İmplant diş fiyatları ne kadar? İmplant nasıl yapılır? İmplant hakkında en çok merak ettiğiniz soruları bu makalede cevap vereceğiz. Bir diş implantı, eksik bir dişi değiştirmek için yapılan bir diş operasyonudur. Kolaylıkla çıkarabileceğiniz takma dişler olan protezlerin aksine, diş implantları bir dizi küçük operasyonda çene kemiğinize yerleştirilir.
Diş implantı, vidaya benzeyen bir metal parçasıdır. Eksik dişin köklerinin bulunduğu çeneye yerleştirilir. Zamanla kemik implantın etrafında büyür ve bu da onu yerinde tutmaya yardımcı olur. Eksik dişin bıraktığı boşluğu doldurmak için metale bir yapay diş veya taç takılır. Taç, boyut, şekil ve renk olarak diğer dişleriniz gibi görünmesi için özel olarak yapılmıştır. Diş implantları, bir diş köprüsünü veya takma dişleri yerinde tutmak için de kullanılabilir.
Eksik olan bir veya daha fazla dişiniz varsa, diş implantı yaptırmak eksik dişleri yerine koymak için bir seçenek olabilir. Genel olarak, aşağıdaki durumlarda diş implantı uygun olabilir;
tamamen gelişmiş, sağlıklı bir çene kemiğine sahip olmak
diş eti hastalığı olmaması
kemik iyileşmesini etkileyen koşulların olmaması
Diş hekiminiz bir dental implant işleminin sizin için uygun olup olmadığını sizinle görüşecektir.
Bir diş implantı, bir dizi küçük operasyon ve test ile genellikle birkaç ay içinde aşamalar halinde yapılır. İşte implant nasıl yapılır sorusunun cevabını adım adım aktaracağız.
Küçük ameliyatlardan sonra diş etlerinde ve yüzünde morarma, ağrı ve şişlik olabilir. Ayrıca diş etlerinde de biraz kanama olabilir. Her ameliyattan sonra diş implantı bölgesinin iyileşmesine izin vermek için yumuşak yiyecekler yemeniz gerekebilir. Hasta bu süre içerisinde kesinlikle ağrı hissetmez. Varsa, ağrı 2-3 günden fazla sürmez.
Diş implantı için özel bir bakıma gerek yoktur. Doğal ve yapay dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temiz tutmanız ve düzenli diş muayeneleri yaptırmanız muhtemelen tavsiye edilecektir.
Diş implantları diş hekimliğinde en başarılı prosedürler arasındadır. Bir diş implantı prosedürünün başarılı olacağının garantisi olmamasına rağmen, çalışmalar beş yıllık başarı oranını alt çene implantlarında yüzde 95 ve üst çene implantlarında yüzde 90 olarak göstermiştir. Üst çene implantları için başarı oranı biraz daha düşüktür çünkü üst alt çeneden daha az yoğundur, bu da başarılı implantasyonu ve osseointegrasyonu elde etmeyi potansiyel olarak daha zor hale getirir. Alt çenenin arkasına implant yerleştirilmesi tüm dental implantlar için en yüksek başarı oranına sahiptir.
Diş implantları birkaç nedenden dolayı başarısız olabilir, ancak neden genellikle osseointegrasyon sürecindeki bir başarısızlıkla ilgilidir. Örneğin, implant kötü bir konuma yerleştirilirse, osseointegrasyon gerçekleşmeyebilir. Diş implantları kırılabilir, yerleştirildikleri bölge enfekte olabilir veya implantın üstündeki kron restorasyonu gevşeyebilir.
Kötü ağız hijyeni, doğal bir diş çevresinde periodontitis (şiddetli diş eti hastalığı) gelişimine benzer bir hastalık olan diş implantları çevresinde peri-implantite yol açabilir. Bununla birlikte, dental implant restorasyonları, doğal dişler gibi çürüklere duyarlı değildir.
İmplant diş fiyatları, implantasyon türü, işlemi yapan diş hekimi, implant yerleştirme ameliyatının yapıldığı yer, kullanılan dental implant materyali ve sahip olduğunuz diş sigortası miktarı gibi birçok faktöre bağlıdır.
Tek implant diş fiyatları yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olarak 3.000 ila 7,000 TL arasında değişebilir. Tam ağız rekonstrüktif implant diş fiyatları 50.000 TL ile 80.000 TL arasında değişebilir.