Kırık diş tedavisi, büyük sorunlara yol açabilen ve travmatik bir durum olan kırık diş probleminin önüne geçmek için yapılması gereken bir işlemdir. Kırık diş tedavisi için diş hekiminin diş yada çenede farklı bir sorun olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Kırık dişi onarmak için birden çok çözüm yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları estetik dolgu, zirkonyum kaplama, porselen kaplama ve laminedir.
Kırık diş tedavisinde, diş çekimi en son düşünülmesi gereken durumdur. Bu nedenle implant seçeneği kırık diş tedavisinde daima en sona bırakılmalı; öncesinde dişi kurtarma adına yapılacak işlemler varsa bunlar tespit edilerek uygulanmalıdır.
Kırık diş tedavisi; kırılan dişin büyüklüğüne, dişin mevcut durumuna ve konumuna göre değişik prosedürlerin uygulanmasını gerektirebilmektedir. Diş kırığı küçükse, basit bir dolgu ya da bonding uygulamasıyla restore edilebilirken daha büyük olduğu durumlarda dişin kaplanması ve kanal tedavisi gerekebilmektedir.
Arka dişlerde oluşan kırıklarda estetik çok önem taşımamaktır. Genel olarak çiğneme arka dişlerle yapıldığı için gelen kuvvet oldukça fazladır. Buradaki önem taşıyan nokta, gelen kuvvetleri karşılamaktır. Arka kırık diş restorasyonunun gelecek kuvvetleri karşılaması adına dirençli olması gerekir.
Tedavide dolgu tercih edilebileceği gibi, porselen dolgular ve laboratuvar ortamında yapılan dolgular da tercih edilebilmektedir. Bu tarz dolgular uzun dönemde çok iyi sonuçları getirmektedir. Arka kırık diş tedavilerinde tercih edilecek materyal çok önemlidir. Kullanılacak materyale diş hekimi, dişin nereden ve ne kadar kırıldığını inceleyerek karar vermektedir.
Kırık ön diş tedavisi, kırık türünün nasıl olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Diş kırılması, dişin ana parçasından bir parçanın ayrılmasıdır. Bu bazen yalnızca mor ışık yardımıyla görülebilen ince çatlaklar şeklinde olurken bazen de dişin gözle görülür şekilde kopması ile meydana gelebilir. Ön diş kırıkları için estetik ön plandadır. Kırık nedeniyle ağrı ve benzeri travma mevcutsa öncelikle bunların giderilmesi gerekir. Diş hekimi tarafından muayene yapılmasının ardından kırılan ön dişin tedavisi için en uygun yöntem belirlenir.
Kırık diş tedavisinin ne kadar süreceği, hastanın rahatsızlık duyduğu sorun ile doğrudan ilgilidir. Kırık diş sayısı çok olan ya da kırık dişlerinde çok farklı tedavi yöntemleri uygulanacak olan hastaların tedavi süreleri daha üzün sürmektedir. Ancak daha kolay patolojik vakalarda, süreç çok daha kısa sürede tamamlanabilmektedir. Bu nedenle dişleriniz kırıldığında, kırık diş tedavisinin ne kadar süreceği; kaç dişte kırık olduğu, kırıkların durumu ve kullanılacak tedavi yöntemlerine göre farklılık gösterir.
Kırık diş tedavisi, dişteki kırığın durumuna göre farklı yöntemler kullanılarak yapılabilmektedir. Bu yöntemler şu şekildedir:
Dişlerin minesinde ufak bir bölümde çatlak ya da kırık oluşmuşsa meydana gelen hasar dolgu ile tedavi edilir. Ön dişlerde oluşan kırıklarda ise genel olarak bonding uygulaması tercih edilmektedir.
Dişte oluşan kırılma neticesinde kopan parça büyükse veya çürük ileri seviyeye ulaşmışsa, dişin bir bölümü yontularak diş kaplama geçirilebilmektedir. Kuronlar; tam seramik, porselen, zirkonyum ya da metal şeklinde yapılabilmektedir.
Ön dişlerde oluşan çatlak ya da kırılmalarda kaplama yöntemi olarak kullanılmaktadır. Çok doğal bir görünüm sunduğu için en çok tercih edilen yöntemdir. Güçlendirilmiş cam seramikler kırık sorunu olan dişinizi hem fonksiyonel olarak hem de estetik olarak çok daha ideal hale getirir.
Dişin kırılması sonucu, bazı durumlarda dişte enfeksiyon oluşabilmektedir. Diğer tedavi yöntemlerine başlanmadan önce enfekte olan bölümün temizlenebilmesi adına kanal tedavisi uygulanması gerekmektedir. Kırık hattının dişin sinirine dek ulaşması halinde kanal tedavisi şarttır. Kanal tedavisinin tamamlanmasının ardından fonksiyonel ve estetik uygulamalara geçilebilmektedir.
Lazerle kırık diş tedavisinin tek bir amacı vardır. Kırılan ya da çok kısa kalan dişlerin, kuron boyu uzatma ile kaplanması ya da çekilmesi gerekmektedir. Şayet, köprü ya da kuron kaplama yapılmasına karar verilirse tedaviye başlamadan önce diş eti ve diş kemiğinin lazer ile kısaltılarak uzaklaştırılması gerekir. Kırık diş tedavisinde lazer yalnızca bu amaç için kullanılmaktadır.
Kırık ön diş tedavisi fiyatları 2021, dişin nereden ve nasıl kırıldığı başta olmak üzere kullanılacak tedavi yöntemleri ve malzemelerin çeşitliliği nedeniyle de farklılıklar gösterebilmektedir. Ayrıca, devlet hastanesi, özel diş hastaneleri ve özel diş kliniklerinde de fiyat politikaları farklıdır. Bütün bu durumlar göze alındığı zaman kırık ön diş tedavisi fiyatlarının 300 TL ile 750 TL arasında değişebildiği görülmektedir.