Kanal tedavisi, geniş çaplı hasar veya enfeksiyon olan bir dişi onarmak için yapılan bir tedavidir. Kanal tedavisi ile diş kanallarında var olan enfeksiyonla ilişkili ağrı ve iltihap giderilir. Kanal tedavisi sırasında hastanın önce diş eti bölgesi uyuşturulur, ardından diş hekimi enfekte olmuş pulpayı bir kanal egesi ile çıkarır. Enfekte kanal odası tamamen temizlendikten sonra, dişin boş kanalları doldurma malzemesi ile doldurularak kapatılır. Kanal tedavisi sonrası diş, yapılan dolgu ile eskisi gibi görünür. Ancak dişin sinirleri alındığından diş hassasiyeti ve enfeksiyon tamamen ortadan kalkmış olur.
Başarısız kanal tedavisi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Semptomlarınız tedaviden önce başlangıçta yaşadıklarınıza benzer olabilir. İşte başarısız kanal tedavisi belirtileri bazı yaygın semptomları;
Başarısız kanal tedavisi belirtileri yapılan her kanal tedavisinde hekim tecrübesine bağlı olarak %5 ile %10 arasında başarısızlık sonucunda gözlemlenebilmektedir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri çeşitli nedenlerle ortaya çıksa da temel neden kanalların yeterince enfeksiyondan uzaklaştırılmamış olması veya diş kökünün zarar görmüş olmasıdır. Bu başarısızlıkların bir kısmı işlemden sonraki günler içinde meydana gelirken, diğerleri aylar sonra olabilir. Kanal tedavisi başarısızlığının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır.
Çoğunlukla başarısız bir kanal tedavisi başarılı bir kanal tedavisi olarak başlar. Bakterilerin dişe yeniden girmesi ve enfeksiyon nedeniyle hasar ilerleyerek başarısızlık meydana gelir.
Başarısız kanal tedavisi belirtileri sonrası aynı dişe kanal tedavisi yapmak daha zordur. Bozulmanın belirtilerini erken anlamak dişinizi kurtarmanızı sağlayabilir. Mümkün olan en kısa sürede endodontist bir diş hekimine görünmek, enfeksiyonlardan kaçınmanıza ve ağrıyı ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Kanal tedavisi prosedürü bu adımları takip eder.
Tedavi edilmeyen bir başarısız kanal tedavileri, ciddi komplikasyonlara yol açabilen tehlikeli bir enfeksiyondur. Son derece ağrılı bir apse ortaya çıkabilir ve diş kaybı meydana gelebilir. Dişinizin pulpasındaki enfeksiyon tedavi edilmeden iyileşemez ve zamanla kötüleşir. Semptomlar ortaya çıkar çıkmaz tedavi diş hekimine görünmek, ağız sağlığını korumanın en iyi yoludur.