Diş taşı temizliği ağız, diş sağlığı açısından çok önemlidir. Diş taşı temizleme tartar ve plakları önlemek için yapılmaktadır. Peki diş taşı nasıl temizlenir? Diş taşı temizleme neden yapılır? Diş taşı, diş ve dişeti problemlerine sebebiyet veren en önemli etkenlerden biridir. Rehber niteliğindeki bu yazımızda diş taşı temizliği ile ilgili merak edilen her şeyi açıklıyoruz.
Diş taşı dişlerin temizlenmesinin yetersiz olduğu durumlarda dişlerin bakteri plaklarına maruz kalmasıyla oluşan mineral birikintisidir. Bu oldukça sert olan diş taşı yapısı dişin tüm yüzeylerine yapışabilmekle beraber özellikle dişlerin daha az temizlenen kısımlarına yerleşmektedir. Diş yüzeyinin yanı sıra diş eti çizgisine yerleşebilir, hatta önlem alınmayan durumlarda diş etinde şişlik, ağrı ve kızarıklığa sebebiyet verebilmektedir.
Diş taşı, yediğimiz yemekler sonrası temizleyemediğimiz mikrobakteriyel kalıntıların diş yüzeyinde birikmesi ile oluşur. Diş taşı oluşumda en büyük neden yeterli ve doğru diş ve ağız bakımının yapılmıyor oluşudur. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ve diş ipinin düzenli kullanımı diş taşı oluşumunu azaltmakta ve hatta engellemektedir.
Diş taşı çok ileri boyuta gelmediği sürece ağrı, sızı ve rahatsızlık vermediği için çoğu hastamız ağızında yer alan diş taşlarının varlığından haberdar değildir.
Diş taşının ilk belirtileri gözle görülebilecek boyutta olan ve fırçalamayla geçmeyen; dişlerin arkasında, diş eti çizgisinde, diş yüzeyinde ve diş çıkıntılarındaki sarı sert yapılardır. Diş fırçalama esnasında diş eti kanamalarına ve ağrıya sebebiyet vermesi de bir diğer belirtileri arasındadır.
Diş taşı temizliği için öncelikle kişilerin diş taşı varlığından haberdar olması gerekmektedir. Çoğu zaman ağrıya sebebiyet vermediği takdirde hastalar diş taşı varlığından habersiz olabilmektedir. Diş taşı gözle gözlemlenmeli ve oluştuğu takdirde ağrıya ve rahatsızlığa sebebiyet vermeden uzman bir hekim tarafından özel yöntemlerle temizlenmelidir.
Diş üzerinde oluşan sarı veya beyaz lekeler tartar olarak isimlendirilmektedir. Yapılarının sert olması sebebiyle evde müdahale edilememekte ve tedavi edilmediği takdirde ağız kokusuna ve çürüğe sebebiyet verebilmektedir. Diş taşı temizleme şu şekilde yapılmaktadır.
Diş taşı temizliği anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılabilen, ağrısız bir işlemdir. Yalnızca tedavi sırasında hastanın sızı hissedebilmesi normaldir. Daha ciddi diş taşı oluşumlarında ise hasta anestezi altında tedavi edileceği için her şekilde hastanın ağrı ve acı hissetmesinin önüne geçilmiş olunacaktır.
Diş temizleme sanılanın aksine zararlı bir uygulama değildir hatta ağız sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş taşları aksatıldığı takdirde çeşitli diş ve ağız rahatsızlıklarına sebebiyet vermekle beraber sürekli bir ağız kokusuna neden olabilmektedir. Aynı zamanda diş eti çizgisinde oluşan diş taşları diş etinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet sebebiyle yaşam kalitesini düşürmektedir.
Diş taşı temizliğiyle ilgili bilinen bir diğer yanlış algı ise bir kere diş temizletildikten sonra düzenli diş taşı temizliği yaptırmak gerektiğidir. Aslında bir kere diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra hastalarımızın dişlerinde oluşan leke ve taşlara olan farkındalığının artması sebebiyle diş taşlarını erken fark edip erken müdahale ettirmek istemesidir.
Diş taşı temizleme fiyatı hekiminizin tecrübesine ve uzmanlığına bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak Türk Diş Hekimleri Birliği’ninin 2021 yılında belirlediği diş taşı temizleme fiyatı ortalama 250 TL ile 450 TL aralığındadır.
0 Comments
Diş taşı gerçekten önemli konu ararkadaşlar . Diş taşımızı düzenli bir şekilde temizleyelim. Hayatımıza mutlu devam edelim.