Diş hassasiyeti önem gösterilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle diş hassasiyeti neden olur tespit edilerek hızla tedavi edilmesi gerekmektedir. Kişiyi oldukça olumsuz şekilde etkileyen diş hassasiyeti, sebepleri tespit edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu tür ağrılar yaşandığı zaman vakit kaybetmeden bir diş doktoruna danışılması gerekmektedir.
Diş hassasiyeti dişlerde bulunan dentin tabakasının hasar görmesi sebebiyle dış etkenlere karşı duyarlı olması halinde oluşan acı ve ağrı verici durumdur. Dentin tabakası alt bölümünde mine kök bölümünde ise sement ile kaplıdır. Dokunmaya ve ısıya karşı oldukça duyarlı organik ve canlı bir yapıya sahiptir. Dentin tabakasında dişlerin sinir merkezlerine giden kanalcıklar bulunmaktadır.
Soğuk ve sıcak uyaranlar kanalcıklara temas ettiklerinde sıvı hareketlerine sebep olur ve bu da dişin sinirini uyararak ağrı oluşumunu tetikler. Diş minesinin çürüdüğü veya zarar gördüğü zaman açıkta kalan dentin dış uyaranlara karşı duyarlı hale gelir. Bu sebeple ani ve şiddetli ağrılar yaşanabilmektedir.
Soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketildiği esnada hissedilen ağrılardır. Söz konusu ağrılar genel olarak soğuk hava solunduğunda bile hissedilebilmektedir. Genel olarak diş eti dokusunda hasar oluştuğunda ve diş etleri çekildiğinde hassasiyet meydana gelmektedir.
Diş hassasiyet aniden gelişen, geçici ve kısa süreli bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmemesi halinde ağız sağlığını tehlikeye sokarak diş çürükleri başta olmak üzere farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bazı hallerde geç kalınması durumunda ise tedavi edilmesi oldukça zorlaşabilir.
Diş hassasiyetine yüksek oranda koruma sağlayan ve açığa çıkan sinirleri fiziksel şekilde kaplayıp tedavi eden ağız bakım suları iyi geldiği gibi bu ürünler aynı zamanda diş minesini de korumaktadırlar. Günde 2 defa kullanılması halinde bu sular dişleri gün boyu yemek ve içeceklere karşı korumaktadır.
Hassasiyet kazanmış dişler ekstra bakım istemektedir. Sık sık ve sert şekilde dişleri fırçalamak diş minesini zedeleyerek hassasiyetini arttır. Bu nedenle dişlerin yumuşak uçlu fırça ile nazikçe fırçalanması gerekir.
Ayrıca nane aromalı diş macunuyla dişleri fırçalamayı bırakarak stronsyum klorür ve potasyum nitrat içeren daha hafif içerikli bir diş macunu kullanmanız gerekir. Bu tarz macunlar tübüllerin tıkanmasına yardımcı olurken hassasiyetin ciddi oranda azalmasını sağlar.
Şayet sıcak soğuk yerken diş acınız bir dakikadan daha çok devam ediyorsa mutlaka diş hekimine başvurmanız gerekir. Diş hekiminiz gerekli görmesi halinde dişlerinize porselen ya da florid bir kaplama yapabilir.
Diş hassasiyetini geçirmek için ağız hijyeninizi korumaya ve hassasiyete sebep olan asitli gıdalardan uzak durmaya özen göstermeniz gerekir. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapabilir, Hindistan cevizi yağı, karanfil yağı, sarımsak ve soğan gibi bitkisel içerikler tercih edebilirsiniz. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalar ve bakımını yaparsanız hassasiyeti ciddi oranda engellemiş olursunuz.