Diş eti kanaması, ağız içinde fazla plak birikimiyle ortaya çıkmaktadır. Diş eti kanamasının nedeni, diş ve diş etinin düzenli olarak temizlenmemesidir. Ağızda biriken plaklar, iltihaplı diş etleri ya da gingivitis olarak isimlendirilen duruma neden olmaktadır. Plak ise tartar içerisinde sertleşince; diş eti kanamalarına, periodontitis olarak isimlendirilen gelişmiş bir çene kemiği hastalığına ve diş eti hastalığına sebep olur.
Diş eti kanamaları, zaman zaman dişlerin çok kuvvetli şekilde fırçalanmasına bağlı olarak ya da takma dişlerin yanlış olarak takılmasından kaynaklı da oluşabilmektedir. Sık diş eti kanamaları ise, birçok ciddi durumun habercisi olabilmektedir.
Diş eti kanaması, diş etlerinde aşırı miktarda plak birikmesi nedeniyle başlar. Plak birikimi neticesinde ortaya çıkan renksiz ve yapışkan bir bakteri plağı olan gingivitis, diş etlerinde iltihaplanma oluşumuna sebep olur. Söz konusu plaklar ise zaman içerisinde kanamalara ve sağlıksız diş etlerine neden olmaktadır.
Diş eti kanamasına sadece diş etine bağlı olan hastalıklar değil, pek çok farklı hastalık da neden olabilmektedir. En sık rastlanan diş eti kanamaları sebepleri ise şöyledir:
Diş eti kanamasının nedenlerini kısaca özetlemek gerekirse; diş eti iltihabı, periodontitis, vitamin eksikliği, yanlış takma diş kullanımı, gebelikte yaşanan hormonal değişiklikler, lösemi ve hemofili gibi kanama bozukluklarıdır.
Hamilelikte diş eti kanaması, hamilelik sürecinde vücudun birçok farklı fiziksel reaksiyonlar gösterebilmesine bağlanmaktadır. Bunlardan en bilinenleri, diş etlerinde meydana gelen şişlikler ve kanamalardır. Özellikle diş fırçası ile dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken yaşayacağınız kanamalar sizi korkutsa da endişe edilecek bir durum yoktur.
Bebeklerin diş eti kanaması, nadiren de olsa diş çıkarma dönemlerinde gözlemlenmektedir. Bu süreçte anne ve babalar endişe ile hekimlerine başvurabilmektedir. Her ne kadar doktor müdahalesi doğruysa da genel olarak endişe edilmesini gerektiren bir durum yoktur. Bebeklerde yaşana diş eti kanamaları, yetişkinlerde olduğu gibi akışkan olarak gerçekleşmez. Söz konusu kanamalar diş etinin altında mavimsi noktacıklar olarak görülmektedir.
Dişleri fırçalarken diş eti kanaması oluşması, aslında oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bunun daha önce de bahsettiğimiz gibi pek çok sebebi vardır, fakat en önemli sebep diş etine yeterli önemin verilmemesidir. Ağız birçok mikrop ve bakteriye ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle:
Dişleriniz fırçalarken kanıyorsa, bunu bir uyarı olarak kabul etmelisiniz. Çünkü sağlıklı diş eti kanamamaktadır. Diş eti kanamasının göz ardı edilmesi ise, farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Durduk yere diş eti kanaması, oldukça ciddi ve ölümcül olabilen, kan kanseri olarak bilinen löseminin belirtilerinden bir tanesi olabilir. Bu nedenle, özellikle durduk yere olan diş eti kanamalarının, mutlaka ciddiye alınması ve doktora başvurulması gerekir. Durduk yere diş eti kanamasına sebep olan hastalık türleri ise şunlardır:
Diş eti kanaması tedavisi, ilk olarak altında yatan nedene göre planlanmaktadır. Bununla beraber, diş eti kanamalarının önlenmesi için, evde uygulanabilecek doğal yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemler şunlardır:
Diş eti kanaması için öncelikle, sürekli devam etmemesi halinde, evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Ancak, sürekli devam eden diş eti kanamaları için mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Bu sayede altta yatan sebeplerin belirlenmesini ve sebeplere uygun tedavi yöntemlerine karar vererek tedavi uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Diş eti kanamasının durdurulması için, diş etinin maruz kalmış olduğu travmalara bağlı olarak gelişen kanamalarda, söz konusu bölgeye soğuk kompres uygulanması kanamanın durdurulmasına yardımcı olmaktadır. Doğrudan doku üzerine temas etmemesine özen göstererek, soğutulmuş havlu ya da buz, kanama bölgesine yaklaşık 20 dakika kadar uygulanmalıdır.
Diş et hastalıklarının nedenlerinden biri plak denilen ve içerisinde sayıları milyonları geçen zararlı organizmaların bulunduğu yumuşak ve yapışkan tabakadır. Bu plağı diş etlerinden ve diş yüzeyinden arındırmak için mekanik temizlik yapılması gerekir. Söz konusu mekanik etki ise yalnızca diş fırçasıyla fırçalama yapılarak sağlanır. Macunun tek başına diş temizleme özelliği yoktur. Bu tarz durumlarda önerilen diş macunu ise hassasiyete yönelik hazırlanan diş macunlarıdır.
Diş Eti Kanaması Hangi Vitamin Eksikliği
Diş eti kanamalarının nedenlerinden biri de vitamin eksikliğidir. Söz konusu vitaminler ise; C vitamini, D vitamini, A vitamini, K vitamini ve B12 vitaminidir. Bu gibi durumlarda uzman hekim tarafından gerekli muayeneler yapılarak tedavi süreci ve takviye vitaminler belirlenmektedir.