Uyku apnesi tedavisi diş hekimleri tarafından tedavi edilebilir bir tedavidir. Uyku apnesine yapılacak tedavi kişiden kişiye değişebilmektedir. Uyku apnesi genel olarak horlama ve uyku esnasında solunumun durması olarak tanımlanır. Kişinin gün içindeki tüm zamanını etkileyebilecek bu uyku bozukluğu beraberinde çok ciddi hastalıkları da getirebilir.
Uyku apnesi olan kişilerde uyku sırasında kesilen nefes alıp verme işlemi sebebiyle pek çok ölüm meydana gelmektedir. Bunun önlenmesi açısından uyku apnesi mutlaka tedavi edilmeli ve kişi normal uyku düzenine kavuşturulmalıdır.
Uyku apnesi üst solunum yolunun uyku esnasında açık tutulamamasının bir sonucu olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Uyku apnesi yaşayan kişiler için bu hastalık gece uykularında hayati önem taşıyan büyük bir risk faktörü olarak görülmektedir.
Uyku apnesi belirtileri hastanın uyku esnasında şiddetli bir şekilde horlamasıyla başlar. Hasta kendi fark etmese dahi yanında uyanık olan kişiler hastadaki nefes kesilmelerini ciddi bir şekilde fark eder. Gece boyunca sık sık tuvalete kalkmalar ve ense bölümün sürekli terleyerek yastığı ıslatıyor olması da en yaygın uyku apnesi belirtileri arasındadır.
Uyku apnesi olan kişilerin solunum kaslarında gevşeme meydana geldiğinden dolayı uyku esnasında solunum yolları kapalı kalır. Bunun devamında ise kişinin nefes alıp vermesi zorlaşır; kandaki oksijen seviyesi normalin altında iner, oksijen alımı yeterince sağlanamaz. Bu durum kişi uykudan uyanana kadar bu şekilde devam eder, sonrasında normale döner. Kandaki oksijen seviyesinin düzensiz iniş çıkışları tıpta obstrüktif uyku apnesi olarak adlandırılır.
Gece boyunca kişinin vücudunda yaşanan bu olumsuz durumlar vücutta bazı zararlı maddelerin salınmasına neden olarak damar duvarlarında hasar meydana getirir. Bu da beraberinde; kalp krizi, obezite, hiperlipidemi, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar.
Uyku apnesi tedavisi kesin ve etkili bir şekilde mümkün olan hastalıklardandır. Bu hastalıktaki ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi sadece çok küçük hasta gruplarında uygulanır. Tüm dünyada bu hastalık için kullanılan ekipmanlar CPAP cihazlarıdır. CPAP (Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç), bir tedavi yöntemi olarak kişiye uyku esnasında bağlanan küçük bir cihazdır. Bu cihaz gece boyunca hasta burnuna hassas pozitif basınç uygulayarak hava yollarında ve gırtlakta solunumun açık kalmasını sağlar. Kişiye özel olan bu CPAP cihazları, halk arasında uyku apnesi maskesi olarak geçer.
Uyku apnesi tedavisi sonrasında kişinin yaşadığı tüm problemler ertesi günden itibaren hızla düzelmeye başlar. Nefes kesilmesi ve horlama gibi durumlar CPAP ile kısa sürede tedavi edilmiş olur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ilk gece sonrası düzelme olması durumunda cihaz kullanımın bırakılmamasıdır. Doktorun belirttiği zaman dilimi boyunca CPAP cihazı kullanılmaya devam edilmelidir.
Bruksizm uyku apnesi rahatsızlıklarında sıklıkla görülebilmektedir. Bu noktada tedaviyi destekleyici olarak gece plağı kullanılmaktadır.
Uyku apnesi ameliyatı çok sık tercih edilen tedaviler arasında değildir. Cerrahi tedavi hastadaki apne solunum yoluna gönderilen hava cihazlarıyla çözülmediği takdirde çok gerekli durumlarda yapılır. Örneğin hastanın yüz veya çene bozuklarından dolayı ortaya çıkmış bir uyku apnesi problemi varsa ameliyat yapılabilir.
Uyku apnesi tedavi edilmezse kişiye uyku esnasında verdiği rahatsızlık dışında beraberinde çok ciddi sağlık problemleri ve hayati riskler getirir. Bunlardan en yaygın görülenleri şunlardır:
Uyku apnesi tedavisi öncesi ileri derece diş yamukluklarınız varsa ortodontist muayenesi ile diş teli fiyatları hakkında bilgi alabilir, dilerseniz şeffaf plak tedavisini de seçebilirsiniz.