Dolgu sonrası diş ağrısı, dolgu işlemlerinin ardından birçok hastada çok sık rastlanan bir durum olsa çok kısa süre zarfı içerisinde geçmektedir.
Dolgu sonrası diş ağrısı genel olarak hassasiyet nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Tedavi yapılan diş; tatlı yiyeceklere, havaya, basınca, sıcağa ve soğuğa karşı duyarlıysa bu tetikleyicilerin diş ağrınızı tetiklemesinden kaçınmak gerekir. Ayrıca çorba ve kahve gibi sıcak içecekler de diş hassasiyeti nedeniyle, dolgu yapılan diş ya da dişlerin ağrımasına sebep olabilmektedir. Diş hassasiyetinizi dikkate alarak bu tarz yiyecek ve içeceklerden uzak durursanız diş ağrınızın ciddi oranda geçtiğini fark edebilirsiniz.
Ani nefes alıp vermek de keskin hava girişine neden olduğu için dişlerin zonklamasını sağlar. Bu tarz dolgu sonrasında diş ağrıları, birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Aksi bir durum oluşması halinde ise diş hekimi ile iletişime geçilmesi gerekir.
Geçici dolgu sonrası diş ağrısı, sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Geçici dolgu, kişide dolgu yapılmasının gerekli olduğu, fakat tedavi sürecinin henüz tamamlanmadığı durumlarda, hastanın rahat şekilde yiyip içmesini sağlamak adına yapılmaktadır. Geçici diş dolgusu uygulamasının ardından, doktorunuz tarafından belirtilen süre içerisinde katı ve sıvı gıdaları tüketmekten uzak durmanız gerekir.
Geçici dolgu yapıldıktan sonra bir iki gün kadar diş hassasiyeti oluşabilmektedir. Bu sebeple, ilk günlerde çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Dolgu uygulamasının ardından yaşanabilecek ağrı ihtimallerine karşı, diş hekiminiz size ağrı kesici önerecektir. Ağrı hissetmeniz halinde, söz konusu ağrı kesicileri kullanarak ağrınızın yok olmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer dolgu sonrası ağrı kesici almanıza rağmen diş ağrınız devam ediyorsa, mutlaka diş hekiminiz ile iletişim kurmanız gerekir. Diş dolgu fiyatları yazımıza buradan bakabilirsiniz.
Dolgu sonrası diş ağrısı sıklıkla görülen bir durumdur. Kullanılan dolgu türüne bağlı olarak diş ağrısının olması olası ya da daha az olasıdır. Çürük ne kadar derin ve büyük olursa diş sinirine o kadar yaklaşmaktadır. Çürüklerin tedavisi sırasında ve özellikle dental matkaplar ile hazırlık esnasında, titreşim ya da oluşan ısı nedeniyle, diş sinirinde tahrişler meydana gelebilir.
Diş dolgusunda sıklıkla kullanılan plastik dolgu da diş ağrısına sebep olabilmektedir. Diş dolgusunda kullanılan plastik dolgu, monomerlerden oluşmakta ve bunlar UV ışığı ile bağlanıp sertleşmektedir. Tek kalan monomerler, diş sinirinin tahriş olmasına sebep olabilir ve bu da ağrıyı beraberinde getirir. Ayrıca dişe ağır yük yükleyebileceği için, çok yüksek dolgular da ağrı yapabilmektedir. Diş siniri tahrişleri, diş hekimi tarafından yapılacak muayenenin ardından, doktorun önereceği tedavi yöntemleri ile kolaylıkla giderilebilmektedir.
Kompozit dolgu sonrası diş ağrısının bir diğer nedeni ise sinir iltihabıdır. Sinir iltihabı, geri döndürülemez bir durumdur. Dişte soğukluk hissi bulunmaz ve bu sebeple diş ölmüştür. Pulpitis olarak adlandırılan bu durum kanal tedavisi yapılmasını gerektirmektedir.
Diş dolgusu sonrası, diş ağrısı genel olarak kendisini; tatlı, ekşi, sıcak ve soğuk yiyecekler yerken göstermektedir. Ağrı oldukça keskin olabilmektedir. Bu süreçte diş hekimi tarafından verilen ağrı kesi ilacın kullanılması uygun olacaktır. Bu diş ağrısı türü, diş sinirinde geçici aşırı duyarlılık olması nedeniyle görülmektedir ve kısa zamanda iyileşmektedir. Şayet ağrı kalıcı olduysa ve zonklama şeklinde hissediliyorsa; diş kökleri iltihaplanmış olabilir ve bu durumda mutlaka diş hekiminizle görüşmeniz gerekir.
Dolgu sonrası diş ağrısı, çok uzun süre devam etmeyen ve sızlama şeklinde oldukça hafif seyreden bir ağrıdır. Bu tarz durumlarda doktorunuz tarafından verilen ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Ağrı kesicinizin olmadığı bazı durumlar için ise evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri buz kompresi yapmaktır. Bunun için temiz bir bez ya da havluya buz koyarak ağrıyan dişinizin olduğu yanağınıza tutabilirsiniz.
Ayrıca, tuzlu su ve karbonat ile gargara yapmak da dolgudan sonra yaşanan diş ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktır. 1 bardak içme suyunun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ve 1 tatlı kaşığı karbonat koyarak karıştırıp gargara yapabilirsiniz. Ancak ağrı gibi durumlarda, dolgu uygulamasında bir sorun olup olmadığının kontrol edilmesi adına, mutlaka diş doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmamanız gerekir.
Diş dolgusu yaptırdıktan sonra; ağız ve diş sağlığı için gerekli hassasiyet gösterilmeli, dişler günde en az 2 defa diş fırçası ile fırçalanmalı ve diş ipi kullanılarak dişlerin arasında kalan yemek kalıntılarının temizlenmesi sağlanmalıdır. Ön diş dolgusu yaptırdıysanız renk değişimi olmaması için yediğiniz besinlere mutlaka dikkat etmelisiniz.
Diş dolgusu sonrası kulak ağrısı, çok sık görülen bir durum değildir. Ancak diş ağrısı, çürüğün olduğu yere göre kulağa ve çene kemiğine vurabilmektedir. Bu nedenle, şayet dolgu yapılan dişin kendisinde bir sorun varsa, bu durumda hissedilen ağrı diğer dişlere ve kulağa vurabilmektedir. Bu durum uzun süre devam ederse, mutlaka diş hekimine muayene olunması gerekir.
Kanal tedavisi sonrası diş ağrısı birçok kişinin ortak sorunlarından biridir. Hasar görmüş ve iltihaplanmış dişler için yapılan kanal tedavisi, dişin hasarlı kısmının çıkarılarak temizlenmesi ve yeniden doldurulmasıyla sonlandırılmaktadır. Kanal tedavisi, adında da anlaşılacağı üzere, diş köklerinin kanallarının temizlenmesi demektir. Özellikle kırık dişleriniz ve ciddi derecedeki diş çürükleriniz için tercih edilen bir yöntemdir.
Kanal tedavisinin ardından dişte ağrı oluşması, hafif seviyedeyse normal kabul edilmektedir. Dişin tedavi öncesi ağrısıyla kıyaslandığında tedavinin ardından hissedilen ağrı genel olarak oldukça hafiftir. Dolgunun yapıldığı dişin üzerine çiğneme kuvveti geldiğinde ağrı şiddetlenmektedir. Ancak dişteki ağrı bireyin hayatını olumsuz şekilde etkileyecek kadar çok değildir. Tedavinin ardından ağrı çok şiddetli şekilde hissediliyorsa, mutlaka diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
Kanal tedavisinden sonra dişin şiddetli şekilde ağrıması normal kabul edilmemektedir. Özellikle iltihaplı ve apseli dişlere gerçekleştirilen kanal tedavisi sonrasında, enfeksiyonun yenilenmesi söz konusu olabilmektedir. Bu enfeksiyon nedeniyle de diş etlerinde ve dişte şişliğin yanı sıra ağrı gibi şikayetler de görülebilmektedir.
Kanal tedavisinden sonra, dişte yeniden apse oluştuysa ya da bir enfeksiyon söz konusu ise, hekiminiz tarafından tedavinin yenilenmesi gerekli görülebilmektedir. Yeniden uygulanacak tedavi ise genel olarak bir ya da birkaç seans olarak enfeksiyon geçene dek sürmektedir.
Bu yazımızada göz atmak isteyebilirsiniz: Diş teli fiyatları
17 Comments
1 buçuk hafta önce dolgu yaptırdım ama derin çürük ve dolgusu çok dediler 1 hafta ağıri yapar dedi doktorum ama uyutmayan bir ağrı ve kullgimda ve boğazımda ağrılar oluştu sinirlere alakali olabilir mi bugün doktora gittiğimde kanal tedavisi yapcagiz dedi neden ilk muayenede yapılmadı
Dolgun kirilmisti,disimde ağrı yoktu,dolguyu yeniletmek için doktora gittim,dolgu yapılan dişim dahil,tüm çenem ağrıyor,sinirlere ilgili bir sorun olmuş olabilir mi?
Aynı durumdayım suan nasılsınız? Ustunden cok gecmis ama tekrar muayne oldunuz mu ne dediler ne yaptılar
4 ay önce kanal tedavisi yapıp dolguyla doldurdum ama 3 gündür soğuk ve sıcak hasasiyeti oluştu ve dış etinde ilhaplanma ve disimde zonklama var ne yapmalıyım normal mi bu
Bence geç olmadan bir diş doktoruna görünün.
Dolgu yaptım yemek yerken hafif bir baskıda sanki sinire değiyormuşcasına bir sızı oluyor geçer mi acaba