Periodontoloji; dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların anatomi, fizyoloji ve histolojisini inceleyen bir ana bilim dalıdır. Diş hekimliği uzmanlık alanı olan periodontoloji dişi çevreleyen dokularda meydana gelen hastalıkları araştırarak bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenir
Dişi çevreleyen destek dokulara genel olarak periodonsiyum adı verilir. Bu dokular; diş eti, alveol kemiği, sement ve periodontal ligamentlerdir. Periodontoloji bu yapıların uyumlarının bozulmaması için gerekli araştırmaları ve tedavileri yapan bir alandır. Periodontolog olabilmek için diş hekimliği fakültesi bitirilmeli ve periodontoloji alanında uzmanlık veya doktora yapılmış olması gerekir.
Periodontoloji, dişlerimizi çevreleyen sert ve yumuşak dokuların yapısını inceleyen bilim dalıdır. Periodontoloji, ağız ve diş sağlığımız için önemli olan dişin çevre yapılarının sağlığı için oldukça önemli bir diş hekimliği uzmanlık alanıdır.
Dişlerimizde oluşabilecek herhangi bir problemin veya diş eti hastalığının ilerleyerek diş kaybı veya genel sağlığı olumsuz etkilememesi için öncelikle doğru teşhisin koyulmuş olması gerekir. Doğru teşhisin ardından diş eti tedavisi için gerekli olan tedavi uygulanmalı ve tedavi sonuçlarının değerlendirilerek sağlıklı yapının devamlılığının sağlanması ile ilgili periodontoloji tüm aşamaları uygular.
Periodontoloji uzmanı, periodontoloji dalında uzmanlığını yapmış, bu alanda görev yapan ve diş eti hastalıkları üzerine çalışan diş hekimidir. Periodontoloji uzmanlarına “periodontolog” veya “periodontist” denir.
Tüm diş hekimleri periodontal hastalıklar için teşhis koyabilirler. Diş eti hastalıklarının erken safhalarında tedavi edebilirler. Ancak ilerlemiş diş eti hastalıklarının tedavisi yalnızca periodontoloji alanında uzmanlaşmış periodontistler tarafından gerçekleştirilebilmektedir.
Periodontal hastalıklar, diş ve diş eti dokularını olumsuz etkileyen diş eti hastalığı olarak bilinir. Periodontal hastalıklar iltihabi hastalıklardır. Yetişkin insanlarda diş eti hastalıkları daha yaygın görülür ve diş kayıplarının çoğu diş eti hastalıkları yüzünden gerçekleşir. Ancak bu hastalıklar erken teşhis ile kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Diş eti hastalıkları için önleyici yöntemler veya diş eti hastalığının tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin yanında daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer birçok faydayı da beraberinde getirir.
Diş eti hastalıkları, diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Aslında gingivitis diş eti hastalığının erken dönemidir denilebilir. Gingivitis döneminde diş etleri, kanamalı, kırmızı ve hacimce genişlemiş yapıdadır. Diş eti hastalıkları erken dönemlerinde kişiye çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmediği sürece sıradan bir diş eti hastalığı olan gingivitis periodontitise ilerleyerek diş eti ve dişleri destekleyen kemik yapıda da geriye dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir.
Periodontitis, diş eti hastalıkları arasında en ilerlemiş olanıdır. Dişleri destekleyen diş eti dokusunun yanında alveol kemiğinde de hasara yol açar. Diş ve diş eti arasında “periodontal cep” denilen bir cep oluşur ve bu cebin içinde diş taşı ve plak gibi birçok ağız hijyenini bozabilecek şey oluşur. Bu bakteriyel oluşumların diş taşı temizliği ile temizlenmesi gerekir. Ceplerin temizlenmediği durumlardaysa enfeksiyonun yerleşmesi ve hastalığının daha fazla ilerlemesini kolaylaştırıcı bir rol alır. Bu hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya hatta düşmeye başlayabilir.
Periodontoloji günümüzde, periodontal hastalığın yani diş ve dişleri çevreleyen yapıların sağlığı için oldukça önemli bir bilim dalıdır.
Diş eti hastalıklarının birçok belirtisi vardır. Periodontal hastalık belirtilerini sıralayacak olursak;
Bu belirtileri göstermeden de ilerleyen periodontal hastalıklar mevcuttur ve bu periodontal hastalıklar hiçbir belirti vermeden de ileri safhalara ulaşabilmektedir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş eti sağlığınıza baktırmalısınız.
Periodontoloji fiyatları klinikten kliniğe değişiklik göstermektedir. Periodontolojide tedavi görmek isteyen hastaların öncelikle gitmek istedikleri klinikte hekime ilk muayeneyi olmaları ardından doğru bir şekilde ücreti öğrenmeleri gerekmektedir. Ancak periodontoloji tedavisi ortalama fiyatları 750TL ile 900 TL arasında değişen bir tedavi ücretine sahiptir.
Periodontoloji tedavisi diş hekimine muayene olmakla başlar. Diş hekimleri ilk muayenenin ardından hastanın ağız filmini çektikten sonra tedaviyi kendileri sürdürebilecekleri gibi tedavinin seyir durumuna göre periodontoloji bölümüne de yönlendirebilmektedirler. Diş eti hastalığının erken teşhisi ve doğru tedavisi ile diş ve diş eti kurtulmuş olur.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde çeşitli aşamalar vardır. Genel olarak baktığımızda (Periodontoloji) diş eti hastalıklarının tedavi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
Ortodontist kimdir ve diş teli fiyatları yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.
Periodontoloji hastanın diş eti hastalığının seviyesine göre ortalama 3 hafta ile 4 ay arasında değişen bir sürede tedavi edilir.
Periodontoloji, diş ve diş çevresinde yer alan dokuların sağlığı ile ilgilenen ana bilim dalıdır.