Diş dolgusu, çok uzun yıllardan beri diş hekimliği alanında çürük ya da kırık dişlerin iyileştirilmesinde kullanılmakta, peki diş dolgusu ne kadar sürer? Diş dolguları, son derece dayanıklı malzemeler kullanılarak yapıldıkları için, uzun süre boyunca dayanmaktadırlar.
Dişlerin, eksik ya da yanlış bakımı veya fırçalanmaması nedeniyle diş aralarında yemek kalıntıları kalır. Söz konusu kalıntılar, zaman içerisinde diş üzerinde oluşan asitlerin çözünmesine neden olur ve bu da diş çürüğünün oluşmasına zemin hazırlar.
Çürüyen dişin geri kazanılması için yapılan işlemlerin başında ise, diş dolgu işlemi gelmektedir. Dolgu işleminde, dolgu yapılacak dişin içerisi temizlenerek uygun dolgu malzemesi ile kaplanır ve sabitlenir.
Diş dolgusu, en çok kullanılan diş hekimliği uygulamalarından biridir. Çürük oluşan dişlerde, zaman içerisinde çürüğün tüm dişi sarmasını engellemek adına, söz konusu dişin çürükten kurtarılması için temizliği yapılır ve ortaya çıkan boşluk diş dolgusu ile normal formuna döndürülür. Diş dolguları çeşitleri, biyolojik uyumluluğu bulunan kompozit materyalleri ile sağlanır. Bu sürecin amacı, çürümüş dişin zarar gören bölgesi için dişe çok daha iyi bir görünüm vermek ve dişi normal fonksiyonlarına geri döndürmektir.
Diş dolgusu yapılan dolgu çeşidine bağlı olarak ortalama olarak 20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Estetik kompozit diş dolgusu diğer dolgu çeşitleri göre daha uzun sürmektedir. Diş dolgu süresini belirleyen diğer bir etken ise yapılacak dolgu miktarıdır. Diş dolgusu 1 seans süresinde tamamlanmaktadır.
Diş dolgusu, diş hekiminizin onaylaması ve aşağıdaki şikayetleri bulundurmanız halinde yapılmaktadır:
Dolgu çeşitleri, porselen dolgular (inlay / onlay dolgular), kompozit dolgular ve amalgam dolgulardır. Her diş ve herkes için aynı dolgu kullanımı uygun olamayabilmektedir. Hastanın; dişinin konumu, alerji öyküsü ve dişindeki çürüğün büyüklüğü gibi etkenler, uygulanacak dolgu çeşidinin belirlenmesini sağlar.
Porselen dolgular, bütün dolgu materyallerine kıyasla, dişle en uyumlu olan dolgu malzemeleridir. İlk seansta ölçüler alınarak diş gerekli işlemlere hazırlanır ve hastanın dişlerine geçici dolgu uygulanır. İkinci seans sırasında ise, laboratuvar ortamında hazırlanan dolgu malzemesi dişe yapıştırılarak cilalanır. Porselen dolgularda, dokuda hiçbir kayıp yaşanmazken bu dolgular son derece dayanıklıdırlar.
Porselen dolguların rengi diş rengine oldukça uyumludur. Mine tabakasının sertliğine yakın bir yapısı bulunduğu için oldukça dirençlidirler. Özellikle de madde kaybının yoğun olduğu dişler için tercih edilmekte olan porselen dolguların bir diğer avantajı da diş etine uyumlu olmaları ve dişlerdeki aşınmayı önleyen yapıda olmalarıdır.
Diğer dolgu çeşitleri estetik ve sağlamlık ile ilgili beklentiler için yeterli tatmini sağlamazken, porselen dolguların dezavantajları ise daha maliyetli olmaları ve tedavinin iki seansta gerçekleşebilmesidir.
Beyaz renkli olan ve sertleşebilmesi adına mavi ışıklı dolgu cihazı kullanılan kompozit dolgu, halk arasında beyaz dolgu ve lazer dolgu gibi isimlerle de bilinmektedir. Bu dolgular silikon dioksit parçacıkları bulunan plastik bir karışımdan oluşmaktadır. Estetik bakımdan oldukça uyumlu olmalarının yanı sıra, dayanıklılık özellikleri ile hem arka hem de ön dişler dolgu çeşidi açısından kompozit dolgular kullanılarak tedavi edilmektedir. Amalgam dolgulara kıyasla daha maliyetlidirler, fakat; aralıklı, aşınmış ve kırılmış dişler için uygun şartlı bir estetik çözüm sunmaktadırlar.
Gümüş, bakır, kalay ve civa karışımından oluşan amalgam dolgu, özellikle de arka dişlerde tercih edilen; çiğneme gücüne karşı oldukça dirençli ve uygun maliyetli olan bir dolgu türüdür. Fakat son dönemlerde kullanımları oldukça azalmıştır.
Renginin gri metalik olması estetik beklentileri karşılamazken, içerdiği cıva nedeniyle, cıva alerjisi olabilme ihtimali bulunan kişilerin sağlıklarında olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Ayrıca amalgam dolgu, diş ile tam olarak bütünleşemediği ve yapılma aşamasında dişin sağlıklı kısımlarında da kayıpların olması nedeniyle de çok tercih edilmemektedir.
Diş dolgusu, diş hekiminiz kontrolünde ve lokal anestezi uygulanarak yapılan bir işlemdir. Dolgu uygulanmadan önce dişte bulunan çürükler özel bir cihazla temizlenir ve bu boşluğa dolgu malzemesi ile doldurulur. Diş dolgusu yapım süresi, dolgu yapılacak diş sayısına göre farklılık göstermektedir. Çürüme oluşan dişlerin içerisinde bulunan sinirler ölmeden ve damarlar tamamen işlevini kaybetmeden önce dişlerin kurtarılması amacıyla dolgu yapılmaktadır.
Dolgunun bulunduğu hastanın dişi altından ya da kenarından yeniden çürümez, kırılmaz, dolgusu düşmez ve dişle arasında boşluk oluşmazsa, dolgunun değiştirilmesi gerekmez. Normal şartlarda iki diş arasında kontak bulunmalıdır. Kısaca diğer dişler ile dolgu olan diş arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesinin sağlanması adına bir alan bulunmalıdır. Bu alanın bırakılmadığı durumlarda istenilen diş sağlığına sahip olunması adına dolgunun değiştirilmesi gerekmektedir.
Dolgum yapıldıktan sonra çatlak oluştu diye tedirgin oluyorsanız doktorunuza başvurarak, sızıntılara neden olabilecek bir çatlak mevcutsa, dolgunuzun değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Amalgam dolgular da dahil, sağlam olan dişlere zarar veren, bozulmaya ya da kırılmaya sebep olan herhangi bir sorun yaşanmadığı sürece yapılan dolguların yenilenmesi gerekmemektedir.
Diş dolgusu fiyatları 2021 yılında da daha önceleri olduğu gibi TDB tarafından paylaşılan rehber tarifeye göre belirlenmektedir. Yapılan dolguların çeşitleri, dolgu sırasında gereksinim duyulabilecek kanal tedavisi, benzeri ekstra tedaviler ve işlemin yapılacağı diş sayısı dolgu ücretlerinde farklılık oluşmasına neden olmaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından tek yüzlü dolgular için belirlenmiş ve kıymetli metal ücreti dahil olmayan fiyatlar ise şöyledir:
0 Comments
Dişimin dolgusu için gittim. Ertesi güne randavu oluşturuldu. Güler yüzlü bir hekim. Yaptığı doğudan çok memnunum. Uygun fiyata yapıldı. Tesekkur ederherkezede tavsiye ederim.
Ne kadara yaptırdın dolguyu ?
bilgilendirici bi açıklama olmuş dolgu ücreti ne kadar ve yeriniz nerde acaba