İmplant uygulamaları tamamlandıktan sonra bakımlarına gereken önem verilmeli ve aksatılmadan yapılmalıdır. Diş hekimleri tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirilen hastalar bakım önerileri eksiksiz şekilde uygulamalıdır.
Ameliyat Sonrası Öneriler:
Yapılan cerrahi operasyonlar sonrasında implant bakımı nasıl olmalıdır?
İmplant uygulaması yapılan bölgelere yerleştirilen tamponlar 1 saat süreyle gevşemeyecek şekilde ısırılmalıdır. 1 saat sonunda kanamanın devam etmemesi durumunda tampon atılabilir. Kanamanın devam etmesi durumunda ise yeni ve temiz bir tamponun yarım saat kadar daha ısırılması önerilmektedir. Yarım saat sonunda kanama hala devam ediyorsa tampon uygulamasının kanama durana kadar devam ettirilmesi gerekmektedir. Operasyon sonrasında ilk 4- 6 saat içinde cerrahi bölgede bir miktar sızıntı olabilmektedir. Kanamanın çok daha uzun süre devam etmesi durumlarında ise diş hekimine başvurulmalıdır.
İmplant uygulaması yapıldıktan sonra 2 saat süreyle bir şey yiyip içilmemelidir. Uygulamadan sonraki ilk 48- 72 saat içinde sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Aynı şekilde baharatlı yiyecekler, asitli meyve suları ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır. Yoğurt, çorba, ekmek içi gibi oda ısısındaki ve yumuşak yiyecekler uygundur. Hastanın diyabetik olması durumunda doktor tavsiyelerine uygun olarak düzenli bir şekilde beslenmelerine devam etmeleri gerekmektedir.
İmplant uygulamasından sonraki 4- 5 gün kesinlikle sigaradan uzak durulmalıdır. Yara bölgesinde enfeksiyon riskini artırarak iyileşmeyi tehlikeye atacak olan sigara aynı zamanda ağız içi sıcaklığını artıracaktır. Bu nedenle cerrahi işlem sonrasında sigaradan uzak durulmalıdır. Aşırı sigara tüketen hastaların yara bölgesinde bulunan dikişlerin kapanması zorlaşmaktadır.
Cerrahi işlemler sonrasında ödem görülebilmektedir. Bu normal bir durumdur. Operasyon bölgesi üzerine ilk gün düzenli aralıklarla buz torbası uygulanarak ödemin hafifletilmesi mümkündür. Bu uygulama 5- 10 dakika uygulanarak 10- 15 dakika dinlendirme şeklinde olmaktadır. Buz torbasının sürekli kullanılması durumunda buz yanıkları meydana gelebilmektedir. İlk 72 saatin sonunda ödemler giderek azalmaya başlayacaktır. Diş hekimlerinin önereceği ağrı kesicilerle ödemler azalmaktadır. Bu nedenle ağrı hissedilmese de ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
Dikişlerin korunması için yanakların gerilmesine sebep olacak hareketlerden uzak durulmalı, parmak ve dil dikişlere değdirilmemelidir. Dikişlerden herhangi birinin ilk 5 gün içerisinde atması durumunda diş hekimlerine tekrar kontrol olunmasında fayda vardır.
Ameliyat sonrasında iyileşme için diş hekimlerinin yazdığı reçeteler düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Aspirin ya da kanamanın artmasına sebep olacak ilaçlar alınmamalıdır.
7- 10 gün arasında değişen sürenin sonunda dikişler aldırılmalıdır.
İmplant Bakımı Önerileri
İmplanttan sonra bakımlar büyük bir önem taşımaktadır. Uzun dönem implant bakımı nasıl olmalıdır? Bu konuda gerekli öneriler ve tavsiyeler aşağıdaki listede yer almaktadır.
İmplant uygulamasında her bir implant üzerine implant üstü protez yapılmaktadır. Bu protezler tek bir diş kuronu ya da köprü protezleri şeklinde olabileceği gibi implant üstü takıp çıkarabilen ya da sabit bir protez şeklinde de olabilmektedir. İmplantlar etrafında birikecek yemek artıkları aynı diş eti hastalıklarında olduğu gibi implantitis olarak bilinen implant hastalığına neden olabilmektedir. Bu sebeple implant ve diş etinin birleştiği bölgenin ve implantlar komşu dişler arasında bulunan boşlukların büyük bir özenle temizlenmesi gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için ise normal fırçaları ile birlikte diş iplerinin ve ara yüz fırçalarının kullanımı önerilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı için diş hekimleri uygulamalı olarak bilgi vermektedir.
Kimi uygulamalarda normal olarak görülse de implant etrafındaki kemiklerde erimeler meydana gelebilir. Bu durumun erken tespit edilebilmesi için başlangıçta yılda 1 daha sonraki dönemlerde ise 2 yılda bir panoramik film çekilmesi önerilmektedir.
İmplant Bakımı Soru-Cevap
İmplant ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Özellikle iki gün çok önemlidir. Sıcak yiyeceklerden uzak durulmalı. Buz kompresi mutlaka yapılmalı. Kanama durana kadar tamponun ısırılması gerekir. Ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir.
İmplant tedavisi ne kadar sürer?
Tek bir implantın yapım süresi yaklaşık 10-15 dakikadır.
İmplant sonrası ağrı ne kadar sürer?
İlk 2 gün sonra ters giden bir şey olmadıkça ağrı geçer.
İmplant ne kadar sürede iyileşir?
6 hafta ile 3 ay arasında bu süre değişmektedir.
İmplant sonrası buz tedavisi ne kadar sürer?
72 saat şişlik yani ödem gidene kadar yapılması gerekir.
İmplant takıldıktan sonra ağız bakımı nasıl olmalıdır?
İmplant bakımı için en önemlisi ağız hijyenidir. Diş ipi, ara yüz fırçası ve gargara mutlaka kullanılmalıdır. Bu şekilde bakteri oluşumu büyük oranda engellenmiş olur.
İmplant sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Sıcak ve soğuk yiyecekler tüketilmemeli. Mutlaka püre, yoğurt, muhallebi gibi yumuşak yiyecekler tüketilmelidir.
İmplant ömrü ne kadardır?
Eğer ağız bakımınızı güzel yapıyorsanız ve sonradan bir hastalık geçirmediyseniz ömür boyu kalıcıdır.