Diş eti kanaması, genellikle kötü ağız bakımından kaynaklıdır. Kötü ağız bakımının beraberinde getirdiği diş eti iltihabı ve periodontitis gibi hastalıklar diş eti kanaması nedenlerindendir. Diş eti hastalıkları diş etini kanamaya yatkın hale getirmektedir.
Diş eti iltihabı, diş eti çizgilerinde biriken plakların uzun süre temizlenmemesi sonucu diş taşına dönüşmesiyle oluşabilir. Düzenli olarak diş fırçalama, plağı temizler ve diş eti kanamasının önüne geçer. Ancak düzgün diş fırçası ve düzgün diş fırçalama alışkanlığı da oldukça önemlidir. Dişleri çok sert fırçalamak ya da yumuşak kıllı olmayan diş fırçaları kullanmak diş eti kanamalarına neden olur. Diş eti iltihabı belirtileri; şişmiş diş etleri, ağızda ve diş etlerinde ağrı ve diş eti kanamasıdır.
Periodontitis, diş eti iltihabı ilerleyerek bu hastalığı oluşturabilir. Periodontal hastalık, diş eti dokusunda ve destekleyici dokularda genel bir enfeksiyon halinin olmasıdır. Bu hastalık diş ve diş eti arasındaki kuvvetli bağın zayıflamasına ve dişlerin zamanla gevşeyerek düşmesine neden olabilir.
C ve K vitamini eksiklikleri diş eti kanaması nedenlerindendir. Diş bakımı yetersizliğiniz yoksa ve buna rağmen diş eti kanaması sorunu yaşıyorsanız bu durumda C ve K vitamini eksikliğinizin olup olmadığına bakılması için diş hekimine başvurmanıza gerekebilir. C vitamini bakımından zengin gıdalar; turunçgiller, brokoli, çilek, domates, patates ve biberdir. K vitamini açısından zengin besinler; tere, lahana, ıspanak, pazı, marul, soya fasulyesi ve zeytin yağıdır.
Diş eti kanaması, yalnızca vitamin eksikliği veya bazı diş eti hastalıkları nedeniyle gerçekleşmeyebilir. Takma diş takmak, ağız içinde herhangi yabancı bir cismin varlığı, hamilelik, hemofili ve lösemi gibi hastalıklar genel olarak diş eti kanamasının nedenlerindendir.
Diş eti kanaması, diş ve diş eti arasındaki çizgide plak birikmesinden kaynaklanır. Diş eti kanaması, plak birikiminden kaynaklanan diş eti iltihabı hastalığının bir belirtisi olabilmektedir. Plak düzgünce temizlenmediğinde, sertleşerek diş dokusunun üzerine diş dokusunun üzerine diş taşı olarak tutunur ve bu durum diş eti kanaması ve periodontitis diye bilinen gelişmiş bir diş eti ve çene kemiği hastalığına neden olur.
Diş eti kanaması, bazen dişleri çok kuvvetli fırçalamaktan veya doğru düzgün takılmayan takma dişlerden kaynaklanabilmektedir. Ancak diş eti kanamasının sıklığı ciddi durumların bir belirtisi olabilmektedir. Bu durumlar; periodontitis, lösemi, vitamin eksikliği ve hemofili olabilir.
Diş eti kanaması, genellikle diş fırçalama sırasında kan görülmesi ile fark edilebilir. Bunun yanı sıra diş eti kanaması, günlük hayatta diş eti hiçbir darbe almasa bile gerçekleşebilecek bir durumdur. Bunlara ek olarak diş eti kanamasının hassasiyet sorunları ortaya çıkardığı da bilinmektedir.
Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekleri tüketirken diş etinde hissedilen sızlama, besinleri çiğnerken diş etinde baskı hissi, diş eti kızarıklığı ve diş eti şişmesi ve protez kullanımı sırasında protezin diş etini sıkması sonucu diş etlerinde kanama görülebilmektedir.
Diş eti kanaması, düzenli ağız bakımı ve diş hijyeninin sağlanması ile geçer. Ağız bakımı sırasında düzgün diş fırçası kullanımı, gargara kullanımı ve diş ipi kullanımı diş eti kanamasının önlenmesine yardımcı olur. Her gün doğru ve düzenli olarak diş fırçalamak, ayda en az bir kere diş hekimine muayene olmak diş eti kanamasının engellenmesinde yardımcı olur.
Diş eti kanaması tedavisi önce kişinin kendi evinde ağız bakımına dikkat etmesi ile başlar. Günlük ağız bakımının yanında yılda en az 2 defa diş hekimi kontrolüne gitmek, diş eti kanaması gibi diş eti hastalıklarının önüne geçmekte fayda sağlamaktadır. Eğer diş eti hastalığınız varsa diş hekiminizin önerdiği kadar muayene olmalısınız.
Dişlerin doğru fırçalanması ve doğru diş ipi kullanımı plak, tartar ve bakteri oluşumunu en aza indirir ve bu da diş eti kanaması riskini azaltır. Diş eti kanaması, genellikle bakterilerin sebep olduğu iltihaplanmalardan kaynaklanır ve bu durumlarda antiseptik gargaraların kullanılması da diş eti kanamasının önüne geçmeye yardımcı olabilmektedir. Ilık ve tuzlu su ile gargara diş etlerini rahatlatır ve kanama tedavilerinde sıkça kullanılır.
Diş eti kanamasının önüne geçebilmek için yumuşak uçlu diş fırçası da oldukça önemlidir. Özellikle hassas diş etlerine sahip olan insanların yumuşak uçlu diş fırçası tercih etmesi diş eti kanamalarının önüne geçmelerine yardımcı olur. Bunlara ek olarak elektrikli diş fırçaları, etkili bir diş ve diş eti temizliği için sıradan diş fırçalarına oranla daha uygundur ve diş eti temizliğine daha fazla yardımcı olur.
Diş eti kanaması problemi, günlük yaşamını olumsuz etkileyen bireylere birtakım ilaç tedavilerinin de uygulanması gereklidir. Bunun için hekim tarafından hastaya ilaçlar, diş macunları, ağrı kesiciler ve gargaralar önerilir. Diş hekiminin önerdiği tedavinin yanında doğru ağız bakımıyla diş eti kanaması sorunu çözülebilmektedir.
Diş eti kanaması yaşayan bireylerin bir diş hekimine başvurması ve muayene olması gerekir. Diş etlerinizde kanamaya neden olan herhangi bir diş eti hastalığına sahipseniz, bunun için tedavi alarak sağlıklı bir diş etine sahip olmak istiyorsanız diş hekimine görünmelisiniz.
Diş eti kanaması, sadece diş eti hastalıklarından kaynaklanmaz. En yaygın görülen diş eti kanaması nedenleri şu şekilde sıralanabilir: