Diş eti çekilmesi sık karşılaşılan diş sağlığı sorunlarından biridir. Diş eti çekilmesi tedavisi, diş eti çekilme nedeni teşhis edildikten sonra planlanır. En yaygın nedenler olarak diş eti hastalığı (periodontitis), hatalı ve sert diş fırçalama, yetersiz ağız ve diş bakımı sayılabilir. Özellikle de sert veya orta sertlikte diş fırçası ile ileri geri (yatay) şekilde fırçalama aynı anda birçok dişte çekilmelere sebep olabilir.
Diş etinin kalıtsal yapısı çekilmede önemli rol oynadığından her yanlış fırçalama yapan bireyde diş eti çekilmesi görülmez. Diğer bir değişle her bireyde aynı oranda diş eti çekilmesi ortaya çıkmaz. Diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri iki şekilde olmaktadır. Birinci yöntemde diş etinin mevcut durumunun korunması ve takip edilmesi, ikinci yöntem ise cerrahi yöntemle müdahale şeklindedir.
Diş eti çekilmesi yaşayan hastaya cerrahi müdahale gerekip gerekmediğine diş eti hastalıkları uzmanı teknik değerlendirmeler sonucu karar verir. Cerrahi operasyon, lokal anestezi ile yapılmaktadır. En yaygın ve başarılı cerrahi yöntem, diş eti çekilmesi olan bölgeye kişinin damak kısmından alınan diş eti parçasının nakil edilmesidir. Bazı çoklu diş eti çekilmesi olan durumlarda hücresiz dermal greftler (alloderm) tercih edilebilmektedir.
Diş eti çekilmesi, diş eti kaybı sonrası dişin kök kısmının açığa çıkması durumuna denir. Diş eti çekilmesi olduğunda dişin kökü soğuğa ve sıcağa karşı çok duyarlı olur, kişide hassasiyet şikayeti başlar.
Diş eti çekilmesi bir hastalık değildir, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir durumdur. Diş etleri kanaması veya diş etlerinin renginin kırmızımtırak veya morumtırak renkte olması vücudumuzun bir uyarısıdır. Diş etleri problemi yaşıyorsanız ayna karşısında çekilmeleri çok rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.
Diş etleri çekilmelerinin sebepleri arasında en yaygın olanları diş eti hastalığı (periodontitis), sert diş fırçası kullanımı, hatalı diş fırçalama, tütün çiğnenmesi, yetersiz ağız bakımı ve kalıtsal yatkınlık sayılabilir.
Diş teli tedavisi sonrasında çok ince diş eti dokusuna sahip kişilerde diş eti çekilmesi görülebilmektedir. Diş eti dokusunun kalınlığı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı kişilerin derilerinin hassas ve ince olduğu gibi diş eti dokusu da hassas ve çabuk tahriş olabilmektedir. Çok ince diş eti dokusuna sahip kişilerin diş fırçası tercihi ve diş fırçalama tekniği diş etini korumak açısından önemlidir.
Uzun süre diş taşı temizliği yapılmamasına bağlı olarak birikmiş bakteri plağı ve diş taşları da diş etleri çekilmelerine sebep olabilmektedir. Diş ve diş eti çizgisi arasında boşluklar ilk belirtilerdir. Bazı durumlarda çapraşıklığa bağlı diş eti çekilmesi sonucunda, diş kökünü açığa çıkarabilmektedir.
İki gün içerisinde geçmeyen bir çekilme yaşadığınızda diş hekimine başvurmalısınız. Kliniğimizde tam zamanlı iki diş et hastalıkları uzmanı diş hekimi bulunmaktadır. Diş etlerinizin tedavisini iyi bir klinikte yaptırmanız tedavi sürecinizi kısaltacaktır. Profesyonel diş hizmetlerimizden formu doldurarak hemen faydalanabilirsiniz.
Bilgi ve Randevu için: https://www.periodent.net/online-randevu/
Aynada dişlerimizi incelerken dişin gözüken kısımlarına kuron, diş eti ve kemik içerisinde olan bölümüne ise kök denir. Dişin kök kısmı kurondan farklı olarak daha koyu ve sarımtırak renktedir. Ayrıca kökle kuron arasında geçiş çizgisi bulunmaktadır. Aynada baktığınızda yukarıda bahsedilen hususları görüyorsanız sizde büyük ihtimalle diş eti çekilmesi vardır. En doğru teşhis hekim tarafından konur. Açığa çıkmış kökler, soğuk sıcak hassasiyeti, diş eti iltihabı ve uzamış diş görünümü gibi estetik şikayetler en yaygın görülen belirtilerdir. Diş etinin çekilmesine bağlı olarak diş fırçalaması sırasında hem soğuk hassasiyeti, hem de diş etinde ağrı görülebilmektedir.
Diş hekiminiz, diş eti çekilmesine ne sebep olmuşsa önce onu tespit eder. Eğer hatalı diş fırçalama alışkanlığız varsa doğru fırçalama tekniği hastaya anlatılır ve bunun kontrolü sağlanır. Diş eti çekilmelerinin tedavisi için, kişinin dişlerinin ve diş etlerinin diş eti hastalıkları uzmanı tarafından detaylı incelenmesi gerekmektedir.
Diş eti tedavisindeki öncelikli amaç, çekilmenin daha fazla ilerlemesini durdurmak olmalıdır. Diş eti çekilmesine sebep olan etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra kaybedilen diş eti dokusunu geri kazanmak diş eti hastalıkları uzmanı olan diş hekimi tarafından değerlendirilir. Kişinin estetik kaygıları göz önünde bulundurularak diş eti ameliyatı ile açığa çıkmış kök yüzeyinin kapatılması gerçekleştirilir. Diş eti çekilmesinin tekrar eski haline döndürülmesi sadece cerrahi yöntemle, yani diş eti operasyonuyla olabilmektedir.
Diş eti çekilmesinin cerrahi yöntemle tedavisinde , serbest dişeti grefti, bağ dokusu grefti, alloderm, tünel tekniği, koronale yönlendirilen flep, laterale yönlendirilen flep ve s. tekniklerden biri kullanılmaktadır. Hekiminiz tecrübe ve bilgisiyle en uygun olan yöntemi önerecektir.
Diş eti çekilmesinin cerrahi yöntemle tedavisinde yöntemlerin birinin diğerine üstünlüğünden bahsedemeyiz. Her yöntemin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Çoğunlukla açığa çıkmış diş kök yüzeyinin tamamına yakını kapatılabilmektedir. Bazı durumlarda amaç kök yüzeyinin örtülmesi olmaz sadece diş eti dokusunun kalınlaştırılması hedeflenir ve diş eti çekilmesi durdurulur. Bu durum operasyon öncesi hastayla paylaşılmalı ve bu doğrultuda hareket edilmelidir.
Diş eti çekilmesinin önlenmesi doktorunuzun uyarılarına dikkat etmenizle sağlanır. Herhangi bir diş macununun veya ağız gargarasının diş eti çekilmesini doğrudan önleme veya tedavi etme özelliği yoktur. Bu tarz ürünler sadece ağız sağlığınızı korumanıza katkıda bulunur. Düzenli ve sağlıklı bir ağız hijyeni sağlanırsa diş eti çekilmesini önleyebilir. Ancak bu etki çok çok düşüktür. Diş eti çekilmesinin tedavisinde ilaç tedavisi bulunmamaktadır.
Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği durumlarda ilerleyen süreçlerde diş kaybı yaşanması ve diş eti hastalığının tüm ağza yayılması söz konusu olmaktadır.
Diş eti çekilmesi tedavisinde evde tedavi geçici bir çözümdür, diş eti çekilmesi kliniklerde tedavi edilebilir.
Diş eti çekilmeniz iki gün içerisinde geçmediyse en kısa sürede bir diş eti hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir.
Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse diş etrafını kaplayan doku dişi tutamaz, sonuç olarak diş kayıpları kaçınılmaz olur.
Diş eti çekilmesinin ağız ve diş sağlığı bakımınızı düzenli olarak yapmanız önleyebilir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve gargara en iyi yoldur.
Bakteriyel plak, enfeksiyon ve çürük gibi nedenlerden dolayı diş etleri çekilebilir.