Gömülü diş diğer dişlerden ayrı olarak düzgün çıkamamış ve çene kemiği içinde kalmış olan diştir. Gömülü diş çekimi lokal anesteziyle yapılır. Gömülü dişler çene kemiğinde baskıya neden olarak çiğneme esnasında damak yaralanmalarına neden olmasının yanı sıra çekilmediği takdirde hızla çürümektedirler. Bu çürüme sonucunda da diş kökünde oluşan iltihap enfeksiyona dönüşerek kişide pek çok hastalığı da beraberinde getirebilir.
Gömülü dişler en sık 20 yaş dişleri ve köpek dişleri olarak kendini göstermektedir. Gömülü dişlerin çekilmesi en çok önerilen bir ortodontik tedavi yöntemi olsa da dişlerin ne kadar gömülü olduğuna bağlı olarak düzeltme, çürük temizleme ve dolgu işlemi de yapılabilmektedir.
Gömülü diş olarak kalan, çene kemiğini yarıp çıkamayan ve sürme zamanı gelmiş olmasına rağmen normal bir konum alamayan dişlere denir. Bu dişlerin tedavisi yapılmadığı takdirde şiddetli ağrı ve beraberinde çürümeler ortaya çıkar.
Gömülü diş bazı kişilerde genetik faktörlere bağlı olarak hiç çıkmazken bunun dışındaki kişilerde bir gömülü dişin çıkma süresi 17-25 yaş arası genç yaşlardır. Bir gömülü dişin oluşma aşaması 1 hafta ile 30 gün arasında bir zaman dilimini kapsayabilir.
Gömülü diş çekimi yapılırken ilgili bölge uyuşturulmakta ve cerrahi bir işlem uygulanmaktadır. Gelişimi tam anlamıyla tamamlayamadığından ve çene kemiği içinde kaldığından dolayı operasyonla alınması şarttır. Gömülü diş çekim işlemi yapılmadan önce hastanın ağız röntgeni çekilir ve diş etrafındaki kemik şekli ve yumuşak doku durumlarına göre nasıl bir işlem yapılacağı belirlenir. İlgili bölge basit bir işlem ile uyuşturularak diş elevatör kullanılarak genişletilir ve diş hekimi dişi davye yardımıyla çıkarır. Kesi atılan bölge daha sonra dikişler atılarak kapatılır.
Gömülü diş ameliyatı birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Diş hekimi ve diş muayenehanesi korkusu bulunan kişilere sedasyon uygulanarak ameliyat gerçekleştirilebileceği gibi, basit bir lokal anestezi uygulamasıyla sadece dişin olduğu bölge uyuşturularak da gömülü diş ameliyatı yapılabilir. Zor bir ameliyat değildir, fakat bölgenin iyileşmesi 1 haftayı bulmaktadır.
Gömülü diş ameliyatı yaklaşık 1 saat kadar süren bir cerrahi işlemdir. Bu süre dişlerin çene içerisinde ne kadar derinlikte gömülü olduğuna bağlı olarak uzayıp kısalabilmektedir.
Gömülü 20’lik diş çekimi sonrası ağrı kişiden kişiye değişen bir ağrı olmakla birlikte ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen bir ağrıdır. Operasyondan sonra ilk 24 saat etkisi hissedilen bu ağrı giderek azalmakta ve 1 hafta sonunda hiç ağrı kalmamaktadır.
Gömülü diş ameliyatı sonrası dikişler atıldıktan ve iyileşme süreci biten ilk hafta sonunda alınmaktadır. Diş hekiminin tercihine göre eriyen dikiş veya daha sonra alınması gereken dikiş yöntemleri uygulanabilir. Bu dikişlere diş fırçası sürmek veya sürekli dili o bölgeye götürmek dişlerin açılmasına sebep olacağından dikişler alınana kadar oldukça dikkatli olunmalıdır.
Gömülü diş çekilmezse bu diş çevre dişlere de baskı yaparak sık sık apseye ve şişmeye neden olur. Aynı zamanda diğer dişlere baskı uygulayarak şekil bozuklukları ve yemek artıkları birikintisi sebebiyle çürümelere de neden olur. Tam olarak gelişimini tamamlayamayan bu gömülü dişler dişin kökündeki iltihabın zamanla lenf bezleri aracılığıyla boyna ve yanak bölgesine de yayılmasına sebep olabilir. Bu nedenle dişin gömülü kalmasına müsaade edilmeyip bir diş hekime muayene olunması gerekmektedir.
Gömülü diş tedavisi dışında dişlerinizde boşluk ve çarpıklıklar varsa ortodontist muayenesi sonrası diş teli fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yarı gömülü 20’lik diş çene kemiği içinde kalmamış ve bakıldığı zaman diş etinin üzerinde ucu görünen gömük diş biçimidir. Yarı gömülü 20’lik diş için de diğer gömülü dişlerde olduğu gibi röntgen çekim sonrası nasıl bir işlemin yapılacağı belirlenmektedir.
Gömülü diş ameliyatı fiyatı 2021 yılı itibariyle gömülü olmayan dişler için 400-600 TL arasında değişebilmektedir. Gömülü olan dişler için ise bu fiyat 700 – 1200 TL arasında olabilmektedir.
3 Comments
2 haftadır çok büyük bır agrı ıcerısındeyım doktor sag alt gömülü dışı amelıyatla almam gerektıgını soyledı agrılar ne ıgneyle ne agrı kesıcılerle ne antıbıyotıkle gecıyor cektırmelımıyım ?
Hocam merhaba Sag altta 20lik disim cikiyor ve dis on tarafta ucu gorunur vaziyette ve agriya sebep oluyor ayrica lenflerde de sisme oluyor fakat alveres agri kesici ictigimde sislik ve agri 5-6 saatligine tamamen geciyor sizce disin cekilmesi gerekir mi yoksa antibiyotik tedavisi ile paralel olarak dis cikmaya devam edermi ne onerirsiniz
Filminizi çekip bakmak gerekiyor