Yirmilik diş (20lik Diş Çekimi), çenede en son çıkan yetişkin diştir. Alt ve üst çenenin en arka kısmında konumlanan yirmilik dişler, çoğu kişide çenelere uyum sağlayamamasından dolayı ağrı ve apseye neden olmaktadır. Bu nedenle genellikle 20lik diş çekimi yapılarak ameliyat alınırlar. 20lik diş çekimi lokal anestezi uygulanarak yapılır.
Yirmilik diş, neden olduğu şiddetli ağrıların yanında çene yapısında bozulmalara ve komşu olduğu dişlerin sağlığını olumsuz etkilemeye eğilimlidir. Bu nedenle yirmilik diş sürerken diş hekimine başvurulmalıdır. Yirmilik dişler bazı kişilerde çene yapısında herhangi bir bozulmaya neden olmayabilir. Ancak gömülü kaldıkları durumlarda apseye neden olabildiklerinden diş hekimi kontrolünün ardından ameliyatla alınmaları gerekebilmektedir.
20’lik Diş Nedir?
Halk arasında yirmi yaş dişi olarak da bilinen yirmilik dişler çenenin en arka kısmında süren azı dişleridir. Yirmilik dişler; çenenin yapısına, kişinin kemik yoğunluğuna ve dişin kök yapısına göre tamamıyla veya yarım sürebilir ya da gömülü kalabilirler.
20’lik Diş Kaç Tane Çıkar?
20lik dişler alt ve üst çene arkında en son süren büyük azı dişleridir. Yirmilik dişler her çenede sağda ve solda 2 tane toplamda 4 tanedir.
20’lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Yirmilik dişler oluşumlarını genellikle ergenlik çağının sonunda tamamlar ve bu sürecin ardından sürme dönemlerine geldiklerinde kişide birçok belirti görülmesine neden olurlar. 20lik diş ağrısı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Çiğneme ve ısırma sırasında ağrılar,
Yemek yerken, su içerken veya konuşurken ağzı açmakta zorlanmak,
Diş etlerinde hassasiyet ve apse,
Ağız kokusu,
Yüzün farklı bölgelerinde ağrılar,
Baş ağrısı,
Yutkunmakta güçlük,
Lenf bezlerinde şişlik.
20’lik Dişlerin Ağrısı Nasıl Geçer?
Yirmilik dişlerin sürme dönemlerinde dayanılmaz acılar yaşanabilmektedir. Yirmilik dişlerin ağrılarını geçirmek için evde uygulanabilir birbirinden farklı birçok yöntem vardır ancak bu ağrılar konusunda bir diş hekimine başvurmak şarttır.
20lik diş ağrılarını azaltmanın bazı yöntemleri şunlardır:
Ağrılı bölgeye buz uygulamak.
Sıcak su ile ağzı çalkamak.
Ezilmiş sarımsağı ağrıyan dişin üzerine sürmek.
Seyreltilmiş oksijenli su ile gargara yapmak.
Bir pamuk yardımıyla çay ağacı yağını ağrıyan bölgeye uygulamak ve ardından sıcak su ile gargara yapmak.
Karbonat ile gargara yapmak.
20 lik diş röntgeni
Yirmilik Dişlerin Çekilmesi Nasıl Yapılır?
Yirmilik dişlerin çekim aşamaları kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Tamamıyla sürmüş ve kök gelişimi normal olan yirmilik dişler normal diş hekimleri tarafından lokal anesteziden yararlanılarak çekilebilmektedir. Ancak gömülü kalmış veya kök gelişim anomalileri gösteren dişler cerrahi yardımıyla çekilmektedir.
Yirmilik dişlerin çekim aşamaları:
Diş çekilmeden önce diş hekimi tarafından dişin alınacağı bölgeye lokal anestezi uygulanır. Ancak bazı vakalarda, özellikle gömülü 20 yaş dişleri bulunan vakalarda güçlü bir genel anestezi de uygulanabilmektedir.
Anestezi işleminin ardından dişi kaplayan diş eti ve kemik dokusu kesilir.
Ardından dişi yerinde sabit tutan çene kemiği ve bağları gevşetmek için forseps kullanılarak diş ileri geri oynatılır. Ancak bazı vakalarda zor çekilen diş parçalar halinde de çıkarılabilmektedir.
Diş çekiminin ardından kendi kendine çözülebilen birkaç dikiş atılabilmektedir.
İyileşmenin gerçekleşebilmesi için dişin çekildiği oyukta bir kan pıhtısı oluşmalıdır. Bu pıhtı kendiliğinden düşerse acı verici ve riskli bir duruma neden olur. Diş hekimi bunu engellemek adına 20 lik dişin çekildiği alana antiseptik veya antibiyotik içeren ağrı kesici macun yerleştirebilir.
20’lik Diş Çekimi Fiyatı 2022
Yirmilik diş çekimi fiyatları klinikten kliniğe değişiklik göstermektedir. Gömülü yirmilik diş ile gömülü olmayan yirmilik diş çekimi fiyatları arasında farklılık vardır. Gömülü olmayan yirmilik diş çekimi 300-500 TL fiyat aralığındadır. Gömülü yirmilik diş çekimlerinin fiyatı ise 500 TL – 800 TL fiyat aralığındadır.
Yirmi yaş dişi ameliyatının ardından bölgede ağrı genellikle olur ancak bu ağrı gün geçtikçe azalma gösterir. Fakat bazı kişilerde yirmi yaş dişinin çekiminin ardından süreç farklı ilerleyebilmektedir ve böyle durumlarda doktora başvurulması gerekir.
Diş hekimine başvurulması gerekilen durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Diş eti şişliğinde azalma görülmesi gerekirken artması,
Hastanın durduramayacağı seviyede kanamaların olması,
Ameliyatın ardından birkaç gün boyunca süren ve geçmeyen şiddetli ağrılar,
Hastanın ateşinin yükselmesi.
Doktorunuz yirmilik diş çekiminin ardından size gereken desteği sağlayacaktır. Bundan dolayı doktorunuza başvurmaktan çekinmemeli ve bu sıkıntılı dönemde yaşadıklarınızı hafife almamalısınız.
20’lik Gömülü Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Yirmilik dişin diş eti içinde kaldığı ve diş köklerinin de çene kemiğinde gömülü halde olduğu vakalarda dişin tek parça halinde çıkarılması mümkün değildir. Bu vakalarda dişin çekilmesi gerekir. Böyle durumlarda;
Çekilecek dişin çevresi lokal anestezi ile uyuşturulur.
Diş eti açılır ve gömülü diş birkaç parçaya ayrılarak çekilir.
Diş çekiminin ardından bölge temizlenir.
Bölge temizlendikten sonra diş etine kendiliğinden eriyen materyallerle dikiş atılır.
Ameliyatın süreci dişin yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Ameliyattan sonra kanama olması normal bir şeydir.
Ameliyat bölgesinde pıhtılaşmanın gerçekleşmesi için doktorun önerdiği süre boyunca yemek yenmemeli ve su içilmemelidir.
20’lik Diş Çekiminin Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yirmi yaş dişleri, çekilmelerinin ardından kanama, rahatsızlık, şişlik ve morarmalar görülebilmektedir. Yirmi yaş dişleri çekiminin ardından dikkat edilmesi gereken şeyler;
Şişlik, morarma veya ağrı gibi her türlü sorunu en aza indirmek için en az 24 saat boyunca bölgeye aralıklı olarak buz uygulanabilir. Eğer dişin çekildiği bölge enfekte durumdaysa ılık kompres veya nemli bez uygulaması yapılır.
Diş çekiminin ardından kanama olması doğaldır. Kanamanın engellenmesi için ise bölgeye gazlı bez ile tampon yapılabilir.
Ameliyatın ardından oluşacak olan kan pıhtısı oldukça önemlidir ve bu pıhtıyı yerinden oynatmamak için ağzı güçlü bir şekilde çalkalamamak en az 2 saat boyunca bir şey yiyip içmemek gerekir.
Kanamanın durmasının ardından vücudu susuz bırakmamak adına ılık veya soğuk içecekler tüketilebilir.
Ameliyat sonrası diş hekiminin reçetelemiş olduğu enfeksiyon önleyiciler ve ağrı kesicileri kullanmak tedavi sonrası için oldukça önemlidir.
Eğer diş yamuklukları ortodontist tarafından diş teli tedaviside yapılmalıdır. Diş teli fiyatları ile ilgili bizimle iletişime geçebilir dilerseniz şeffaf plak kullanadabilirsiniz.
1 Comment
Hocam
Diş beyazlatma işlemlerinizin ücreti nedir