Sabah uyandığınızda çeneniz hiç ağrıyor mu? Eğer öyleyse, diş gıcırdatma olabilir. Bruksizm hastaları sıklıkla dişlerini gıcırdatır veya sıkar. Bu, dişlere önemli ölçüde zarar verebilir. Dişlerinizi gıcırdatmayı bırakmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları bir araya getirdik. Bruksizm diş gıcırdatma zaten önemli derecede diş hasarına yol açmışsa, Bonding veya porselen kaplamalar gülümsemenizi eski haline getirebilir.
Çene ve ağız kaslarınız çiğnemenize ve konuşmanıza yardımcı olur, bu nedenle vücudunuzdaki en güçlü kaslardan bazıları olmaları şaşırtıcı değildir. Stres, kaygı veya öfke gibi faktörler zaman zaman çenenizi sıkmanıza neden olabilir, bu da bu inanılmaz güçlü kasların dişlerinize aşırı güç uyguladığı anlamına gelir. Bazen bu ciddi bir hasara neden olmaz, ancak bruksizmi olan kişiler için, dişlerin düzenli olarak sıkılması veya gıcırtmak sadece diş sağlığınızı değil, aynı zamanda genel sağlığınızı da etkileyebilir. Peki gıcırdatmanın sebepleri nelerdir? Sürekli aşınma, çatlaklara, diş kaybına, baş ağrısına, kulak ağrısına, diş etlerinin çekilmesine, çenede iltihaplanmaya ve çene kilitlenmesine neden olabilir.
Diş gıcırdatma özellikle geceleri yaygındır. Uyurken hareketlerinizi kontrol edemeyeceğiniz için, geceleri bir ağız koruyucu dişlerinizi koruyabilir. Bu, dişlerin gıcırdatmasını engellemeyecek olsa da, ağız koruyucu, dişlerinizin zorunda kalmaması için kuvvetin yükünü kaldıracaktır. Bir eczaneden ağızlık satın alınabilir, ancak ağzınıza uyacak şekilde özel yapılmış bir ağızlık olması daha iyidir. Periodent diş kliniği, ihtiyacınız olursa bruksizm için özel bir ağız koruyucu tasarlayabilir.
Bruksizm genellikle stres veya endişe ile tetiklenir. Hayatınızdaki stresi azaltmanın yollarını bulun, böylece kaslarınız onu dişlerinizden çıkarma olasılığını azaltır. Pek çok insan meditasyon, yoga ve hatta sıcak banyo gibi uygulamaların stresi hafifletip rahatlama sağlayabileceğini fark eder.
Çenenin aşırı çalışması çenenin içindeki gerginliği artırabilir ve bu da çene eklemi kenetlenmesine veya dişlerin gıcırdamasına neden olabilir. Sert et veya çiğneme şekeri gibi çiğnenmesi zor gıdalardan ve sakızlardan kaçının.
Alkol dişlerinizi sıkma dürtüsünü artırabilirken, kafein diş gıcırdatma gibi gerginliği ve gergin hareketleri artırabilir. Hem alkol hem de kafein bruksizm semptomlarını artırabilir ve özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde kaçınılmalıdır.
İkisinin çakışması garanti edilmese de, bruksizm hastalarının çoğunda uyku apnesi de vardır. Uyku apnesi tedavisi diş gıcırdatma olarak önlemek için de etkili olabilir.
Çene hareketlerinden ve kas gevşetici maddeler çene ekleminde gevşemesine yardımcı olabilir. Gerginliği azaltmak için çene, boyun ve yüze nazikçe masaj yapın ve bazı çene egzersizlerinde bir kiropraktör veya fizik tedavi uzmanından yardım istemeyi düşünün. Kasları gevşetmek için gece yatmadan önce çenenizin kenarlarına birkaç dakika sıcak, ıslak bir bez uygulamak bile yardımcı olabilir.
Bruksizm nedeniyle herhangi bir diş hasarı meydana gelirse, Periodent diş hekimine dişlerinizi eski haline getirmek için bonding veya porselen veneerler kullanabilir. Bonding, dişe yapıştırılan, şekillendirilen ve kalıplanan, ardından diş minesinizle eşleşene kadar sertleştirilen kozmetik bir reçine kullanır. Porselen veneerler, formlarını, görünümlerini ve işlevlerini iyileştirmek için dişlerinize yapıştırılan ince porselen tabakalarıdır. Her iki tedavi de diş gıcırdatarak aşınmış dişlerin görünümünü ve işlevini iyileştirebilir.
Periodent diş hekimi, kişisel konsültasyonunuz sırasında ağız ve diş sağlığı ve çocuğumuzun diş gıcırdatma önlenmesi için ek öneriler sunabilir. Randevunuzu planlamak için lütfen +90(212) 563 19 19 numaralı telefonu arayın veya çevrimiçi iletişim formumuzu bugün doldurun.