Kemik grefti, implant uygulamalarında sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Kemik grefti bu nedenle pek çok kişinin araştırdığı bir uygulamadır. Kemik grefti ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey birçok yararının bulunduğudur. Kaybedilen kemiğin yerine geçen, kemik kaybı nedeniyle meydana çıkan cepleri dolduran, yeni kemik ile yumuşak dokunun büyümesini destekleyen kemik grefti son dönemlerin en çok kullanılan yöntemlerinden biridir.
Kemik grefti dental implantlar adına pek çok implant diş adayı için oldukça önem taşıyan bir prosedürdür. Ağınızda eksik dişleriniz bulunuyorsa diş eti çizginizin altında da birtakım eksikler meydana gelebilmektedir. Yerinde diş olmaması durumunda kemik büyümesi adına doğal uyarının artık oluşmaması anlamını taşır. Diş kaybını takip eden ilk yılda kemiğiniz genişliği yaklaşık yüzde 25 azalabilmektedir. Zamanla daha çok kemiği kaybedilmesi diş etki dokusunu azaltır ve bu da diş protezi alternatifleri ile sınırlı kalmanıza neden olur. Ancak artık kemik grefti işlemi sayesinde birçok hastanın implant tedavisi de rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Diş kemik tozu olarak adlandırılan kemik greftleri sentetik materyallerin yanı sıra hayvan ve insan kaynaklı olarak kullanılabilmektedir. Doğal ya da yapay kaynaklı kemik tozları kemik miktarını arttırmak için kullanılan en etkili ve en güvenilir yoldur.
Kemik grefti çeşitleri hastanın durumuna ve uygulanılacak işleme göre değişmektedir. Şüphesiz ki dişlerimiz çene kemik yapısının içerisine yerleşmiş kökleri ile oldukça güvendendir. Diş köklerini çevreleyen çene kemiği dişler için güvenli bir alan sağlarken aynı zamanda kendi doğal yapı ve şeklini sürdürür. Herhangi bir sebeple ağız içerisinde diş kaybı oluştuğunda diş köklerinin yer aldığı çene kemiği işlevsiz hale gelir. Zamanla diş köklerini sarma görevini yapamayan çene kemiği vücudun kendini yeni şartlara alıştırma alışkanlığı sebebiyle zayıflayıp incelmektedir. Fakat çene kemiğinde meydana gelen incelme, diş implant uygulamasına yani yeni dişlerin yapılmasına engel olur.
Bazı durumlarda ortaya çıkan kemik yetersizliği hallerinde, diş implantlarının rahatlıkla yerleştirilebileceği alanı yaratmak adına gerçekleştirilen operasyona kemik grefti adı verilmektedir. Vücudun değişik bir bölgesinden yeni bir kemik dokusunun alınarak çene kemiğine yerleştirildiği kemik grefti diş implantlarının güvenilir olarak yapılabilmesine imkan tanır.
Yeterli miktar ve kalitede kemik yaratabilmek adına uygulanan kemik grefti çeşitleri şunlardır;
Otojen Greftler: Uygulama yapılacak hastanın kendi kemiklerinden alınan dokuya verilen isimdir. En çok kalça kemiğinden alınması tercih edilir. Bunun yanı sıra bu doku kaburga ve seyrek de olsa kafa kemiğinden de alınabilir.
Xejonik Greftler: Farklı bir canlı türünden elde edilen dokudur. Örneğin sığırlardan xejonik greft elde edilebilmektedir.
Allojenik Greftler: Başka bir insandan alınan dokulara verilen isimdir. Bu doku türünde hastalık geçme riski de oldukça fazladır. Bunun dışında uygulanan kişinin genetiği tarafından reddedilme ihtimali de vardır.
Kompozit Greftler: Birçok farklı greftin bir araya getirilerek oluşturulduğu dokulara denir.
Kemik Grefti İyileşme Süresi
Diş kemik grefti ameliyatı oldukça yaygın olarak yapılmaktadır. Yalnızca ağrı adına lokal anestezi uygulanmaktadır. Diş etlerine küçük bir kesi yapılarak çene kemiğine erişmek mümkün olur. Söz konusu operasyon esnasında doktor vücudunuzun farklı bir bölümünden alınan kemiği ya da özel aşılama materyalini kullanarak implantın gerekli olduğu kısma yerleştirir. Bazı hallerde implant diş tedavisi uygulamasında küçük çaplı bir aşılama prosedürü gerçekleştirilebilir. Ayrı bir operasyonla greftin işlevsel ve güçlü bir kemik oluşturması aylar sürebilmektedir.
Kemik grefti yaptıranlar öncelikli olarak yara bölgesinin korunmasına dikkat etmelidirler. Bunun için de özen gösterilmesi gereken durumlar şunlardır: