Bu yazımızda diş hekimi ve ortodontist arasındaki fark nelerdir ve ortodonti tedavisi aşamalarını baştan sonra açıklayacağız. Ortodontist Ferit Dadaşlı tüm bu süreçleri sizler için açıklıyor. Ortodontistler, çene ve diş simetri problemlerinizi gideren uzmanlardır. Ortodonti diş hekimliğinin bir alt dalıdır, ortodontist ortodonti tedavisini planlar. Sizin de diş yamukluğunuz varsa İstanbul’da ortodontist Ferit Dadaşlı tarafından ücretsiz muayene edilerek tüm ortodontik tedavi aşamaları hakkında daha kapsamlı bilgi alabilirsiniz.
Ortodonti kelimesi, Yunanca kökenlidir. Ortodonti, “ortho” düzgün ve “odons” diş kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Ortodonti, dişlerin anatomik yapılarındaki çapraşıklık ve uyumsuzluklarını kontrol eden ve bu durumu önlemeye veya düzeltmeye çalışan, bu alanda eğitim almış diş hekimlerinin bir uzmanlık alanıdır. Ortodontistler, ortodonti alanında ihtisas yapmış kişilere verilen bir ünvandır.
Ortodonti her ne kadar düzgün diş anlamına gelse de, Ortodonti kelime anlamının dışına taşan bir bölüm haline gelmiştir. Günümüzde yalnızca ağız ve diş değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi etmektedir. Ortodonti dalı, alt ve üst çenenin birbirlerine ve yüzün anatomik yapısına göre konumunu ve dişlerin birbirleriyle olan ilişkilerini üç boyutlu olarak inceler ve tedavi eder.
Ortodonti tedavisi, normal diş yapısına uygun olmayan anomalilerin düzeltilmesi için ağız, diş ve kafa yapısının incelenmesiyle problemli yapının düzeltilmesidir. Ortodontik tedavi, dişlerin görünümünü ve işlevlerini iyileştirmek için dişleri hareket ettirerek düzleştirmeye yarayan bir tedavi yöntemidir.
Ortodontist, diş ve çeneyi ilgilendiren iskeletsel düzensizliklerin ve anomalilerinin teşhisi ve tedavisi üzerine çalışan diş hekimliği uzmanıdır. Ortodontist olabilmek için öncelikle diş hekimliği fakültesi bitirilip ardından uzmanlık yapılmalıdır. Bu eğitimler sırasında hekim, dişlerin hareketini kontrol etmek ve yüz gelişimini yönlendirmek için gerekli bilgileri öğrenir. Yalnızca uzmanlık yapmış kişiler bu unvana sahip olabilir.
Ortodonti uzmanı (ortodontist) olmak için 5 yıllık Diş Hekimliği fakültesi ve 4 yıllık Ortodonti uzmanlığı sürecini başarıyla tamamlayabilmek gerekir. Yani yeni hekim adaylarının ortodonti uzmanı olmak için üniversite ve uzmanlık eğitimi dahil 9 yıl eğitim almaları gerekir. Ortodontist ve Diş Hekimi Arasındaki Fark nedir gelin şimdi ona detaylı bakalım.
Diş hekimi ve ortodontist arasındaki ana fark şudur, Ortodontist diş hekiminden farklı olarak uzmanlık eğitimi almıştır. Ortodontistler, aldıkları uzmanlık eğitimleri sayesinde ; dişlerin doğru hizalanmasını ve çapraşıklarının düzeltilmesi, ağız kapanış bozukluklarının düzeltilmesi gibi birçok ağız ve çene anomalilerinin tedavisini kolaylıkla yapabilirler.
Ortodonti tedavisi yapılırken ortodontist diş teli ve şeffaf plaklar gibi birçok aletten yardım alır. Ortodonti tedavisi yalnızca gülüş tasarımı için değil, çene geriliği veya çene ileriliği için de kullanılan etkili bir yöntemdir.
Diş hekimleri genellikle ortodontistten farklı olarak kişinin ağız hijyenine dikkat etmesi gerektiği konusunda hastayı uyarır ve çürükler, kök kanalları, diş eti hastalıkları, kron, köprüler, kaplamalar ve diş beyazlatma gibi alanlarda hastaya tedavi uygular. Ortodontistler ise diş ve çene yapısının doğru hizalanmasında uzman diş hekimleri olduklarından yanlış hizalanmış diş, bir çenede fazla bulunan dişler, diş eti bozuklukları, çene geriliği ve çene ileriliği gibi alanlarda ortodontik tedavi uygular.
Bu bakımdan bir ortodontik tedavi ihtiyacımız varsa, ortodontist tarafından tedavi edilmeniz sürecin daha sağlıklı ve hızlı olmasını sağlayacaktır. İstanbul’da yer alan kliniğimizde ücretsiz muayene olarak ortodonti fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hemen Ara Randevu Al Whatsapptan Yaz
Bulunan en eski, en dayanıklı ve en çok kullanılan tedavi yöntemidir ve metal braketlerle uygulanır. Hastanın çene ve diş yapısının incelenmesinin ardından diş hekimi tarafından dişlerin ön veya arka yüzeylerine yerleştirilerek dişler tedavi edilir. Metal diş telleri her ne kadar hastayı tatmin etmeyen bir görüntüye sahip olsa da ortodontik açıdan her probleme uygun bir tedavi yöntemidir. Diş ve çene yapısındaki bazı bozukluklara göre (çenenin geride olması veya ileride olması, dişlerin çapraşık olması gibi tedavi edilebilir bozukluklar) 6 ay ile 2 yıl arasında değişen bir sürede tedavi sağlanır. Aynı zamanda fiyat açısından en uygun olan ortodontik tedavi yöntemidir.
Metal diş teli ile karşılaştırıldığında tedavi sonucu açısından belirgin bir farkları yoktur. Şeffaf diş telinde, porselen bazlı materyalden yapılan porselen braketler kullanılır. Bu nedenle hastaya daha estetik ve dişin yapısına benzer doğal bir görüntü verir. Ancak metal diş telleri kadar dayanıklı olmayacağı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu tedavinin uygulandığı süreçte oldukça dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle özellikle erken yaşta kullanılabilecek bir tedavi yöntemi olmayabilir.
Ortodontik tedavi sürecinde diş telinin rahatsız edici görüntüsünü ortadan kaldırmayı amaçlanarak kullanılan bir yöntemdir. Dişin görünmeyen iç yüzüne yerleştirilen şeffaf veya metal braketler yardımı ile gerçekleştirilir. Ancak tedavi fiyatlarına bakıldığında metal veya şeffaf diş teline oranla daha yüksek bir maliyeti vardır.
Şeffaf diş plağı, “Invisalign” olarak da bilinir. Invisalign, görünmez anlamına gelen “invisible” ve düzeltici anlamına gelen “aligner” kelimelerinin birleştirmesinden meydana gelir. Şeffaf plak yöntemine, daha hafif diş ve çene bozukluklarının olduğu vakalarda başvurulmaktadır. Bu tedavi yönteminde braketler ve teller bulunmamaktadır. Hastanın diş yapısı ve tedavi ile ulaşılmak istenen düzeltme seviyesi için hasta özel 3D ölçümlerle tabi tutulur. Ölçümlerin yapılmasının ardından hastaya özel şeffaf plakla hazırlanır.
Diş teli fiyatları klinikten kliniğe değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda diş teli fiyatlarını uygulanacak tedavinin cinsi, hangi bölgelere uygulanacağı gibi birçok farklı faktör belirler.
Ortodontik tedavinin zorluk seviyesi, kişinin dişlerinin bozukluk durumuna bağlıdır. Hastaya göre bazı çapraşık dişler basit görünse de aslında bazen bu çapraşık görüntüler, içerisinde büyük iskeletsel problemler barındırabilmektedir ve ağız yapısının düzeltilmesi uzun zaman alabilmektedir.
Ortodonti tedavisinin fiyatlarını belirleyen birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları;
Ortodonti tedavisinin birbirinden farklı yöntemleri vardır. Bunlar; metal veya şeffaf diş telleri, dişin arkasına yerleştirilen lingual diş teli ve şeffaf plaklar (invisalign) olarak sıralanbilir. Ortodonti tedavisinin fiyatları, alt ve üst çeneye birlikte uygulandığında 5000 – 11000 ₺ arasında değişiklik gösterir. Yalnızca bir çeneye ortodonti tedavisi uygulandığındaysa 5000 – 6000 ₺ arasında değişiklik göstermektedir.
Ortodontik bozuklukları tedavi etmek amacıyla uzmanlık eğitimi alan diş hekimlerine ortodontist denir.
5 yıl diş hekimliği alanını tamamladıktan sonra 4 yıl ortodonti alanında uzmanlık eğitimi alındığında ortodontist olunur.
Ortodontist maaaşları devlette 6-8 bin TL arasındayken, özel sektörde ortodontist maaşları 10 bin TL üstündedir.
Ortodontist bu alanda 4 yıl özel eğitim aldığı için diş hekimlerine nazaran daha bilgili ve tecrübeli olmaktadır. Bu nedenle tedavilerinizde ortodontist seçimi önemlidir.
Her hastanın ağız yapısı ve çarpıklık durumu farklı olduğundan ortodonti muayenesi yapılırken, ortodontist hastaya göre özel bir tedavi planı belirler.
0 Comments
diş teli tedavilerini ortodontistlere yaptırmak gerekiyor benim anladığım
Tedavi olmak istiyordum, gerçekten çok yararlı, bilgilendirici, güzel bir yazı olmuş, güvenilir bir yer bakıyordum, çok yardımcı oldu, emeğiniz için çok teşekkürler, Herkese tavsiye ederim.
en kısa zamanda randevu alacağım
Tedavi olmayı istiyordum gerçekten çok yararlı bir yazıydı.korkum vardı fakat şuan o kadar korkmuyorum. Teşekkür ederim bunun için. Size tedavi olmak istiyorum nasıl ulaşabilirim acaba?
Üst damakta diş eksikliğim var, yaşım 25 olduğu için biraz korkuyordum açıkçası bu saatten sorma diş teli vb uğraşmak için. Fakat sayfada yazılanlar çok açık ve net, her şey açıklanmış en ince detayına kadar. Güvenilir bir yer buldum sonunda..
Ben disim doğuştan yamuk tel takmak istiyorum ama bir yandanda çok korkuyorum bu yazı biraz olsun on yargını kırdı en kısa zamanda ben dışımı yaptıracam çünkü dişimden dolayı bir özgüven problemi oluşturmuş rihat rihat gülemiyorum gülünce herkes dışımı görüp alay eder diye
Üst damakta diş eksikliğim var, yaşım 25 olduğu için biraz korkuyordum açıkçası bu saatten sorma diş teli vb uğraşmak için. Fakat sayfada yazılanlar çok açık ve net, her şey açıklanmış en ince detayına kadar. Güvenilir bir yer buldum sonunda.