Diş teli tedavi süresi kişiden kişiye değişmektedir. Ortalama diş teli tedavi süresi 6 aydan başlayıp, 30 ay kadar sürebilmektedir. Diş tedavilerinde bu bakımdan en uzun soluklu yöntemlerden biri diş teli tedavileridir. Fakat diş teli tedavi süreleri dişlerin durumuna göre farklılık gösterir. Diş teli tedavisi sürelerini etkileyen en önemli faktör, diş yapısı ve çene yapısıdır. Alt ve üst çenenin birbirine uyumu ve dişlerin çapraşıklık durumu tedavi sürecini belirler.
Buna ek olarak, kişilerin yaşı da süreyi etkilemektedir. Herkesin diş ve çene yapısında oluşan sorunlar farklı olduğu için diş tedavi süreleri de kişiden kişiye değişebilir. Eğer yetişkinlerde diş teli tedavisi ne kadar sürer? Diş teli tedavisi fiyatları, diş teli en kısa ne zaman çıkar? Gibi soruların yanıtını merak ediyorsanız yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.
Diş yapısında yaşanan bozukluklar için yetişkinlerin en çok sorduğu sorulardan biri yetişkinlerde diş teli tedavisi ne kadar sürer sorusudur.
Burada önemli olan hangi diş teli çeşidi ile tedavi yapıldığıdır. Metal diş telleri ile şeffaf diş telleri arasında tedavi süreci seyri farklıdır.Bunun nedeni ise şeffaf diş tellerinin zamanla esneyip, tedaviyi geciktirmesidir.
Ortodonti Tedavisi zamanını etkileyen bir diğer faktör ise diş dizilimlerindeki bozukluklardır. Çarpıklık ne kadar fazla olursa tedavi süresi de doğru orantılı olarak o kadar uzayacaktır.
Peki, çocuk ve yetişkinlerin ortodontik tedavi süreçleri arasında fark var mıdır? Elbette vardır. Hastanın tedaviye ihtiyacı ne kadar erken yaşta belirlenirse o kadar kısa sürede çözüme ulaşabileceğini söyleyebiliriz.
Fakat ortodonti tedavilerinde kullanılan braketlerin kalitesi de bu sürece katkı sağlayan çok önemli faktördür. Aynı zamanda metal braketler de kullanılan malzeme , dişlerin sağlığı açısından da yüksek kalitede paslanmaz çelik olması çok önemlidir. Yetişkinlerde diş teli tedavisi süreleri 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir.
Özellikle yetişkinlerde şeffaf plak tedavisi uygulanıyorsa bu durumda diş yapıları daha erken şekilde tedavi edilmiş olur. Bunun nedeni ise şeffaf plak tedavilerinin az dereceli diş bozukluklarında kullanılmasıdır.
Diş tellerinin bakımı da bu süreci ve diş sağlığını etkileyen faktörlerdendir. Asitli içeceklerden uzak durmak, braketleri kırma riskine karşı sert yiyecekleri tüketmekten kaçınmak, braketlerin arasını ve diş aralarını ara yüz fırçası ile temizlemek önemlidir.
Pek çok kişi diş teli fiyatları hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Diş teli tedavi fiyatları diş teli çeşitlerine göre değişir. Geleneksel diş telleri fiyatları diğer görünmez diş tellerine ve şeffaf diş tellerine göre en uygun fiyatta olanıdır.
Ağzında metal braket taşıma fikrine bi türlü ısınamayanlar için şeffaf plak tedavisi ve lingual diş teli tedavileri diğer seçeneklerdir. Fakat bu tedaviler fiyatları en pahalı tedavilerdendir.
Ancak tedavide fiyat faktörünü sadece diş teli çeşitleri değil, diş teli markaları ve kliniklerin kalitesi de etkiler. Bu nedenle diş teli tedavisi yaptırmadan önce detaylı araştırma yapılması daha avantajlı olacaktır.
Diş teli en kısa ne zaman çıkar sorusunun cevabını genellemek gerekirse 6 ay ile 2 yıl denebilir. Net bir zaman bilgisi için doktorun ilk olarak kişilerin dişlerini muayene etmesi gerekir. Diş teli tedavileri uzun soluklu işlemlerden oluşmaktadır. Tedavi yöntemlerine göre de bu süreç değişiklik gösterebiliyor.
Bu nedenle pek çok kişi için 2 yıl boyunca diş teli tedavisi görmek şart olabiliyor. Ancak, süt dişi döneminde olan çocuklarda yapılan hareketli apareylerle yapılan ortodontik tedaviler 6 ay gibi kısa sürede bitebilir. Bunun yanında dişlerdeki şekil bozukluklarının derecesi de diş teli tedavisi süresini etkileyebilir. Şeffaf braketler dişlerin estetik görüntüsü açısından daha avantajlı olsada metal braketlere süreci daha uzun olan bir tedavi yöntemidir.
Çocukların çene iskelet yapısı ve dişleri, yetişkinlere göre daha esnek olduğu için diş teli tedavileri daha kısa sürebiliyor. Ancak buradaki en önemli detay çocukların dişlerinde oluşan bozuklukların derecesidir.
Bazı çocuklarda diş teli tedavileri 6 – 9 ay kadar sürerken, bazı çocuklarda bu süre 2 yıla hatta daha uzun süreye erişebilir. Bu nedenle ailelerin geç kalmadan hemen bir ortodonti uzmanı ile görüşüp, tedaviyi başlatmaları gerekir.
Esasen ortodontik tedavilerinde en çok merak edilen konu, diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar sorusudur. Bu konuda kişilerin çene kemiği esnekliği önem taşır.
Diş telleri, diş yüzeyine takıldıktan yaklaşık 2 – 3 ay sonra dişler hafif hafif istenilen şekle girmeye başlar. Ancak bu gelişme çok fark edilmez. Birkaç yıl içinde de dişler tamamen istenilen pozisyona gelir.
Ortodonti tedavisi olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de diş teli en fazla ne kadar kalır sorusudur. Diş telleri diş yapısındaki durumlara göre ağız içinde kalmaya devam eder. Tedavi süresi iki yıl olarak düşünülür. Ancak bazı çene yapısı bozukluklarında bu tedavi daha da uzayabilir.
Diş teli tedavilerinden sonra ise bir süre pekiştirici tedavi süreci de başlatılır. Bazı kimselerde ise diş teli tedavisine başlanır ve birkaç yıl ara verilir. Verilen aradan sonra yeni bir tedavi başlatılır.
Damaklık tedavi süresi ise kişiden kişiye değişir. Damaklık tedavisi çene ve diş yapısının daha düzgün olmasına yardımcı olur. Sabit ya da çıkarılabilir apareylerden oluşmaktadır.
Genelde gece yatarken veya gündüz takılması doğru olur. Damaklık tedavileri tek başına kullanılabileceği gibi diş telleri ile birlikte de kullanılabilir. Doktorun uygun gördüğü zaman dilimlerinde kullanılır. Ancak tedavi süresi genel olarak 5-6 ay devam etmektedir.
Dişlerle ilgili olan ortodontik bozukluklar 2 yıl sonra neticeleniyor fakat çene ile ilgili bozukluk varsa bu süreç daha da uzun olabilir.
Çocuk hastalara göre daha uzun süreceği doğrudur. Fakat zorluk derecesi hastanın diş ve çene bozukluğuna göre değişiklik göstermektedir.
Çocukların çene iskelet yapısı henüz gelişmekte olduğu için ortodonti tedavisi yetişkinlere göre daha hızlı sonuç verir.
Diş tellerinin etkisi 3 aydan sonra görülmeye başlar.
Diş tellerinin takılma süreci acılı değildir. Sadece takıldıktan sonra ki adaptasyon süreci, özellikle ilk birkaç gün zor geçebilir.
Ağız hijyeninize önem vermeniz ve diş hekiminizin dediklerine bire bir uymanız, braketlere zarar verecek yiyeceklerden kaçınmanız doğrultusunda süreci hızlandırabilirsiniz.
4 Comments
Merhaba Ben Su an tel tadavisi goruyorum yakinda yurt disinda cikma durumum olicak ve tedavi Devam ederken gitmem gerekli 3 ayligina sorum Su yurt disinda tedaviye bakiyorlarmi yani Devam Eden tedaviyi devralabiliyolar mi
Ben 2015’te tel taktım 4 sene sonra çıkardılar; fakat dişlerimin arkasında teller durmaya devam ediyor şuan sene 2022 ve 7 senedir takıyorum bir sorun olurmu?
Merhaba ben 21 yaşındayım. Alt çenem üst çeneme göre daha geride.. doktor yaşımdan dolayı telle tedavi edilemeyeceğini söyledi. Üst dişlerimi arkaya getirebiliceğini üst arka dişlerim olmadığı içinde onların gözükme sorunuda ortadan kalkıcak dedi. Ama üst ön dişlerim önde olduğundan dolayı dudaklarım biraz daha kalın sanırım. Bu tedaviden sonra dişlerim daha arkaya çekilirse dudaklarımda incelme meydana gelir mi ya da estetiksel olarak bşr bozulma gerçekleşir mi?
Porselen olan dişe braket yapışır mi sürekli çıkarsa bu tedavi sonuç verir mi