Diş teli dünya çapında en çok tercih edilen, alternatif diş estetiği tedavilerindendir.Diş teli tedavi sürecine ilişkin pek çok merak edilen husus bulunmaktadır. Diş teli hakkında merak edilenler ve diş teli tedavi sürecinde sıkça sorulan soruların en başında ise tedavinin hangi yaş aralığına uygulanabilindiğidir.
Gelişen ve değişen teknoloji, insan anatomik yapısı diş teli tedavisinin çocuk yaşlarda dahi uygulanabilinmesini avantajlı kılmıştır. Bu kapsamda cinsiyet veya çocuk, genç fark etmeksizin ortodonti tedavisi geniş çaplı uygulanabilinmektedir.
Diş teli tedavisinin ileriki yaşlarda tercih edilmeme sebebi ise diş yapısındaki hareketliliğin ve dizilimsel düzelmeye yatkınlık oranının yaş ilerledikçe düşmesinden kaynaklanmaktadır. Diş teli ne zaman takılır, tedavi sürecinin süresi nedir gibi kritik noktalar yaş ile bağlantılı olmaktadır.
Hastanın kişisel özellikleri baz alınarak dişlerin tedavisinin ne kadar süreceği, tedavi süresince neler yapması gerektiği, diş teli ve ağız bakımı ve pekiştirme tedavisi gibi başlıkları burada bulabilirsiniz.
Diş teli, estetik anlamda en etkin tedavilerin başında gelmektedir. Bu tedaviye başlanmadan önce dişlerdeki sorunlar tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin dişlerde yer alan çürükler, diş taşları veya diş eti rahatsızlıkları öncelikle çözümlenmelidir. Diş temizliği ve akabinde ağızdaki tüm sorunlar çözülmelidir.
Diş teli ne zaman takılır ve tedavi süreci nasıl devam eder hususları ise dişlerin sağlığı, kişinin yaşı, yine kişinin ağız ve çene sağlığı ile bağlantılıdır. Bu kapsamda diş teli ağız, çene, diş eti problemlerinin tamamlanmasının hemen ardından uygulanmaktadır.
Diş teli hakkında merak edilenler arasında bir diğeri ise diş tali takımının ne kadar süreceğidir. Diş teli hekim tarafından istemlenen dolgu, diş temizliği veya çene operasyonlarından sonra başlanmaktadır. Diş teli diş temizliği sonrasında takılmaktadır.
Metal braketleri dişlerin üst kısımlarına yerleştirilen malzemelerin yapıştırılması, tellerin aralarından geçirilip sıkıştırılma işleminin tamamlanması totalde 1 saat sürmektedir. Sadece alt ya da üst çene için uygulanacaksa bu süre değişiklik gösterir.
Kolayca gerçekleştirilen birkaç işlemi kapsayan bu operasyon sonrasında diş tellerine dikkat etmeli, sert veya aşırı katı cisimlerin yenmemesine özen gösterilmelidir. Diş teli takılması ne kadar sürer, diş işlemlerinin tamamlanması ile birlikte 1 saat sürecektir.
Diş teli genel kapsamda değerlendirildiğinde her ne kadar iki dişe uygulandığı düşünülse de ortodontik tedavi ihtiyacına göre sadece üst çeneye de uygulanması söz konusudur. Üst dişlerdeki yapısal, dizilimsel bozukluklara sahip kişilerin sürekli akıllarında olan, sadece üst dişlere tel takılır mı problemi bir hekim ile çözümlendirilebilir. Hekim ile planlanan tedavi sürecinde hastanın talebi, dişlerin dizilimsel konumları değerlendirilerek sadece üst veya alt çeneye tel uygulanabilinmektedir.
Diş teli tedavi süreci hekim eşliğinde planlanmaktadır. Hekim hastanın anatomik, çene ve kişisel özelliklerini değerlendirerek hastaya ortalama diş teli tedavisinin ne kadar süreceğini belirtmektedir.
Diş teli en kısa ne zaman çıkar ve etkili şekilde sonuçlar elde edilir, problemleri hekime danışılmalıdır. Ağız, çene ve anatomik yapılar kapsamında diş telinin en erken 12 ayda çıkabileceği, daha erken süreçlerde çıkması durumunda ise dişlerin eski haline dönme eğiliminin yüksek olabileceği gözlemlenmiştir.
Diş teli, tedavisi ve tedavi süresi boyunca ağız ve diş bakımı oldukça meşakkatli olan bir tedavidir.Bu tedavinin etkin, dişlerin estetik görünümünün üstün olması adına diş teli bakımı oldukça kritik bir öneme sahiptir. Pek çok diş teli kullanan hastalar ve kullanmayı düşünen kişiler diş teli nasıl fırçalanır hususunu düşünmektedir.
Diş teli fırçalama işlemi esasında oldukça basit bir işlemdir. Hekimin önerdiği veya herhangi bir eczaneden satın alabileceğiniz diş teline özel diş fırçalarını satın alabilirsiniz. Şayet bu fırçalardan bulunamıyorsa, ucu yumuşak bir fırça ile günde en az 3 kez dişler hafifçe bası uygulayarak fırçalanmaktadır.
Uzun süre devam eden ortodontik tedavilerden sonra, pekiştirme tedavisi adı altında dişlerin yüzeyine bir tel daha uygulanmaktadır. Bu tel görünen, diş estetiğini etkileyen bir malzeme değildir. Dişlerin arka kısımlarına tıbbi bir yapıştırıcı madde ile ince yapıda bir tel uygulanıp bir müddet daha dişler birbirine tutturulur. Diş teli çıktıktan sonra takılan tel günlük yaşamınızı kesinlikle etkilememektedir.
Diş teli çıktıktan sonra dişlerin bozulması oldukça kritik bir durumdur. Ortodontik tedavinin kalıcı olması adına son önemli aşama da pekiştirme tedavisidir. Bu durum pekiştirme tedavisinin uygun olarak devam ettirilmemesi, dişlerin pekişmemesi veya diş anatomik yapısının bozulmaya meyilli olmasından kaynaklanmaktadır.
Dişlerin üzerine tıbbi yapıştırıcı sürülür ve braketler tek tek yapıştırılır. Daha sonra braketlerin içinden teller geçirilir.
Süt dişleri düşen, dişlerde veya çenede ortodontik bozukluğu olan herkese ortodonti tedavisi uygulanır. En uygun yaş 9-14 yaş aralığı olarak bilinir.
Diş tellerinin etkisi 3 aydan sonra görülmeye başlar.
Ağız hijyeninize önem vermeniz ve diş hekiminizin dediklerine bire bir uymanız, braketlere zarar verecek yiyeceklerden kaçınmanız doğrultusunda süreci hızlandırabilirsiniz.
Diş teli takma işlemi anestezi uygulanmayan ve acı vermeyen bir işlemdir.
Braketlerin zarar görmemesi için sert yiyecekler yemekten, sert yiyecekleri ısırmaktan kaçınmalısınız. Asitli, şekerli içeceklerde braketlere zarar verebilmektedir. Detaylı yeme-içme listesi ile ilgili hekiminiz sizi bilgilendirecektir.
0 Comments
Benim köpek dislerim çıkmadı 15 16 yaşında çıkmaya başladı ve yukardan çıktı ama ben dış telinden rahatsız oluyorum dişlerim de kötü göründüğü nü hissediyorum şeffaf dış teli taktırsam düzelir mi?
Şeffaf diş teli tedavisi ile düzeltilmesi mümkün, şeffaf diş telleri metal diş telleri ile aynı işlevi görürler