Diş eti iltihabı, genellikle bakterilerin yol açtığı enfeksiyonel bir ağız ve diş sağlığı hastalığıdır. Diş eti iltihabı, yetişkinlerde diş kaybının başlıca nedenlerinden biridir. Oluştuğu yere göre kişiye rahatsızlık vermeyebileceği gibi enfeksiyon durumlarında kişilerin yaşam kalitelerini oldukça etkilemektedir.
Diş eti iltihabı başlangıç seviyesinde düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli olan diş taşı temizliği gibi yöntemlerle iyileştirilebilir. Ancak ağız ve diş bakımına önem verilmemesi halinde diş eti iltihabı ağızda yayılarak diş kaybına neden olabilir.
Diş eti iltihabı, dişler ve diş eti arasında kalan hareketli cep kısmına yiyecek artıkları ve plakların yerleşmesi sonucu oluşur. Bu oluşum şekli en yaygın diş eti iltihabı şeklidir. Plaklar birer bakteri tabakasıdır ve ağız hijyenine dikkat edilmediğinde diş eti ile diş arasında diş taşlarına dönüşebilirler. Diş taşlarının da bu ceplere yerleşmesi diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur.
Plak ve diş taşı oluşumu diş eti iltihaplanmalarının en çok görülen nedenleridir ve bir diş hekimi tarafından kontrol altına alınmaları gerekir. Kontrol altına alınmadıkları takdirde diş eti hastalıkları meydana getirir.
Ağız bakımı diş eti iltihabından korunmak için düzenli olarak yapılmalıdır. Günde en az 2 defa dişleri ve dilin üzerini yumuşak kıllı diş fırçasıyla fırçalamak ve her fırçalamadan sonra diş ipi kullanmak oldukça önemlidir.
Diş eti hastalıkları nedeni yalnızca plak oluşumu ve tartar değildir. Bunlara ek olarak; sigara ve tütün ürünleri kullanımı, şeker hastalığı (diyabet), yapısı bozulmuş diş dolguları, diş yapısal bozuklukları, hamilelik, bazı ilaçların kullanımı ve genetik faktörler de diş eti hastalıkları nedenlerindendir.
Diş eti iltihabı, başlangıç aşamasındayken çoğu insan tarafından fark edilmez. Bu yüzden kişiyi olumsuz etkileyecek herhangi bir belirti olmasa da diş etlerinde iltihaplanma söz konusu olabilir. Ancak iltihap diş etlerinde ilerledikçe ve boyutu arttıkça belirtilerin kişi tarafından hissedilmesi beklenir.
En sık gözlemlenen diş eti iltihabı belirtileri;
Diş eti iltihabına ne iyi gelir sorusuna cevap verecek olursak; zerdeçal, ada çayı ve zencefil gibi bitkisel ürünlerle evde hazırlanabilecek gargaralar diş eti iltihabına iyi gelmektedir. Diş etleri iltihabı oldukça hassas olduğundan ılık su yardımıyla gargara gerçekleştirilmelidir.
Diş eti iltihaplandığında kullanılabilecek bir diğer bitkisel çözümse aloe veradır. Aloe veradan elde edilen özüt, diş etleri üzerine uygulanır ve biraz beklendikten sonra ılık su yardımıyla gargara yapılır.
Düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmak enfeksiyona neden olan bakterilerin uzaklaştırılmasında önemlidir. Yılda en az 2 defa bir diş hekimi tarafından diş taşı temizletmek ağız bakımı için oldukça önemlidir.
Diş eti iltihabı, düzenli olarak ağız bakımı yapıldığı takdirde kişide ya oluşmaz ya da henüz başlangıç aşamasındayken iyileşir. Diş eti iltihabından diş sağlığına özen göstererek kurtulmamız ise mümkündür. Diş eti hastalıkları hayatımızı olumsuz etkileyen ve rahatsız edici hastalıklardır. Günlük hayatımızı olumsuz etkileme seviyesine henüz gelmemiş olan iltihaplı diş etleri, bir diş hekimi yardımıyla doğru ağız bakımı öğrenilerek iyileştirilebilir.
Diş etleri iltihaplandığında ve düzenli ağız bakımı yapılmamasına bağlı olarak iltihap diş eti boyunca ilerler. İltihaplı diş etleri durum ilerledikçe birçok farklı diş eti hastalığına da neden olabilir. En yaygın görülen hastalık ise diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi, ağız ve diş sağlığı açısından en ciddi hastalıklardan biridir. Hastanın genellikle evde kendisinin yaptığı müdahaleler yeterli olmayabilir ve bu durumda hastanın mutlaka kontrol edilmesi gereklidir.
Zerdeçal, zencefil ve ada çayı gibi doğal ve bitkisel gıdalar kullanarak gargara yapılması, diş eti iltihaplarının giderilmesini ya da en azından azaltılmasını mümkün kılacaktır. Ancak bunu yaparken kullanılan suyun sıcak olmamasına dikkat etmekte fayda vardır.
Özellikle son zamanların gözde bitkisi haline gelen Aloe Vera, birçok sağlık probleminde olduğu diş eti iltihaplarında da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu bağlamda söz konusu bitkiye bağlı olarak diş eti rahatsızlıklarından kurtulmak için bitki içerisinde yer alan akışkan maddenin iltihaplı yerlere sürülmesi ve birkaç dakika durmasının ardından gargara yapılması yeterlidir. Bu işlemi 7 ila 10 gün boyunca tekrarlayan kişilerde ise şikayetlerin neredeyse yarı yarıya azaldığını söylemek mümkündür.
Zaman içerisinde plak ve yemek artıklarına bağlı olarak ortaya çıkan taşların giderilmesi, diş eti tedavisi bağlamında uygulanması mümkün olan bir tedavi yöntemidir. Bu taşların diş hekimi gözetiminde yalnızca 10 ila 15 dakika arasında alınması mümkündür.
Diş eti iltihabının erken teşhis edilmesi tedavinin başarılı olmasını önemli ölçüde etkiler. Diş eti iltihabının erken safhada teşhisi diş eti çekilmesi gibi bir çok diş eti hastalıklarının da oluşumunu ve aynı zamanda diş kaybını da önler. Periodontal hastalık başlangıç evresinde teşhisi bu açıdan çok önemlidir.
Hemen Ara Randevu Al Whatsapptan Yaz
Diş ve diş eti temizliği tedavi aşamasında oldukça önemlidir. Günlük hayatımıza oturmuş iyi bir ağız bakım rutini ve diş hekiminizin önerdiği tedavi ile diş eti iltihaplarından kurtulmanız mümkündür. Diş eti bakımı, hastalıkta tedavinin ilk aşamasıdır ve diş eti bakımında diş macunun da rolü çok yüksektir. Diş ve diş eti bakımında profesyonel bir temizlik yani diş taşı temizliği gerekli ise öncelikle bu işlemler yapılmalıdır. Bu sayede diş üzerindeki tüm zararlı bakteriler ve tartarlar ortadan kaldırılmış olur.
Diş taşı temizliğinin ardından gerektiği takdirde bazı diş restorasyonları yapılabilmektedir. Bunun nedeni ise diş ve diş eti yapısına uyumlu olmayan protezler, dişlerin yapısında oluşan bozukluklar ve diş temizliğini engelleyebilecek tüm sorunlar ortadan kaldırılması gerektiğidir.
Hekimin yaptığı diş temizliğinin ardından hastalara ev uygulamaları gereken tedavi planı anlatılır. Diş eti iltihabının iyileşmesi için gerekli olan en önemli şey ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Diş eti sağlığı için günde en az 2 kez diş fırçalanmalı, dil uygun bir şekilde temizlenmeli ve diş ipi kullanılmalıdır. Bunlara ek olarak diş eti iltihabının ağrı veya sızısını daha az hissetmemizi sağlayacak antiseptik gargaları da kullanmak önemlidir.
Diş eti iltihabı, henüz diş eti içerisinde çok ilerlememişken evde tuzlu su ile gargara yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Ancak diş eti iltihabının ağızda yaralar oluşturduğu veya ağızda farklı nedenlerle yaraların oluştuğu durumlarda tuz yaralara zarar verebilir. Bu nedenle bu tedaviyi uygulamadan önce bir diş hekimine başvurulması gerekir. Diş iltihabı giderilmezse, diş eti çekilmesi tedavisi gerekebileceğini unutmayın.
Diş eti iltihabı ağrı yapan diş eti hastalıklarından biridir.
Diş eti erimesi, diş kaybı, diş taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir.
Diş eti iltihabına evde en etkili çözüm tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Antiseptik özelliği olduğundan dolayı diş eti iltihabına sirkeli su iyi gelir.
Diş eti iltihabı oluşmasıyla beraber diş etlerinin bakteriyel enfeksiyonu apse şekline dönüşür ve irin ile dolar.
Diş eti iltihabına alkol asla iyi gelmediği gibi daha çok su toplamasına ve iltihabın artmasına neden olur.