Uyku apnesi tedavisi yapılmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Uyku apnesi belirtileri pek çok kişide yaygın olarak görülebilmektedir.
Ciddiye alınmadığı durumlarda ölümle dahi sonuçlanabilen bir hastalık olan uyku apnesi tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hemen her yaşta ortaya çıkan uyku apnesinin nasıl bir sağlık problemi olduğuna, nedenlerine, belirtilerine ve tedavi yöntemlerine kısaca uyku apnesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara yazımız aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Uyku apnesi, uyku sırasında herhangi bir sebeple minimum 10 saniye solunumun durmasına verilen isimdir. Horlama, geniz eti ve bademciklerin aşırı olarak büyümesi gibi etkenler uyku apnesine neden olabilmektedir.
Bazı vakalarda yüzeysel bazı vakalarda ise yaşamsal tehlike arz eden uyku apnesi geceleri birkaç kez tekrarlanabilmektedir. Toplumda karşılaşılma sıklığı yüzde 1 ile yüzde 4 olan apne her durumda önemli bir rahatsızlık olarak kabul edilmeli ve gerekli önemler hızla alınmalıdır.
Uyku apnesinin üç farklı türü bulunmaktadır. Bunlar;
Uyku apnesinin temel sebebi boğazda bulunan hava yolunun kapanmasıdır. Bunun sebebi ise aşırı büyüyen geniz eti, bademciklerin şişmesi ya da ileri seviyede horlama olabilmektedir. Bazı durumlarda nedeni doğuştan kaynaklanabilmektedir. Yani üst solunum yolunda darlık bulunuyorsa çocukluk çağından itibaren solunum yolu yıpranır ve uyku esnasında apne sendromu yaşanabilir.
Uyku apnesi yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülebilmektedir. Horlama toplumun oldukça büyük bir bölümünde görülmektedir. Özellikle yaşı ilerlemiş ve geniz eti olan kişilerde daha ileri boyutlardır. Ancak apne sorunu yaşayan kişilerdeki horlama normal horlamaya kıyasla çok daha şiddetli, kaba ve sesli bir şekilde gerçekleşmektedir.
Uyku apnesi belirtileri arasında en önemlisi şüphesiz ki solunumun durmasıdır. Kişi uykudan ani olarak nefes almada sorun yaşaması nedeniyle uyanıyorsa hiç vakit kaybetmeden bir uzmana görünmelidir. Uyku apnesi yaşayan kişilerin bazıları solunumları durduğu anda sıçrayarak uykusunda uyanır ve yeniden soluk almaya başlar. Uykusu oldukça ağır olan kişiler ise 10 saniyeden çok daha uzun süre nefes alamayıp kalkamadığında yaşamsal tekliye oluşturan neticeler yaşanabilmektedir.
Uyku apnesi belirtileri genellikle şunlardır;
Yukarıda belirtmiş olduğumuz durumların çoğu uyku sırasında ortaya çıkmaktadır. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler uyuyamamanın tesiri ile gün içerisinde sürekli uykusuz ve yorgun olacaklardır. Şayet öğrenciyseniz konsantrasyon bozukluğu, kendini derse verememe, dikkat dağınıklığı gibi durumlar da uyku apnesi belirtisi olabilmektedir. Bu noktada ebeveynlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda gözlemlenen belirtiler bu kadar masum değildir.
Daha ileri uyku apnesi vakalarında kalp yetmezliği, felç geçirme, cinsel isteksizlik, akciğer hastalarında solunum yetmezliği, diyabet, kilo vermede güçlük ve ani ölümler görülebilmektedir. Basit düzeyde tedavilerde gece plağı da kullanılabilmektedir.
Uyku apnesi tedavisi için sorunu yaşayan kişi öncelikle alanında uzman bir merkezden sağlık hizmetleri alarak uyku testi yaptırmalıdır. Kişiye uyku testi yapılırken bir uzman mutlaka yanında bulunmaktadır. Uyku laboratuvarında gerçekleştirilen test ile kişiye kolaylıkla tanı konulabilmektedir.
Uyku apnesi teşhisi konulduktan sonra öncelikle kulak burun boğaz uzmanına giderek üst solunum yollarında darlık olup olmadığına baktırılması gerekir. Şayet nefes almayı güçlendiren ve uykuda solunum durmasının yaşanmasına neden olan anatomik bir darlık mevcutsa cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekebilir. Uyku apnesinin tedavisinde temel amaç hava yolunu sürekli olarak açık tutmaktır.
Bunlar hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Horlama mevcutsa nedenleri araştırılır, geniz eti varsa alınır, hava yollarında doğuştan kaynaklanan bir durum mevcut ise ameliyat gerçekleştirilir. Şayet söz konusu hasta aynı zamanda obez ise doktor öncelikle zayıflayarak sağlıklı bir hayat sürmesini isteyecektir.
Bu yazılarımızda göz atmayı unutmayın Diş Teli Fiyatları ve Ortodontist Kimdir?