Rezeksiyon bir tıp terimi olarak tedavi edilemeyecek durumda olan diş veya dişlerin bir kısmının tamamen çıkarılması ve alınması işlemidir. Diş rezeksiyonu işlemi diş köklerinde meydana gelen ve kanal tedavisi uygulanmasıyla geçirilemeyecek olan enfeksiyonların ve kistlerin tedavisinde uygulanır. Diş rezeksiyonu genetik ya da çeşitli travmalara bağlı olarak gelişen diş kökü problemlerinde sıklıkla yapılmaktadır.
Çeşitli nedenlerle başarıya ulaşamamış veya daha sonrasında ağrılara sebebiyet olan cerrahi diş işlemlerinin ardından da rezeksiyon işlemi yapılabilmektedir.
Rezeksiyon işlevini yerine getiremeyen ve vücutta başka sıkıntılara neden olabilecek organların yarısının veya yarıdan fazlasının alınması işlemidir. Tıp alanında yaygın olarak vücudun tüm bölgelerine uygulanabilmektedir.
Diş rezeksiyon kanal tedavisinin sonucunda dişlerde oluşabilecek herhangi bir dolgu taşması, çatlaklık, kırılma gibi durumlarda diş köklerinde uygulanan bir işlemdir. Diş rezeksiyonu operasyonu sonrası bölgedeki diş kök ucunun yerinden tamamen alınması gerçekleştirilir.
Diş rezeksiyonu kişinin ağız ve diş sağlığı açısından gerekli görülen durumlarda yapılması gereken bir işlem olup diş köklerinin sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için uygulanmaktadır. Diş rezeksiyonu yapmak için başlıca nedenler şu şekildedir:
Dişlerde bulunan çürükler zamanla diş köklerine kadar ulaşıp iltihaba sebebiyet verebilirler ve devamında çok ciddi ağız içi enfeksiyon problemleri ortaya çıkabilir. Bunun önüne geçmek için diş rezeksiyonu yapılması gerekir.
Diş kökünde yer alan hasarlar zamanla diş kırılmalarına ve çatlamalarına sebep olabilir. Böyle durumlarda dişi kurtarmak için diş kökü rezeksiyonu yapılması gereken önemli bir işlemdir.
Daha öncesinde bir kanal tedavisi uygulandıysa ve diş pulpası alındıysa diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar ve beraberinde oluşacak ağrılar diş kök rezeksiyonu ile ortadan kaldırılmaktadır.
Tedavisi yapılmayan bir kök nedeniyle çene kemiğinde ciddi şekilde kemik kaybı meydana gelebilir. Bunun önlenmesi için de kök rezeksiyonu uygulanmalı ve çene kemiğinde iyileşme sağlanmalıdır. Ayrıca bu diş köküne uygulanacak olan bu işlem sayesinde diş çekimine bile gerek kalmayabilir.
Apikal rezeksiyon dişin çene kemiği içinde yer alan kök ucundaki iltihaplı dokunun cerrahi işlemlerle alınması işlemidir. Apikal rezeksiyon ile dişlerin çekilmeden önce son bir değerlendirilmesi yapılır. Yapılan bu işleme dişlerin kök ucu rezeksiyonu da denilebilir. Kök ucu rezeksiyonu ile çeşitli tedaviler uygulanıp başarısızlık elde edilen diş kökleri kalıcı olarak iyileştirilmektedir.
Apikal rezeksiyon ameliyatı yapılacak kişinin öncelikle kanal tedavisine ihtiyacı olup olmadığı belirlenir. Rezeksiyon öncesinde yapılması gereken diş çürüğü veya diş eti hastalığı gibi durumlar varsa önce bunlar tedavi edilir, daha sonra rezeksiyon ameliyatı uygulanır.
Apikal rezeksiyon ameliyatına başlanmadan önce ilgili dişe lokal anestezi uygulanır. Ardından diş köklerinin çıkarılabilmesi için diş etlerine çeşitli kesiler atılır. Lazer yardımı ile diş açığa çıkarılır ve daha sonra dişin kökleri çekilir. Bununla beraber görülen çürük veya hastalıklı diş kısımları da diş hekimi tarafından alınır.
İşlem bittikten sonra apikal rezeksiyon uygulanan bölge steril serum ile yıkanır ve kesilen alanın sterilize edilmesinden sonra dikiş atılır. Kök ucu alınan dişin üzerine geçici diş kaplama ya da dolgu ile kapama işlemi uygulanır. Diş hekimi tarafından belirlenecek süre sonrasında ise bu geçici kaplama, daimî kaplama ile değiştirilir.
Apikal rezeksiyon sonrası oluşan ağrılar ağrı kesici ile geçirilecek seviyede olup şişlikler ise en fazla 48 saat içerisinde geçecek düzeydedir. Operasyon sonrasında dişe buz kompresi uygulamak da oluşabilecek şişlikleri azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca diş hekimi tarafından kullanılması gereken diğer ilaçlarla birlikte operasyon sonrası bu ağrı için en uygun ağrı kesici de reçete edilebilir.
Apikal rezeksiyon sonrası dikişler 7 – 10 arası bir sürede alınır ve yara bölgesi nihai iyileşmeye ulaştığı zaman dolgu ya da kaplama işlemi uygulanır. Bu aşama operasyon sonrası yapılacak olan diş hekimi kontrollerinde belirlenecektir.
Diş Kökü Rezeksiyonu
Diş kökü rezeksiyonu diş çekimi işlemi yapılmaması için diş kök kanallarında bulunan iltihaplı kısmın alınması ve yan dişlere sıçramaması için uygulanır. Diş kökü rezeksiyonu yapılırken apikal rezeksiyondaki aşamalar ele alınır. Diş kökü rezeksiyonu ağız ve diş sağlığı için yapılması gereken bir işlemdir ve aynı şekilde diş köklerinin işlevini eskisi gibi gerçekleştirilmesi bu operasyonla mümkün olmaktadır.
Diş Kökü Rezeksiyonu Bütün Dişlere Uygulanır Mı?
Diş kökü rezeksiyonu çok köklü olan bütün dişler için uygulanabilir. Özellikle üst çenede bulunan azı dişleri çok köklü olduklarından dolayı bu işlem için en ideal dişlerdir. Ayrıca yapılacak olan diş muayenesinde hangi dişlere rezeksiyon uygulanabileceği ya da rezeksiyona gerek var mı gibi durumlar da yine hekiminiz tarafından da belirlenecektir.
Diş kaybı yaşamamak ve mevcut dişlerinizin dizilimi ile ilgili ücretsiz randevu almak için bizimle iletişime geçin. Ortodontist kontrollerimiz ücretsiz ve diş teli fiyatları size özel verilmektedir.