Diş teli tedavisi nedir?
Diş teli ortodonti alanında diş çarpıklığı ve dizilimini düzenleyen bir çeşit tedavi yöntemidir. Diş teli, çene gelişimindeki bozuklukları ve dişler arası çarpıklıkları tedavi etmek amacıyla dişlere takılmış olan araçlardır. Alt ve üst çenede bulunan, yüzde olan bozukluklar bu tedavi yöntemiyle giderilir.
Diş teli tedavisi çocukların gelişim döneminde çenelerinde oluşan bozukları ve diş sorunlarını zamanında düzeltmek için çok önemlidir. Bu tür sorunlarla karşılaşan çocuklar en erken 7-8 yaşlarında muayene edilmelidirler. Erken yaşlarda yapılan diş teli tedavisi daha kısa sürede biter. Böylece çocukların gelecekte yaşayacakları diş sorunlarının önüne geçilir. Ayrıca yetişkinler içinde önemlidir. Bu tedaviyle dişler arası çarpıklıklar giderilir.
Diş sağlığı ve diş estetiği için gerekli olan en önemli unsurların arasında, şüphesiz ki diş teli tedavisi yer almaktadır. Diş teli tedavisinin vazgeçilmeyen unsuru braketlerdir.
Braket, tedavide diş üzerine yapıştırılan ve üzerinde tellerin geçebileceği oluklara sahip olan aygıtlardır. Çeşitli firmalar tarafından üretilen Braketler, sabit takılan diş telleri için çok önemlidir. Braketlerin üretiminde farklı malzemeler kullanılır. Bu malzemelerden bazıları porselen, metal ve kompozitlerdir. En çok tercih edilen malzeme ise metalden üretilmiş olan tellerdir.
Porselen olan diş teli genellikle çocukların tedavisinde kullanılır. Bunun sebebi çocukların diş telini sorun haline getirmesidir. Braketler iki farklı türde kullanılır. Bunlar, dişlerin ön kısmına yerleştirilen braketler ve arka kısmına yapıştırılan lingual braketlerdir. Hangisinin kullanılacağı dişinizdeki soruna bağlıdır.
Tedavi uygulandıktan sonra dişlerde biraz sızlama ve ağrı meydana gelebilir ama bu durum geçicidir. Genellikle diş teli takıldıktan sonra 10 günlük bir alışma süresi olur.
Diş teli tedavisi genellikle çocuklarda uygulanmaktadır. Çocukların dişlerindeki düzensizlikleri ve çene bozukluklarını erken yaşta düzeltmek amacıyla diş telleri kullanılır. Tellerin dişe takılmasından yaklaşık 1-1.5 yıl sonra tedavi sonuç verir. Diş tedavisini aksatmış olan kişilerde bu süre daha da uzundur. Tedavinin sonuçlanması için dişlerin karşılıklı olarak tam kapanır hale gelmesi gerekmektedir. Sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur. Bu tedavi yöntemi dişlerinde çarpıklık sorunu yaşayan yetişkinler için de tavsiye edilir.
Dişlerde bir düzen vardır. Örneğin süt dişlerinin altında bulunan kalıcı dişler, süt dişlerinin karşılığında bulunmalıdır. Ancak bu durum dişlerdeki düzen sağlıklı olmadığında bozulur. Dişler farklı yönlere doğru büyüyerek yanak ve damak içine doğru yönlenir. Böylece sağlık ve estetik açısından sorunlar yaşamaya başlarsınız. Bu sorunlardan kurtulmak için mutlaka diş teli kullanmalısınız. Teller dişlerin yapısını herhangi bir şekilde değiştirmez. Tüm dişler için etkili olarak kullanılan teller, dişlerin boyunu ve genişliğini değiştirmezler. Diş yapısında ayrıklık ve çarpıklık olan herkesin diş teli tedavisi yaptırması sağlığı için önemlidir.
Diş teli takılan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli şey telin temizliğidir. Diş teli kullanan kişilerin beslenme sırasında yapışkan özelliği olan gıdaları yememeleri gereklidir. Bunun sebebi yiyeceklerin tüketim sırasında tellere yapışacak olmasıdır. Bu durumda braketler zarar görür hatta kopar.
Ayrıca yapışkan gıdaların tellere yapışması halinde teller yerinden oynar ve bu durumda dişlerde bakteri oluşumu başlar. Yapışkan gıdaların dışında asitli içeceklerin fazla tüketilmemesi önerilir. Asitli içecekler de tellere zarar verir. Diş teli temizliğine gereken önemi göstermeyen kişilerin diş tellerinde oluşan bakteriler dişlerde çürüklere sebep olur. Bu yüzden tedavideki en önemli unsur diş telinin temizliğidir.
İlk bakışta yüksek maliyetli görünen ve bir çok kişiyi başlayıp başlamamakta tereddüde düşüren diş teli tedavisi sanılanın aksine maliyetli bir işlem değildir. Diş tedavisi için kullanılan implant ve protezlerin maliyetleri diş teli tedavisinin maliyetinden bir hayli fazladır. Diş teli tedavisinin amacı yanlış pozisyon almış dişlerin düzeltilmesini sağlamaktır. Diş teli tedavisi uzun sürse de kesin çözümler sunmaktadır. Tedavi sonrasında hastalar sağlıklı ve güzel dişlere sahip olacaklardır.
Dişlerde bulunan çapraşıklık ve dizilim bozukluklar ve çenede bulunan yapısal bozukluklar ortodonti tedavisi ile düzeltilir.
Süt dişleri düşen, dişlerde veya çenede ortodontik bozukluğu olan herkese ortodonti tedavisi uygulanır. En uygun yaş 9-14 yaş aralığı olarak bilinir.
Dişlerde çapraşıklık ve uyumsuzluk, çıkmayan gömülü dişler, çene yapısında ki bozukluklar için ortodonti tedavisi uygulanabilir.
Ortodonti tedavi süresi, ortodontik bozukluğun derecesine, hangi tedavinin uygulanacağına, tedavide kullanılan malzeme kalitesine ve uzman hekimin tecrübesine göre 6 ay ile 30 ay arasında değişiklik gösterir. Ortalama 2 yıldır.
Diş tellerinin etkisi 3 aydan sonra görülmeye başlar.
Metal diş teli, şeffaf diş teli, görünmeyen diş teli, şeffaf plak olmak üzere 4 çeşit ortodonti tedavisi vardır.
Ağız hijyeninize önem vermeniz ve diş hekiminizin dediklerine bire bir uymanız, braketlere zarar verecek yiyeceklerden kaçınmanız doğrultusunda süreci hızlandırabilirsiniz.
Ortodonti tedavi fiyatları tedavi yöntemlerine, hastanın ihtiyacına ve diş hekiminin tecrübesine göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak 5.500TL ile 8.500TL arasında değişiklik gösterir.
0 Comments
Diş teli tedavisinin pahalı olmasının asıl sebebi nedir?