Diş teli tedavi aşamaları, sanıldığı kadar zor değildir. Unutulmamalıdır ki, ağız ve diş yapısındaki bozukluklar, konuşmayı, yeme ve içmeyi, gülüşü ve hatta sosyal yaşamda aktif olmayı engelleyen durumlardandır. Bu nedenle diş sağlığı konusuna özen gösterildiği kadar, dişlerin düzgün olmasına da özen gösterilmesi gerekir.
Diş dizilimlerindeki bozuklukları gidermek için ise ortodonti tedavilerine diğer adıyla diş teli tedavisine başvurulur. Ortodontik tedavileri de diş telleri aracılığı ile yürütülmektedir. Eğer dişlerinizdeki yapısal bozukluklar için diş teli tedavisi olacaksanız, diş teli tedavi aşamaları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
Okuyucularımız için bu yazımızda adım adım diş teli tedavileri, diş teli ay ay düzelme, diş teli ölçüsü nasıl alınır? Ortodontik tedavi çin yaş sınırı var mıdır? Gibi soruların yanıtını vereceğiz. Yazımızı takip ederek, diş teli uygulama aşamaları hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Adım adım diş teli tedavisi aşamaları için ilk olarak ortodonti uzmanına muayene olup ortodonti tedavi görmeye ihtiyacınız olup olmadığına karar verilir. Eğer ihtiyacınız varsa doktor gerekli incelemeleri yaparak, tedavinin aşamaları hakkında hastaları bilgilendirir. Diş teli tedavisinin aşamaları ise;
Peki dişler ne zaman düzelmeye başlar?
Eğer braket yapıştırılan bir tedavi ise, tedaviye genelde üst çeneden başlanarak alt çeneye birkaç seans sonra geçilir. Dişlerinizin yeni tellere alışma süreci başlar. Diş teli takıldıktan sonra dişler ağır ağır istenilen pozisyona gelmeye başlar. Ancak diş teli ay ay düzelme anında fark edilemeyebilir.
Dişlerin düzelme zamanı ise 2 – 3 ay gibi bir zamanda meydana gelir. Özellikle bu süreçte ağız hijyeni çok çok önemlidir.
Ortodonti tedavisinde diş teli temizliği nasıl yapılır? Buradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Düzelme süreci için aniden hızlı bir düzelme beklentisi içinde olmamak gerekir.
Diş teli tedavisi uzun süreli bir yöntem olduğu için pek çok kişi diş teli tedavisini hızlandırmak isteyebilir. Ancak bu çok mümkün değildir. Ama daha kısa süreli bir diş teli tedavisi istiyorsanız mutlaka doktorun önerilerini dikkate almalı ve bu konuda uzman doktora yardımcı olmalısınız.
Yine yaş ilerledikçe diş teli tedavi süreleri de ilerler. Eğer daha kısa bir diş teli tedavisi istiyorsanız mutlaka erken yaşlarda tedavi olmanız gerekir.
Hayır diş teli 8 ayda çıkmaz. Çünkü sağlıklı ve başarı bir diş teli tedavisi için en az 1,5 yıl geçmesi gerekir. Aslında bu konu hastadan hasta çok fazla değişiklik göstermektedir. Bu süre zarfında dişler ancak yerlerine oturacaktır.
Ama bazı kimselerde diş yapısı bozuklukları çok fazla değildir. Bu nedenle diş teli tedavileri daha kısa sürer. Ancak net süre bilgisini ortodontistler gerekli ön tedaviler sırasında verir. Ortodonti tedavisi gören kişinin yediklerine dikkat etmesi tellerin zarar görüp sürecin uzamasına engel olur.
Diş teli tedavisi olan kişiler için doktor ne yemeleri gerektiği hakkında bilgiler verir. Diş teli takanlar için braketlerin ve tellerin bakımı oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde yiyecek ve içecek seçimi yeni tel takmış kişiler için ayrıca önem taşır.
Ancak tedavinin ilk zamanlarında gazlı içeceklerden, sert kabuklu yiyeceklerden elma, armut gibi sert meyvelerden ve içinde çekirdeği olan meyvelerden uzak durmaları gerekir. Tedavinin ilerleyen dönemlerinde ise kişiler dilediklerini yiyip, içmekte özgür olacaktır. Burada önemli olan dişlerin ve diş tellerinin aralarını iyi fırçalayıp, ağız hijyenini iyice sağlamaktır.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra pekiştirici adı verilen apareyler takılır. Buna pekiştirme tedavisi denir. Bu apareyler dişlerin konumunun iyice pekişmesi için kullanılır.
Sabit ya da takılıp çıkarılabilir türdedir. Pekiştirici apareylerin kullanım süresini doktorunuza sormanız gerekmektedir.
Ortodonti tedavileri estetik kaygı güdülerek yapıldığı için devlet hastanelerinde bu tedavinin ücretleri karşılanmaz. Ancak 18 yaşını doldurmamış çocuklarda, psikoloji bozukluğuna neden olabilecek diş dizilimi bozuklukları için devlet hastaneleri tedavi hizmeti vermektedir. Diş teli fiyatları hakkında yazımızada göz atmayı unutmayın
Diş teli tedavisi süresi 8ay ile 30ay arasında değişiklik göstermektedir. Ortalama 18 ay sürüyor denilebilir.
Diş tellerinin etkisi 3 aydan sonra görülmeye başlar.
Ortodonti uzmanı her aylık kontrolde gelişme gördükçe, telleri biraz daha sıkıştırarak istenilen pozisyona gelmesini sağlar.
Bu soru çok kişisel olsa da genel olarak diş telleri en erken 6-8 ay arasında çıkartılır diyebiliriz.
Genel olarak ele aldığımızda iki aşama diyebiliriz. Tedavi sürecinde dişlerin istenilen pozisyona getirilmesi ve son aşama olarak istenilen pozisyona gelen dişlerin tam anlamıyla sabitlenmesi.
Diş teli lastiği, ortodonti uzmanı tarafından dişleri istenilen yöne çekip düzeltebilmesi için braketlere taktığı lastiktir. Bu işlem tamamen doktorun uygun gördüğü süreye bağlıdır.
Son aşama diş ve çene bozukluklarının giderilmesinin ardından dişlerin ince bir telle sabitlenerek bu şeklin korunmasını sağlamaktır.