Bakteriyel bir enfeksiyon olarak ortaya çıkan diş apsesi, diş ve diş etleri bölgesinde bakteriler karşı verilen tepkimelerdir. Peki diş apsesi nasıl geçer? Dişin iç kısmında meydana gelen ve iltihap toplanmasına sebep olan apse oluşumları orta ve şiddetli ağrılarla kendini gösterir. Ağrının yanı sıra kızarıklık oluşmasına da sebep olan diş apsesi, tedavi edilmediği sürece giderek artan şiddette rahatsızlıklara sebebiyet verir.
Özellikle çürük dişlerin tedavisinde gösterilen ihmal, dişteki çatlama ve kırılmalar sebebiyle oluşan bakterilerin sebep olduğu şişmeler diş apsesi olarak adlandırılır. Diş apsesi nedir? Nasıl tedavi edilir konusu ve diş apsesi belirtileri özellikle bu sorundan mustarip olanlar tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır.
Bir çok farklı sebep bakteri oluşumuna zemin hazırlayarak diş apsesine sebep olabilir. Diş apsesi belirtileri şunlardır:
Bazı hallerde ise diş apsesi patlaması sonucunda ortaya çıkan kötü koku ve ağızda kötü bir tat hissi de diş apsesi oluşumuna dair bir belirtidir. Bazı hallerde hekim kontrolünde patlatılan apseler hastanın geçici bir süreyle de olsa rahatlamasını sağlar.
Diş apsesi patlatma veya diş apsesi boşaltılması olarak bilinen işlem sırasında apsenin bulunduğu bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletilen hasta, iyot ya da klorhexidin solüsyonu ile ağız çalkalaması yaparak patlatma işlemine hazır hale gelir. Hekim tarafından tespit edilen bölgeden 1-2 cm kesi yapılarak iltihabın tamamen boşalması sağlanır. İltihabın boşaltılması sonrasında serum fizyolojik kullanılarak alan tamamen temizlenir.
Dişte apse belirtileri, kısa süre içerisinde ağız ve dişlerde rahatsızlıkların oluşmasıyla kendini gösterir. Bu gibi durumlarda apse tedavisi ihmal edilmeden mutlaka başlanmalıdır. Aksi takdirde ağız içinde biriken bakteri ve mikroorganizmalar ağız bölgesine komşu bölgelere geçerek damar yoluyla vücudun farklı bölgelerine yayılabilmektedir. Bu da damarlarda tahribata yol açarak kanamalar oluşmasına sebebiyet verebilir. Tedavi edilmeyen diş apseleri kendiliğinden patladığında ise, fistül oluşturarak bölgede kronik bir sorun oluşmasına yol açabilir.
Apse tedavisi, hastanın şikayetçi olduğu bölgeye yapılan fiziksel muayene ile başlar, sonraki aşamada bulguların mevcut olduğu bölgenin röntgeni çekilerek, apsenin hangi aşamada olduğu tespit edilir. Apsenin türüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulayan diş hekimleri, meydana gelen enfeksiyonun diş sinirlerine kökün ucunda olduğu durumlarda kanal tedavisi uygulayarak dişteki sinirleri tamamen alırlar.
Kanal tedavisinin tek başıma yeterli görülmemesi halinde ise hekim tarafından cerrahi müdahalede bulunularak apse oluşumu tamamen temizlenir. Cerrahi müdahale, diş eti ve diş köklerinde yeniden enfeksiyona meydan vermeyecek şekilde temizlik yapılarak sonlandırılır. Lokal anestezi uygulanarak yapılan işlemler sırasında hastanın acı veya ağrı hissetmesi söz konusu değildir. Diş eti iltihabı ile diş enfeksiyonları giderilmediğinde diş kayıpları kaçınılmaz olur.
Diş apselerinin iyileştirilmesinde birinci yöntem ağrı kesici ilaçlar olarak antibiyotik tedavisidir. İlaç tedavisine cevap vermeyen hallerde kanal tedavisi ile iyileşme sağlanır. Doğal antibiyotik olarak bilinen bazı bitkisel ürünlerle de geçici rahatlama sağlanabilmektedir.
Diş apsesi bazı durumlarda dayanılmaz acılara sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi durumlarda diş apsesi doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsakla tedavi edilerek hastanın rahatlaması sağlanabilir. Enfeksiyonu temizleyerek antibiyotik görevini üstlenen sarımsağın her gün çiğ olarak tüketilmesi veya apseli dişin üzerinde bir müddet bekletilmesi yararlı olacaktır.
Diş apsesi tedavisi kadar, tedaviden sonra ağız bakımınızı ihmal etmemeniz önemlidir. Tedavi sonrası oluşabilecek ağrı ve sızılar için diş hekiminiz tarafından önerilen antibiyotiklerin düzenli kullanılması iyileşme sürecinin ağrısız ve kısa süreli olmasına katkı sağlar. Apse tedavisi sonrası,
Sizde kliniğimizden randevu alarak diş eti hastalıkları doktorlarımızdan en iyi tedaviyi alabilirsiniz. Diş yamukluklarınız varsa size özel diş teli fiyatları içinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hemen Ara Randevu Al Whatsapptan Yaz
1 Comment
Dişim birden şişmeye başladı ve şuanda suratimin sağ tarafı komple şiş şekilde sağ gözümün önüne kadar şiş napmam gerekiyor iğne verdi doktor acaba işe yarar mı yada daha hızlı ve kesin bir sonuç alabileceğimiz bir yol varmıdır