirken sürekli dikkat gerektirmemesi gerektiğini unutmayın. Aslında, ağrılı diş etlerinize çok fazla önem vermek, semptomları kötüleştirebilir çünkü kendi başlarına iyileşmeleri için onları yalnız bırakmak yerine onunla sürekli temas halindesiniz.
Diş eti ağrısı kaynağından tedavi edilmelidir. Aşırı diş ipi kullanımı dolayı şişmişse, iyileşmesine izin verin ve iltihap önleyici ilaç alın. Bunun yerine iltihaplı bir diş özü veya ağrıyan diş siniri diş etlerine kadar uzanıyorsa, dişi tedavi etmenin zamanı gelmiştir. Yan etki olarak diş eti ağrısına sahip bir ilaç alıyorsanız, tedavi etmeye çalıştığınız diğer durumla ilgilenilene kadar ya da başka bir reçete alıncaya kadar ağrıya katlanın. Diş etlerinizi sağlıklı ve güçlü tutmak ve kanamaya, ağrıya ve yaralara karşı duyarlı olmamak için bu diş eti bakımı yöntemlerine de güvenebilirsiniz. Ağız sağlığı ve ağız bakımı için Periodent diş kliniğine başvurabilirsiniz.