Diş eti şişmesi, ağız ve diş sağlığı bakımından bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Diş etlerinin, içerisinden geçen kan damarları diş köklerini besleyerek ağız ve diş sağlığını korur. Diş etlerinin bir diğer görevi ise dişi gıda ve çeşitli bakteriyel enfeksiyonlara karşı korumaktır. Diş eti şişmesi bir kaç gün içerisinde geçmiyor ise diş hekimi tarafından muayene olmanız gerekmektedir.
Diş eti şişmesi, çene kemiğini kaplayan diş çevresindeki dokuların iltihap veya diğer nedenlerle septom gösterip diş etinin şişmesi reaksiyonudur. Diş eti şişmesi, genellikle iki diş birleşim yeri olan hassas noktalarda görülür. Diş eti şişmesi yemek yemenize, sıcak ve soğuk içecek tüketmenize engel olabilir. Ağız ve diş sağlığı hijyeni düzenli yapılmadığında her an böyle bir durumla karşılaşma ihtimaliniz vardır.
Diş etlerinde meydana gelen diş eti şişmesi genellikle şu nedenlerden dolayı oluşur;
Diş eti şişmesi, diş etlerinde birden fazla belirtiyle ortaya çıkar bunlar şunlardır;
Diş eti şişmesi nasıl geçecek sorusuna cevap verecek olursak evde uygulanan yöntemler ile geçici olarak hafifletilse de, diş eti şişmesi kesin çözümü diş eti hastalıkları alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılan tedavi ile geçebilir. Diş eti şişmesi tek seansta geçebilen bir tedavi değildir. Diş etinde var olan iltihap ve enfeksiyon giderilene kadar tedavi sürer. Diş hekimi, ağız ve diş sağlığı tam anlamıyla sağlandığında tedaviyi sonlandıracaktır.
Hemen Ara Randevu Al Whatsapptan Yaz
Diş eti şişmesi, evde uygulanabilecek veya klinikte doktor tarafından yapılabilecek müdahalelerde iyileştirilebilir. Diş eti şişmesi geçmesi için şu yöntemler kullanılır;
Ağız ve diş temizliği diş eti hastalıkları açısından oldukça önemlidir. Ağız bakımının günde 2 defa yumuşak kıllı diş fırçası ve diş ipi yardımıyla düzenli yapılması diş eti şişmesini önlemeye ve geçirmeye yardımcı olur. Günde en az 2 defa diş ipi kullanımı yemek artıklarını temizlemekte ve plak önlemekte oldukça önemlidir. Diş yapısını sağlamlaştırmak ve bakterilerin yol açtığı hasarları önlemek amacıyla diş eti iltihabı ve plak önleyici diş macunları kullanılmalıdır.
Ağız ve diş temizliğinde bir diğer önemli faktör ağız bakım suyu kullanımıdır. Dişlerin fırçalanmasının ardından kullanılan ağız bakım suları, diş eti şişmesine neden olan plak ve diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olur.
Diş üzerinde oluşan plak ve tartarların diş hekimi tarafından düzenli olarak temizlenmesiyle diş eti şişmesi engellenebilir.
Diş eti şişmesine neden olan diş taşı veya diş çürükleri giderildiğinde o bölgede var olan diş eti şişlikleri de kısa sürede giderilebilmektedir. Diş hekimi ilk muayenesi sonrası şişliği neden olan etken ortadan kaldırılarak bu aşamada tedavi başarılı şekilde sonuçlandırılır.
Diş eti şişmesi tedavisi için diş hekimi tarafından verilen antiseptik, gargara ve tabletler kullanılabilir.
Diş eti iltihabının neden olduğu diş eti şişmesi, bazı hastalarda diş taşı temizleme, ağız hijyenine dikkat ederek diş ipi kullanma gibi yöntemlerle önlenememektedir. Hasta diş şişliğini önemsemediği ve geç geldiği durumlarda sağlığı bozulmuş diş ve diş eti dokusunun düzeltilmesi için ameliyat gerekebilmektedir.
Tuzlu su, evde yapılabilecek en pratik ve en etkili yöntemlerden biridir. Gün içinde 2-3 kez tuzlu su ile yapılan gargara diş etlerinde var olan şişliklerin iyileşmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Tuzlu su ağız içindeki zararlı bakterileri uzaklaştırarak enfeksiyonun geçmesini sağlar.
Zerdeçal, diş etinde antiseptik bir etki yaratır. Gün içinde zerdeçala az miktarda su ilave edilerek diş eti masajı yapılması, ağız ve diş sağlığı göz önüne alındığında oldukça faydalıdır. Zerdeçalın aynı zamanda vücuttaki ödem ve iltihabı giderme özelliği olduğundan diş eti enfeksiyonlarını engeller ve diş etlerinde bakteri oluşumunun önüne geçer.
Aloe Vera, diş etlerinde var olan herhangi bir sorunun önüne geçmede yararlanılabilecek bir bitkidir. Bitkiyi keserek içinden elde ettiğiniz jeli diş etlerinde var olan problemli bölgelerin üzerine sürün ve 2-3 dakika sonra ılık su yardımıyla ağzını durulayın.
Zeytinyağı ve aspirin, diş etinde gelişen hastalıkların tedavilerinde kullanılan yöntemlerden biridir. Mikrop önleme ve ağrı giderme özellikleri sayesinde diş eti rahatsızlıklarında uygulanabilir bir yöntemdir.
Diş hekimi şikayetlerinizi detaylı olarak dinler, ilk muayene sonrası diş eti şişmesine neden olan ağız ve diş problemini saptayarak meydana gelen diş eti şişmesi hakkında hastayı bilgilendirir. Tanı ve tedavi ile ilgili seanslar (matrix) belirlendikten sonra diş etinde ortaya çıkan lezyonlar temizlenir. Diş etinde var olan lezyonlar temizlenirken hastaya bölgesel anestezi uygulandığı içi, hasta herhangi bir ağrı hissetmez.
Diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıkların boyutu hastadan hastaya farklılık göstereceği için tedavi sürecinin tamamlanma süreside farklılık gösterir. Diş eti şişmesi nedenleri dışında diş eti çekilmesi gibi problemler süreci daha uzatacaktır. Ayrıca hasta tedavi sürerken düzenli olarak ağız hijyenini korumalı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı aksatılmamalıdır. İlerleyen tedavilerde diş eti çekilmesi tedavisi gerekebilmektedir.
Diş eti şişmesi tanı ve tedavi aşamaları gözardı edildiğinde diş etleri iltihap kapabilir, diş etinde kanama, diş eti çekilmesi gibi daha büyük problemler ortaya çıkar. Dişler enfeksiyonlara ve mikroplara açık hale gelerek diş çürükleri ve buna bağlı diş kayıpları yaşanır. Ağız hijyeni bozulmasına bağlı ağız kokusu ortaya çıkar.
Yirmilik diş 20’li yaşlarda çıkmaya başlar, alt ve üst çenede sağlı sollu iki adet olmak üzere toplam 4 adettir. Yirmilik dişin çıkma süreci bazı kişilerde oldukça sancılı bir hal alır. Dişin çıkması sırasında oluşan şişmeye yirmilik diş eti şişmesi denir. Bu sancılı süreç kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Yirmilik diş eti şişmesi bazı kişilerde görülmez. Ancak bazı hastalarda yirmilik diş eti şişmesi öyle sancılı bir döneme neden olur ki kesinlikle bir diş hekimine başvurulması gerekir.
Yirmilik diş çıkarken diş eti şişmesine yol açmasının dişin çıkarken damağa baskı yapması ve damağın hasar görmesinden dolayı iltihap meydana gelmesidir. Bu nedenle ağız sağlığı ihmal edilmemeli ve yılda en az 2 kez diş hekimine gidilmelidir.
Diş etleri diş dokusu ile diş arasında oluşan tartar bakteri ve çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle şişer ve acır. Diş çürüğü ve diş kökündeki enfeksiyonda başlıca nedenler arasındadır.
Diş eti şişliği olan bölgede ağız hijyeninizi artırarak diş fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Ayrıca tuzlu su ve gargarada iyi gelecektir. Bir kaç gün içinde geçmeyen şişlikler için diş hekimine başvurmalısınız.
Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, gargara iyi gelecektir bunlar dışında zerdaçal ve tuzlu su ev ortamında kullanılabilir.
Diş eti şişmesi için, diş eti hastalıkları uzmanı olan bir diş kliniğine gitmeniz daha faydalı olacaktır.
3 Comments
hayırlı akşamlar hocam benim tıs etlerim sisdi önler sonra kan topladı şikeyle duzlu suyla yapdim ama geçmedi diyer üst tamakdski şişkinlik ler başladı nasıl geçer kan toplamaya vede intahamlasma oldu nasıl gecer
4 haftalık *
Merhaba hocam . R haftalık hamileyim uşutdum önce boğazım sonra dışım ağrımaya diş etleri şisdi yemek yemekte zorlanıyorum . Ne yapmamı önerirsiniz. Evdemi doktora gidip mi tedavi olsam . Tuzlu sula da gargara yapdim faydası olmadı.