Dişlerimiz bizleri düzenli, güzel gösteren ve oldukça şık durmamızı sağlayan önemli unsurlardır. Bir kişi ile irtibata geçildiğinde ilk dikkat çeken yerler her zaman dişlerdir. Ayrıca dişlerin temiz olması sadece duruş değil aynı zamanda sağlık anlamında da çok önemlidir. Dişlerin temiz olması tüm vücudu etkilediğinden mutlaka bakımlarının eksiksiz yapılması gerekir.
Ancak her ne kadar bakım yapılırsa yapılsın dişlerimizin üzerinde biriken diş taşı oluşumlarını durduramadığımızı düşünürüz. Bu durum gittikçe artış gösterdiğinden görünüm ve sağlık açısından oldukça rahatsız edici olabiliyor.
Öyleyse diş taşı nedir? Diş taşı oluşumu nasıl gerçekleşir? Diş taşlarından kurtulmak için ne yapmak gerekir? Birlikte inceleyelim.
Diş taşları genellikle dişlerden uzaklaştırılamayan plaklar nedeniyle oluşur. Diş taşı tartar olarakta adlandırılır. Bu plaklar her geçen gün dişleri sarar ve diş taşları meydana gelir. Diş taşının diş yüzeylerinde tartar olarak kalması dişeti hassasiyetine de yol açabilir.
Dişlerin yeterince iyi temizlenmemesi gibi durumlarda diş taşları adı verilen oluşum gösterir. Diş taşları dişlerin hem arka ve ön kısmında yer alabilen birikintilerdir. Ağız bakımı yaparken diş taşı temizliği gerçekleşmediği zaman sosyal yaşamda oldukça büyük sorunlar teşkil yaşanabilir.
Besinlerin dişlerin yüzeyinde birikmesi sonucunda diş taşı oluşur. En yaygın nedeni, gıda atıkları ağız içi iyi temizlenmediğinde dişlerimizin yüzeyinde plak birikintisi oluşur. Bu zararlı birikintiler tükürükteki maddelerle birleşerek diş taşına dönüşür. Daha sonra dişlerin üzerinde kahverengi ve sarı renkli farklı boyutlarda lekeler oluşturur.
İlerleyen zamanda bu lekeler çürük bir tabaka haline gelir. Bu yüzden diş eti ve diş minesi zarar görmeye başlar. En kısa sürede tedavisinin yapılması gerekir.
Besinlerin dişlerin yüzeylerinde birikmesinin en önemli nedeni ise düzenli diş fırçalama alışkanlığının olmamasıdır. Sadece düzenli diş fırçalaması yetmez ayrıca doğru teknik ve diş yapımıza uygun fırça kullanmamız diş taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Bunlara ek olarak diş taşı oluşumunun bir nedeni de diş ipi kullanımının yaygın olmamasıdır. Ağız ve diş sağlığımızı ihmal edersek zaman içerisinde tükürük içerisindeki minerallerin çökmesiyle diş plakları taşlaşır yani diş taşı oluşur.
Diş taşı oluşumu ilerleyen süreçle diş eti hastalıklarına neden olabileceği mutlaka bilinmelidir. Bu nedenle diş hekimine danışılarak kesinlikle tedavisinin yapılması sağlık açısından gereklidir.
Diş taşı oluşumunda en büyük sebepler şunlardır:
Bu durumlar diş taşı oluşumunda en önemli sebepler olarak gösterilebilir.
Ağız içerisinde kötü koku oluşturabildiği gibi ilerleyen zamanlarda diş eti ve diş iltihabı gibi büyük problemler ortaya çıkabiliyor. Diş taşı zararları hakkında diğer detaylar şunlardır:
Diş taşı mutlaka büyük bir probleme dönüşmeden tedavi edilmelidir. Çünkü ileri dereceli diş taşları diş kaybına dahi neden olabiliyor.
Diş taşı tedavisinde en önemli nokta, dişlerin günde en az 2 defa önemsenerek fırçalanmasıdır. Bu bakteri plağına en iyi çözüm diş fırçasıdır. Ayrıca düzenli aralıklarda diş ipinin kullanımının alışkanlık haline gelmesidir. Bu şekilde diş taşı oluşumu durdurulabilir.
Ancak ileri dereceli diş taşlarında mutlaka diş hekimine gidilmesi gerekiyor. Diş hekimi özel aletleri sayesinde tamamen diş taşlarından kurtulmanızı sağlayacaktır. Senede 2 kere diş hekimine kontrole gitmeniz de aynı şekilde bu sorunların oluşmasını engeller.
Diş taşının temizlenmesi için en önemli faktör ağız hijyenidir. Düzenli ve doğru diş fırçalama ile diş ipi kullanımı ile diş taşlarından kurtulabilirsiniz. Fakat fırçalama ile geçmeyen ve yerleşmiş olan diş taşları için diş hekimi özel aletleri ile temizlemektedir.
Diş eti hastalıklarının ortaya çıkması. Diş eti kanaması, iltihaplanması, diş eti çizgisinde oluşan ve fırçalama ile geçmeyen lekeler diş taşı oluşumunun belirtileridir.
Diş taşını önlemek için ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi ve ağız gargarası ile desteklenmelidir. Özellikle sigara, alkol, çay, renkli içecekler ve bazı antibiyotikleri çok kullananlar 6 ayda bir, diş hekimine gidip diş taşı ile ilgili muayene olmalıdır.
Diş taşı temizliği, dişe beyazlık vermez. Dişlere ait olmayan lekeleri giderir. Bu yüzden diş taşı temizliği ve diş beyazlatma işlemleri birbirlerinden çok farklıdır.
Türk diş hekimleri birliği 2020 tarifesine göre Diş taşı temizliği (çift çene) 370 ₺ dir.
Diş taşları temizlenmedikçe diş eti hastalıkları meydana gelir. Diş eti kanamaları ve diş eti çekilmeleri başlar. Sonucu diş kaybına kadar gidebilmektedir.
Diş taşı temizliği genel olarak acı vermeden çok hafif sızlamalarla atlatılacak, anestezi olmadan uygulanabilen bir tedavidir.
Diş taşı temizliğinden sonra diş eti hassasiyeti ve diş eti kanamaları görülebilir. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı yapıldıkça bu problemler azalacaktır.