Diş sızlaması, ağrıya ve acıya yol açabilecek ciddi bir diş hassasiyeti durumudur. Diş sızlaması nedenleri arasında pek çok faktör ve hastlalık yer alır. Dişlerdeki sızlamalar, kişiyi gün geçtikçe daha çok etkiliyor ve kişi diş ağrısından normal faaliyetlerini yerine getiremiyorsa, bir diş hekimi mutlaka görülmelidir. Diş sızlaması, ağız ve diş sağlığı açısından tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve diş sızlaması tedavi edilmediği takdirde başka diş problemlerine de neden olabilmektedir.
Dişlerde sızlama, sıcak – soğuk ve tatlı – ekşi gıdalarla temas sonrasında dişlerde oluşan ağrı ve sızıdır. Bu rahatsızlık; çocuk – yetişkin pek çok kişide, dişlerde yaşanan aşırı hassasiyet olarak kendini göstermektedir.
Diş sızlaması nedeni; çeşitli diş eti problemleri ve diş kırıkları başta olmak üzere, dişin iç kısmındaki sinirlerin çeşitli travmalara bağlı olarak hasar görmesidir. Ayrıca diş çürüğü ve başarısız kanal tedavisi de dişlerde sızlamaya neden olabilir. Diş sızlaması, ayrıca diş ve diş eti enfeksiyonları nedeniyle de oluşabilmektedir.
Diş sızlaması belirtileri arasında kişiyi rahatsız edecek düzeyde durumlar gözlemlenebilir. Başlıca diş sızlaması belirtileri şunlardır:
Diş sızlaması geçmesi için, diş hekimi tarafından yapılacak muayene çok önemlidir. Muayene sonrasında belirlenecek olan tedavi ile dişlerdeki sızlama ortadan kaldırılarak geçecektir. Diş sızlaması şu tedaviler ile geçer:
Ayrıca evde uygulanabilecek bitkisel yöntemler arasında, ağrıyı geçirmesi yönünden etkili olan, karanfil yağı da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir pamuk yardımıyla ağrı bölgelerine karanfil yağı sürülerek de kişinin rahatlaması sağlanabilir.
Diş etlerinde sızlama, diş eti iltihabına bağlı olarak gelişen bir durumdur. Buna ek olarak, dişlerde çürümenin diş köküne kadar ilerlemesi sonucunda da diş etlerinde sızlama görülebilir.
Diş diplerinde sızlama, diş kökü ve diş eti arasında oluşan plağın neden olduğu tartar sonucunda meydana gelmektedir. Ayrıca, diş eti hastalıkları da diş diplerinde sızlama ve ağrıya sebep olabilir.
Ön dişlerde sızlama nedenleri arasında pek çok sebep gösterilebilir. Örneğin kırılmış veya çürümüş olması, ön dişin sızlaması için yeterli bir sebep olabilirken; ayriyeten dolgusu ve kaplaması eskimiş olması durumunda da ön dişler sızlayabilmektedir. Diş hekiminin ilk muayenesinin ardından ön dişlerdeki sızlamanın kaynağı bulunabilmektedir.
Diş kesimi sonrası sızlama, yapılan operasyona göre kişiden kişiye değişebilmektedir. Diş kesimi sonrasındaki ağrı, ilaçlarla kontrol edilebilen ve birkaç gün sürmesi normal karşılanan bir durumdur. Daha fazla sürdüğü zaman mutlaka diş hekimine danışılmalı ve dişlerdeki bu sızlamanın nedenleri bulunmalıdır.
Dolgu yapılan dişte sızlama, dolgu operasyonunu takip eden birkaç hafta içerisinde normal bir durum olarak görülmektedir. Dolgu yapılacağı zaman, dişin oyulması ve içindeki çürüğün temizlenmesi sebebiyle diş kökü sinirlerinde oluşan baskı, bunun en belirgin nedenidir. Dolgu yapılan dişte sızlamanın azaltılması için, operasyon sonrası bir süre, dolgu yapılan dişin kullanılmaması işe yarayabilir.
Diş beyazlatmadan sonra sızlama kimi hastalarda hiç görülmezken, kimilerinde ise 24 saat kadar sürebilmektedir. Ağrılı bir durum olmamakla beraber, genellikle aşırı sıcak ve soğuk gıda tüketimi sonrasında dişin belirli kısımlarında yaşanabilmektedir. Diş beyazlatma sonrası oluşan bu sızlama, kendiliğinden düzelecek bir durumdur ve sızlamayı önlemek için hassasiyet giderici jeller de kullanılabilir.
Diş taşı temizliği sonrası sızlama, çoğunlukla pek görülmeyen bir durum olsa da diş taşları temizlendikten sonra, diş sızlaması şikayetiyle başvuran hastalara, bunun çok kısa süreli bir durum olduğu belirtilmektedir. Diş köklerinde uzun süre kalan diş taşlarının temizlenmesi sonrasında oluşabilecek hassasiyet normaldir ve kendiliğinden geçecektir. En önemli yardımcı yöntem, yine dişleri düzenli olarak fırçalamak ve ağız bakım suları kullanmaktır. Ayrıca bu ağız bakımı diş ipi kullanımıyla da pekiştirilmelidir.
Bütün bu durumların yanı sıra, fark edilmeden yapılan diş sıkma gibi durumlar da dişlerde sızlamaya sebep olabilmektedir. Diş hekimlerinin, kişinin çene ve diş yapısına özel bir şekilde hazırlayacağı plakları kullanmak, diş sıkmanın getirdiği diş ağrısından ve diş sızlamasından kurtulmanıza yardımcı olabilir.